Annoimme tytöllemme viime vuonna nimeksi Maareka. Nimi olikin Väestörekisterikeskuksen mukaan aika harvinainen: viime vuosisadalla vain neljä tyttöä oli saanut sen nimen...

Annoimme tytöllemme viime vuonna nimeksi Maareka. Nimi olikin Väestörekisterikeskuksen mukaan aika harvinainen: viime vuosisadalla vain neljä tyttöä oli saanut sen nimen. Minkä­lainen on nimen alku­perä, ja milloin voisimme viettää nimipäivää?

Nimitohtori Minna Saarelma: Maareka on todellakin harvinainen nimi. Väestörekisterikeskuksen mukaan tämän nimisiä naisia tai tyttöjä on Suomessa tätä nykyä vain viisi, teidän­ tyttärenne mukaan lukien.

Maareka-nimi muistuttaa äänteellisesti naisennimeä Marika, joka löytyy almanakastammekin. Marikan nimipäivä on 2.7. Tällä päivällä olevat naistennimet perustuvat kaikki Jeesuksen äidin Neitsyt Marian nimeen. Marian lisäksi päivältä löytyvät Maija, Mari, Meeri, Marika, Maiju, Maaria, Maikki ja Kukka-Maaria. Kyseinen päivä on kirkollisessa perinteessä Marian etsikkopäivä. Keskiajan kalentereissamme oli useita muitakin Neitsyt Marian päiviä, kuten Marian ilmestyspäivä 25.3., Marian taivaaseen ottamisen päivä 15.8. ja Marian syntymisen päivä 8.9.

Maria on taustaltaan heprealais-aramealainen nimi. Sen selitykseksi on tarjottu ’toivottu lapsi’, ’näkijätär’ tai ’herratar’. Nimi viittaa etenkin Neitsyt Mariaan, mutta Raamatusta löytyy myös muita Marioita, kuten Magdalan Maria ja Martan sisar Maria.

Maareka-nimi voidaan hyvin tulkita Maria-nimen variantiksi, jolloin tyttärenne voisi viettää nimipäiväänsä 2.7. Toisaalta Maareka muistuttaa myös almanakkamme Marketta- ja Maaret-nimiä, jotka pohjautuvat pyhimysnimeen­ Margareta. Tämä on alkuaan kreikkalainen nimi, joka merkitsee helmeä. Almanakkamme päivältä 20.7. löytyvät Margareta-­nimen suomalaiset variantit Maaret, Maarit, Margareeta, Marketta, Reeta ja Reetta.

Saattaa hyvin olla, että Maareka-nimeä muodostettaessa jonkinlaisina alitajuisina esikuvina ovat olleet Marian ja Margaretan eri variantit. Samalla tavalla myös suomalaisen Marjatta-nimen pohjana ovat olleet sekä Maria että Margareta.

Naapurimaassamme Virossa tunnetaan Maria-nimeen pohjautuvat nimiasut Maarika ja Meerike, samoin kuin Margareta-nimeen pohjautuva nimiasu Maareta. Myös nimiasu Maareka esiintyy Virossa, mutta virolaisissa nimipäiväkalentereissa sitä ei ole. Edgar Rajandin nimiteoksesta Raamad nimedest sitä ei myöskään löydy, toisin kuin edellä mainitut Maarika, Meerike ja Maareta. Kovin virolaiselta Maareka-nimi kuitenkin kuulostaa.

Olette onnistuneet löytämään lapsellenne nimen, joka on sekä harvinainen että samalla tutun oloinen!

Vauva 11/2009

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.