Aiomme nimetä poikamme Pessi...

Aiomme nimetä poikamme Pessi Olaviksi. Nimi on harvinainen, mutta mielestäni söpö. Olen ihastunut jo lapsena satukirjaan Pessi ja Illusia. Haluaisin tietää, liittyykö nimeen muita kytköksiä kuin tuo satu? Milloin olisi hyvä viettää Pessin nimipäivää, kun sitä ei nimipäiväkalenterissa ole?

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala vastaa: Yrjö Kokon tunnetussa lastenkirjassa Pessi ja Illusia (1944) on pieni Pessi-peikkopoika, joka rakastuu kauniiseen Illusia-keijuun. Kirjan mukaan Illusian nimen piti alun perin olla Illusioni, joka oli hänen isänsä nimi. Koska keijutyttö jäi kuitenkin kovin pieneksi, hänen nimensäkin piti lyhentää. Samoin kävi Pessi-peikolle, jonka isän nimi oli Pessimisti.

Pessi-etunimen on Väestörekisterikeskuksen tilastojen (www.vrk.fi) mukaan saanut vain parisataa miestä ja  muutama nainen. Nimeä alettiin antaa 1960-luvulla. On selvää, että Pessi ja Illusia -satu on tehnyt sitä tunnetuksi. Vuonna 1954 Jack Witikka ohjasi myös elokuvan Pessi ja Illusia. Vuonna 1984 valmistui taas Heikki Partasen samanniminen elokuva.

Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan Suomessa on myös yli 400 Pessi-sukunimen kantajaa. Pessin suku on kotoisin Karjalan kannakselta. Sukunimenä Pessi pohjautuu apostoli Pietarin nimeen, Petrukseen.

Pessi-poikanne on siis Pietarin kaima samalla tavalla kuin Pekat ja Petrit. Pessillä ei ole omaa nimipäivää kalenterissa, mutta voitte hyvin juhlia poikanne nimipäivää 29. kesäkuuta, joka on perinteinen apostoli Pietarin päivä.  Silloin kalenterissa ovat Pekka, Petri, Petra, Petteri, Pietari ja Pekko.

Nimipäiväkalenteriin Pessillä on vielä matkaa. Viimeisimmässä uudistuksessa vuonna 2010 kalenteriin pääsyn  rajaksi asetettiin se, että nimeä on annettu ensimmäiseksi etunimeksi 500 lapselle. Seuraava uudistus tehdään vuodelle 2015, ja raja pysynee samana.

Vauva 6/2011

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.