Poikamme nimi on Valtti. Mistä nimestä Valtti on lyhenne? Onko taustalla esimerkiksi Valtteri, Valfrid tai Valdemar?

Poikamme nimi on Valtti. Mistä nimestä Valtti on lyhenne? Onko taustalla esimerkiksi Valtteri, Valfrid tai Valdemar?

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Valttinimisiä henkilöitä on Suomen väestötietojärjestelmässä tällä hetkellä 83. Noin toinen puoli heistä on syntynyt vuoden 1960 jälkeen, ja muut sitä ennen, ensimmäiset jo 1890-luvulla. Koska omaperäiseltä vaikuttava Valtti on näinkin vanha, se voisi olla joidenkin vieraskielisten nimien kansanomainen lyhentymä tai sitten runsas vuosisata sitten syntynyt omakielinen uudisnimi.

Nimeä ei löydy tuon ajan uudisnimiehdotuksista, joten sen täytyy olla alkuaan vanha puhuttelunimi,
joka jo 1890-luvulla on hyväksytty myös viralliseksi nimeksi.

Kustaa Vilkuna onkin maininnut kirjassaan Etunimet (1976), että Valtti voi olla lyhentymä nimistä Evald, Osvald ja Valentin. Sama lyhentymä olisi voinut tietysti syntyä myös nimistä Ragnvald, Ingvald ja Sigvald, mutta paljon harvinaisempina ne eivät ole yhtä todennäköisiä Valtti-asun lahtökohtia.

Kysyjä on kuitenkin oikeassa arvellessaan, että tällainen lyhentymä olisi voinut syntyä myös monista Valalkuisista nimistä, Valentinin ohella myös nimestä Valdemar. Valtin riiminimi Altti on taas toisentyyppinen lyhentymä nimestä Albert(ti). Valtin tapaan Albertista on lyhentynyt Pertti.

Huomattakoon, että aivan samoin on syntynyt nimi Walt saksan- ja englanninkielisellä alueella. Tunnetuin tämän nimen kantajista lienee Walt Disney. Suomeen mukautettuna tästäkin olisi voitu saada nimi Valtti.

Etunimenä Valtti voi tuoda mieleen myös kaikille tutun korttipelitermin valtti. Tämä yhtäläisyys lienee vaikuttanut eri tavoin nimen valintaan. Sana tunnetaan suomen lisäksi myös viron kielessä. Se on lainaa skandinavisista kielistä, joissa myös esiintyy ilmaus ”olla valttia”.

Suomen murteissa valtti-sanaa on käytetty myös merkityksissä ’hyvä, sopiva, paras’, mikä tietysti on voinut osaltaan tukea nimen valintaa.

Positiivisena ilmauksena valtti-sanalla on ollut paljon käyttöä esimerkiksi tavaramerkkien nimissä
sekä erilaisten seurojen, yritysten ja erilaisten hankkeiden nimissä.

Ehkäpä Valtti etunimenä olisikin yleistynyt nopeammin, ellei nimen tai sanan runsas muu käyttö olisi myös jarrutellut sen valintaa. Vieläkin Valtti on niin harvinainen etunimi, että sillä ei ole aikoihin mahdollisuuksia päästä nimipäiväkalenteriin.

Epävirallisesti Valtti-nimen saaneet voisivat juhlia nimensä merkeissä esimerkiksi 18.4. koska Valtilla on selvä yhteys nimiin Valto ja Valdemar, jotka löytyvät allakasta tuon päivän kohdalta.

Vauva 10/09

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.