Mikä on Remu- ja Remo-nimien alkuperä? Epäilen, että ne juontavat juurensa Romuluksesta ja Remuksesta, olenko oikeassa? Ovatko molemmat sallittuja poikien nimiä Suomessa?

Mikä on Remu- ja Remo-nimien alkuperä? Epäilen, että ne juontavat juurensa Romuluksesta ja Remuksesta, olenko oikeassa? Ovatko molemmat sallittuja poikien nimiä Suomessa?

Nimitohtori Minna Saarelma: Nimien Remu ja Remo tausta on, kuten arvelitkin, Rooman kaupungin mytologisissa perustajissa – mutta ei molemmissa, vaan ainoastaan Remuksessa. Roomalaisen muinaistarun mukaanhan kaupungin perustivat kaksosveljekset Romulus ja Remus, joiden isä oli sodanjumala Mars ja äiti papitar Rhea Silvia.

Koska Rhea Silvian olisi papittarenapitänyt pysyä naimattomana, lasten syntymä oli skandaali. Siksi Romulus ja Remus hylättiin korissa Tiberjokeen, ja he päätyivät suden kasvattamiksi. Romuluksesta tuli lopulta Rooman ensimmäinen kuningas, kun taas Remus joutui veljensä surmaamaksi.

Latinan kielen sanan remus merkitys on ’airo’. Remo on Remus-nimen italialainen muoto, joka tunnetaan henkilönnimenä myös muun muassa Saksassa ja englanninkielisissä maissa. Tosin Saksassa on käytössä myös miehennimi Remmo, jonka taustalla on Reinmar-nimen alasaksalais-friisiläinen muoto Remmer. Muinaissaksalaisen Reinmar-nimen osat merkitsevät ’jumalten päätöstä’ tai ’kohtaloa’ sekä ’kuuluisaa’.

Nimien Remo ja Remu taustalla voi Remuksen lisäksi olla muitakin nimiä. Esimerkiksi Remu tunnetaan Suomessa Reima-nimen hellittelymuotona.
Suomenkielinen nimi Reima tarkoittaa ’reipasta’, ’riuskaa’ tai ’railakasta’. Varmaan moni Reino

tai Reijokin on saanut lempinimekseen Remu tai Remo. Remu-lempinimen pohjana voi olla myös suomen kielen remuta-verbi.
Sekä Remo että Remu kelpaavat Suomessa hyvin etunimiksi. Väestörekisterikeskuksen mukaan
maassamme on kuutisenkymmentä Remo-nimen saanutta miestä. Heistä valtaosa on syntynyt 1970-luvun jälkeen. Remu-nimen saaneita on taas hieman alle sata, ja hekin ovat kaikki 1970-luvun jälkeen syntyneitä.

Remu-nimen esikuvana lienee monilla nimenantajilla ollut Hurriganes-bändistään tunnettu muusikko Remu Aaltonen. Hänen viralliset etunimensä ovat Henry Olavi.

Vauva 10/09

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017