Mistä tulee nimi Aamos ja mitä se...

Mistä tulee nimi Aamos ja mitä se mahdollisesti tarkoittaa? Meille nimen merkitys on tärkeä sitä valitessamme.

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Nimi Aamos on peräisin Vanhasta testamentista, jossa se kuuluu yhdelle profeetoista. Nimen alkuperäiskieli on heprea, ja sen alkuperäinen merkitys on ”kuorman tai taakan kantaja”.
Nimi on otettu Amos-asussa suomenkieliseen almanakkaan jo hyvin varhain, vuonna 1708. Sen paikka oli 31.3., mikä nykyään on Irman ja Irmelin päivä. Amos pysyi kalenterissa pitkään, sillä Irma tuli sen paikalle vasta 1908.

Väestörekisterin etunimipalvelun tilastojen mukaan Amos-nimisiä on yhteensä noin 500 ja Aamos-nimisiä hieman vähemmän. Kummastakin ryhmästä yli 300 henkilöä on syntynyt 2000-luvulla.

Kun perinteiseen kristillisperäiseen etunimistöömme kuuluvat nimet alkavat yleistyä uudelleen, niistä yleensä tulee sitä suositumpia mitä harvinaisempia ne ovat olleet aiemmin. Tällaisissa nimissä on siis paitsi perinteen hohtoa myös uutuuden viehätystä. Aamos on nyt tullut uutena vaihtoehtona tällaisten nimien ryhmään. Suomessa tunnetuin Amos-nimen kantaja lienee ollut vuosina 1878–1961 elänyt suomenruotsalainen liikemies, lehdenkustantaja, kansanedustaja ja taiteen tukija Amos Andersson.

Vaikka olen jo yli 30 vuotta laajojen aineistojen perusteella seurannut etunimien suosionvaihtelua, en olisi vielä 1990-luvullakaan voinut uskoa, että esimerkiksi Otavan ja Aamoksen suosio 2000-luvulla tulisi olemaan näin suurta. Etunimistön muuttuminen on yllätyksiä täynnä.

Vauva 2/2012

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.