Kuopuksemme sai nimekseen Otava...

Kuopuksemme sai nimekseen Otava, joka kuulostaa ihan suomalaiselta nimeltä, ja moni yllättyikin, ettei Otavaa löydy nimipäiväkalenterista. Mikä on nimen historiallinen tausta, ja milloin poikamme voisi juhlia nimipäiväänsä?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Etunimikirjoihin ei Otava-nimi vielä ole päässyt, mutta selvästi omakieliseksi
useimmat varmaan nimen mieltävät. Onhan Otavan tähtikuvio tullut monelle tähtitaivaalta tutuksi. Sanan otava yleisimmät merkitykset ovat ’Ison karhun tähtikuvionosa’ ja ’lohiverkko’. Sana kuuluneekin suomen kielen kaikkein vanhimpaan (uralilaiseen) sanastokerrostumaan. Sen kantasana on ota, joka tarkoittaa piikkiä tai (terä)asetta.

Mansin kielessä sanalle on tältä pohjalta kehittynyt jopa sellaisia merkityksiä kuin ’aita; aitaus, piha; kaupunki’.
Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan Sukunimet-kirjasta Otava löytyy, koska tällä sukunimellä on yli sata haltijaa. Otava tunnetaan jo 1500-luvulta alkaen talonnimenä. Talonnimien pohjalta on Länsi-Suomessa syntynyt usein sukunimiä, mutta Otava sukunimenä lienee useimmiten näitä nimiä nuorempi ja 1900-luvulla otettuihin sukunimiin kuuluva.

Nimilain mukaan etunimiksi ei pidä hyväksyä sukunimiä, mutta nykykäytäntö lienee sellainen, että tätä lain kohtaa ei sovelleta harvinaisiin sukunimiin. Nimen hyväksymistä puoltaa tietysti myös se, että Otava on esiintynyt etunimenä parissa vanhassa kalenterissakin.

Ensimmäiset Otava-etunimen saaneet ovat syntyneet jo 1900-luvun alkukymmeninä. Nimenvalinta on saattanut perustua siihen, että Otava oli sijoitettu uutena nimiehdotuksena Suomen yleiseen kalenteriin 1920-luvulla ja jo  paljon aiemmin Isak Edward Sjömanin omin luvin vuonna 1864 julkaiseman Kauno-Annakan kalenteriin.

Pakanuudenaikaista henkilönnimistöämme 1800-luvun lopulla tutkinut A.V. Forsman arveli, että Otava voisi olla pakanuudenaikainen henkilönnimi. Monet varmaan uskoivat tähän, vaikka selviä todisteita asiasta ei ole.

Uudelleen Otava-nimi löydettiin vasta 1980-luvulla, ja 2000-luvulla sen suosio on alkanut nousta niin nopeasti, että Suomen väestötietojärjestelmässä Otava-nimen haltijoiksi ilmoitetaan nykyisin jo noin 320 poikaa ja muutamia  tyttöjä. Uusia etunimiä sijoitetaan nykyisin Yliopiston nimipäiväkalenteriin niiden yleisyyden perusteella, koska tätä
asiaa voidaan seurata nykyisin hyvinkin tarkoin. Nykykäytäntö on sellainen, että jos noin 500 lasta on saanut jonkin nimen ensimmäiseksi etunimekseen, se pyritään sijoittamaan kalenteriin.

Otavan suosio on nopeassa nousussa, ja nimen saaneiden määrä on jo yli kolmesataa. Koska melkoinen osa tästä joukosta on saanut nimen jälkimmäiseksi etunimekseen, kestänee vielä jonkin aikaa, ennen kuin Otava saavuttaa mainitun yleisyysrajan. Siihen saakka nimipäivän ajankohdasta joutuu päättämään itse ja omin perustein.

Yksi mahdollisuus nimipäiväksi voisi olla Otson päivä 11.10.; onhan otso karhun nimitys ja Otava taas osa Ison  karhun tähtikuviota.

Vauva 1/2012

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!