Esikoisellamme on etunimenä Tatu. Toisen lapsemme nimi on Jani.

Esikoisellamme on etunimenä Tatu. Nyt poika on alkanut kysellä, onko nimi jostain käännetty tai lyhennetty. Itseänikin asia kiinnostaisi, samoin kuin se, milloin nimi on tullut nimipäiväkalenteriin.
Toisen lapsemme nimi on Jani. Tavallinen nimi sekin, mutta kuinka vanha nimi on? Onko se käännetty jostain  vieraasta kielestä?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Tatu on ollut niin mukavalta tuntuva etunimen puhuttelumuoto, että sitä on käytetty ainakin jo 1800-luvulta lähtien monien nimien tuttavallisena lyhentymänä. Kantanimenä on mainittu sellaisia etunimiä kuin Taneli (nimestä Daniel), Taavetti, Taavi (David), Taito, Tapani ja Tauno, mutta itselleni se on tutuin Taiston puhuttelunimenä.

Jotkut Tatu-nimen valinneet ovat saattaneet ajatella niinkin, että pannaan lapselle sellainen nimi, josta ei tarvitse erikseen muokata puhuttelunimeä. Siitä huolimatta monet Tatutkin ovat saaneet lempinimiä, esimerkiksi sellaisia kuin Taatu, Tade, Tatska tai Tatti. Lempinimiin on tarvetta aina, ja sitä on turha yrittää estää.

Tatu hyväksyttiin viralliseksi etunimeksi monesti jo 1800-luvun loppupuolella. Esimerkiksi tunnettu pitkienmatkojen
juoksijamme Tatu Kolehmainen oli syntynyt 1885 ja kirjailija sekä monien vanhojen iskelmien sanoittaja Tatu Pekkarinen 1892. Nimen suosio lisääntyi hiljalleen 1930-luvulle asti, notkahti sitten vähän, mutta alkoi taas kasvaa
1960-luvulta lähtien. Suurin osa Tatu-nimen saaneista, joita on jo noin 4 500, on kuitenkin syntynyt vasta 1990-luvulla ja myöhemmin. Koko 2000-luvun ajan Tatu on mahtunut vuosittain sadan suosituimman pojannimen listaan.

Yliopiston nimipäivä almanakassa Tatu on sijoitettu Danielin ja Tanelin rinnalle (11.12.), mutta yhtä hyvin nimipäivä
voisi olla Davidin päivänä tai vaikkapa Taiston rinnalla.

Jani taas on yksi Johannes-nimen sadoista kansanomaisista lyhentymistä. Se perustuu alasaksalaisen  Johannes-nimen lyhentymään Jan (nimestä Jahan), joka levisi jo 1600-luvulla Ruotsiin ja sieltä Suomeen. Sen suosion Ruotsin talonpoikaisväestöllä on arveltu perustuneen siihen, että Jan kuulosti puheessa samanlaiselta kuin hienompi nimi Jean. Sekä Jan että Jani olivat suomenkielisellä väestöllä harvinaisia 1950-luvulle asti, jolloin alkoi yleistyä Jan, ja 1960-luvulla hyvin nopeasti Jani. Janista tulikin 1970- luvun toiseksi suosituin pojannimi. Sen sai tuolloin yli 11 000 poikaa. Nimipäiväkalenteriin Jani otettiin juhannuspäivälle vuonna 1973. Samana päivänä on myös Johanneksen nimipäivä. Johannes-nimestähän tulee kesän suurimman juhlan nimitys juhannus.

Vauva 10/2011

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!