Mikä on Remu- ja Remo-nimien alkuperä? Epäilen, että ne juontavat juurensa Romuluksesta ja Remuksesta, olenko oikeassa? Ovatko molemmat sallittuja poikien nimiä Suomessa?

Mikä on Remu- ja Remo-nimien alkuperä? Epäilen, että ne juontavat juurensa Romuluksesta ja Remuksesta, olenko oikeassa? Ovatko molemmat sallittuja poikien nimiä Suomessa?

Nimitohtori Minna Saarelma: Nimien Remu ja Remo tausta on, kuten arvelitkin, Rooman kaupungin mytologisissa perustajissa – mutta ei molemmissa, vaan ainoastaan Remuksessa. Roomalaisen muinaistarun mukaanhan kaupungin perustivat kaksosveljekset Romulus ja Remus, joiden isä oli sodanjumala Mars ja äiti papitar Rhea Silvia.

Koska Rhea Silvian olisi papittarenapitänyt pysyä naimattomana, lasten syntymä oli skandaali. Siksi Romulus ja Remus hylättiin korissa Tiberjokeen, ja he päätyivät suden kasvattamiksi. Romuluksesta tuli lopulta Rooman ensimmäinen kuningas, kun taas Remus joutui veljensä surmaamaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Latinan kielen sanan remus merkitys on ’airo’. Remo on Remus-nimen italialainen muoto, joka tunnetaan henkilönnimenä myös muun muassa Saksassa ja englanninkielisissä maissa. Tosin Saksassa on käytössä myös miehennimi Remmo, jonka taustalla on Reinmar-nimen alasaksalais-friisiläinen muoto Remmer. Muinaissaksalaisen Reinmar-nimen osat merkitsevät ’jumalten päätöstä’ tai ’kohtaloa’ sekä ’kuuluisaa’.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimien Remo ja Remu taustalla voi Remuksen lisäksi olla muitakin nimiä. Esimerkiksi Remu tunnetaan Suomessa Reima-nimen hellittelymuotona.
Suomenkielinen nimi Reima tarkoittaa ’reipasta’, ’riuskaa’ tai ’railakasta’. Varmaan moni Reino

tai Reijokin on saanut lempinimekseen Remu tai Remo. Remu-lempinimen pohjana voi olla myös suomen kielen remuta-verbi.
Sekä Remo että Remu kelpaavat Suomessa hyvin etunimiksi. Väestörekisterikeskuksen mukaan
maassamme on kuutisenkymmentä Remo-nimen saanutta miestä. Heistä valtaosa on syntynyt 1970-luvun jälkeen. Remu-nimen saaneita on taas hieman alle sata, ja hekin ovat kaikki 1970-luvun jälkeen syntyneitä.

Remu-nimen esikuvana lienee monilla nimenantajilla ollut Hurriganes-bändistään tunnettu muusikko Remu Aaltonen. Hänen viralliset etunimensä ovat Henry Olavi.

Vauva 10/09

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla