Yksi nimivaihtoehto tyttärellemme on Sissi. Mistä nimi on...

Yksi nimivaihtoehto tyttärellemme on Sissi. Mistä nimi on peräisin? Koska voisimme viettää nimipäivää?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: YLEn Teema esitti vuonna 2010 kahteen kertaan minisarjan Keisarinna Sisi.
Monet muistavat lisäksi 1950-luvun elokuvat, joissa Itävallan keisarinna on nimeltään Sissi ja pääosaa esittää nuori Romy Schneider.

Suomenkielisessä etunimistössä Sisi on hyvin harvinainen uusi nimi. Sissi sen sijaan on tunnettu varsinkin puhuttelunimenä mutta myös harvinaisena virallisena etunimenä jo 1800-luvulta alkaen. Sissi alkoi yleistyä uudelleen 1980-luvulla, ja yleistyminen näyttää jatkuvan 2000-luvulla aiempaa nopeampana. KaikkiaanSissi-nimen saaneita suomenkielisiä naisia löytyy väestötietojärjestelmästä nykyisin vajaat 200.

Sissi on alun perin puhuttelunimi, ja se on syntynyt samalla tapaa kuin vaikkapa Assi tai Essi. Saksalaisella kielialueella se on lapsenkielinen lyhentymä nimestä Elisabeth tai harvemmin nimestä Cecilia. Englanninkielisessä
maailmassa Sissie, Sissy, Sisie, Sissey ovat olleet Cecilian puhuttelunimiä, mutta ne alkoivat jäädä käytöstä jo 1920-luvulla, koska niitä alettiin käyttää pilkkaniminä naismaisista miehistä tai pojista. Suomessa Sissi on voinut olla Elisabetin ja Cecilian lisäksi myös muutamien muiden si-alkuisten naisennimien puhuttelumuoto.

Baierin prinsessa, keisarinna Sis(s)i oli oikealta nimeltään Elisabeth Amalie Eugenie. Hänen puhutteluniminään on mainittu Sissin ja Sisin lisäksi ainakin Lis(s)i.

Varsinkin Romy Schneiderin olemus ja keisarinna Sis(s)in sydämiin käyneet elämänvaiheet ovat olleet mieleenjäävää viihdettä myös suomalaisille. Voi oikeastaan ihmetellä, mikseivät elokuvat ole nostaneet Sissi-nimen suosiota enemmän. Sissi alkoi nimittäin yleistyä selvemmin vasta 1980-luvulla. Ehkäpä nimen yleistymistä jarrutti sissi-sana, jota ei ei useinkaan liitetä tyttöihin tai naisiin.

Nimipäiväkalenteriin Sissi ei nykyisen yleisyytensä perusteella voi päästä. Nimet, joihin lyhentymä Sissi perustuu, ovat saaneet nimipäivät hyvinlähekkäin: Elisabetin eli Liisan päivä on 19.11. ja Cecilian eli Siljan päivä 22.11. Näistä voinee epävirallisesti ottaa Sissin nimipäiväksi kumman tahansa.

Vauva 01/2011

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!