Annoimme pojallemme nimeksi Niki, jolle ei kalenterista löydy suoranaista nimipäivää. Onko olemassa nimeä, josta Niki olisi lähtöisin...

Annoimme pojallemme nimeksi Niki, jolle ei kalenterista löydy suoranaista nimipäivää. Onko olemassa nimeä, josta Niki olisi lähtöisin? Minä päivänä voisi ajatella nimipäivän olevan? Onko tietoa nimen alkuperästä? Ainoa tietämäni Niki on entinen formulakuljettaja.

Nimitohtori Minna Saarelma: Niki oli Suomessa harvinainen nimi vielä 1970-luvulla, mutta 1980-luvulta lähtien se alkoi yleistyä varsin nopeasti. Kaikkiaan se on annettu jo noin 700 suomalaislapselle, joista kolmisenkymmentä on tyttöjä, muut poikia. 2000-luvulla tämän nimen on saanut yli 200 poikaa ja kymmenen tyttöä.

Nimeä Niki ei löydy nimipäiväkalenteristamme, mutta sille löytyy kyllä sopiva nimipäivä. Tämän nimen tausta on nimittäin aivan sama nimi kuin nimien Niilo, Niko, Nikolai ja Niklas, joiden nimipäivä on Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Toisaalta myös nimillä Klaus ja Launo on aivan sama tausta, joten näiden nimipäivä 7. heinäkuuta olisi toinen mahdollinen vaihtoehto.
Kaikkien näiden nimien taustalla on kreikkalainen Nikolaos, jonka osat merkitsevät voittoa (nike) ja kansaa (laos). Uuden testamentin Nikolaos oli yksi Jerusalemin alkuseurakunnan seitsemästä diakonista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisessa kalenterissa oli jo keskiajalla pyhimysnimi Nicolaus, joka viittasi Vähän Aasian Myran arkkipiispaan Pyhään Nikolaukseen (k. noin 345). Tämä pyhimys oli muun muassa merenkulkijoiden, panttilainaajien ja vankien suojelija. Vielä nykyäänkin monissa Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Saksassa, Pyhä Nikolaus tuo lahjoja lapsille 6. joulukuuta, Nikolauksen muistopäivänä. Tästä perinteestä on kehittynyt myös amerikkalainen joulupukki eli Santa Claus.
Muissa maissa suosittuja Nikolauksen nimiasuja ovat esimerkiksi Niccolo ja Nicola Italiassa, Klaus ja Niklas Saksassa, Nils Ruotsissa, Nick, Nicky ja Colin Englannissa sekä Nikolai ja Kolja Venäjällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itävaltalaisen formulakuski Niki Laudan Niki-nimi on muuten lempinimi. Hänen virallinen nimensä on Andreas Nikolaus Lauda. Lauda on mitä ilmeisimmin ollut esikuvana maamme Nikeille, sillä hän menestyi formulakisoissa samoihin aikoihin, jolloin nimi alkoi yleistyä Suomessa, eli 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa. Se, että nimeä on Suomessa annettu myös tytöille, johtunee ainakin osaksi siitä, että englanninkielisessä maailmassa Nicky tunnetaan myös tyttöjen lempinimenä. Esimerkiksi megajulkkis Paris Hiltonin sisko on Nicky Hilton, molemmat ovat siis Hilton-hotelliketjun perijättäriä.

Vauva 3/2008

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla