Tyttäremme on nimeltään Priita. Mieheni äidin suvussa, joka on lähtöisin Tornionjokilaaksosta, on esiintynyt nimeä 1800-luvun lopulla...

Tyttäremme on nimeltään Priita. Mieheni äidin suvussa, joka on lähtöisin Tornionjokilaaksosta, on esiintynyt nimeä 1800-luvun lopulla. Onko nimi mukaelma ruotsalaisista nimistä kuten Birgitasta? Milloin viettäisimme nimipäivää?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Pirjo, Pirkko, Piritta, Pirita ja Birgitta viettävät nimipäiväänsä suomenkielisessa
nimipäiväkalenterissa lokakuun 7. päivä. Ruotsinkielisessä kalenterissa samana päivänä juhlivat Birgitta, Brita, Britta, Britt ja Birgit. Nimi Birgitta on mainittu jossain muodossa kalentereissamme samaisena päivänä jo 1400-luvulta alkaen.

Koko nimipaljouden taustalla on se, että pohjoismaiden tunnetuin Birgitta, Vadstenan birgittalaisluostarin perustaja,
julistettiin roomalaiskatolisen kirkon pyhimykseksi juuri tuona päivänä. Siitä tuli myös hänen muistopäivänsä.

Nimiasu Priita on suomalainen muoto ruotsinkielisestä nimiasusta Brita, jota on käytetty Birgitan lyhennelmänä
Ruotsissa 1500-luvun alusta asti. Birgitan nimipäivä sopii myös Priitan juhlapäiväksi, koska Brita mainitaan ruotsinkielisessä kalenterissamme on juuri 7. lokakuuta.

Pohjoismaisen Birgitta-nimen vanhempi asu on kelttiläisperäinen Brigitta, jonka teki tunnetuksi Irlannin Pyhä Brigitta. Hänen kuolin- ja muistopäivänsä on jo keskiajalta alkaen ollut ensimmäinen helmikuuta. Tuon päivän kohdalla kalenterissamme on Riitta ja ruotsinkielisessä versiossa Berit. Kun suomenkielinen almanakka alkoi 1700-luvun alussa ilmestyä, oli kummankin ”Birgitan” päivän kohdalla 1800-luvun loppupuolelle asti nimiasu Brigitta.

Brigitta-nimestä ja sen Birgitta-asusta syntyi sekä Suomessa että Ruotsissa runsaasti erilaisia kansanomaisia
asuja. Ei siis ole aina helppo sanoa, onko jokin nimiasu syntynyt suoraan Brigitta-nimestä vai vasta sen pohjoismaisesta Birgitta-asusta. Tällainen tapaus on myös Brita.

Priita-nimessä on mielenkiintoista se, että Priitat ovat lähes poikkeuksetta pohjoissuomalaisia. Melkein kaikki heistä ovat syntyneet entisissä Oulun ja Lapin lääneissä. Sieltähän on kysyjän miehen äidin sukukin kotoisin. Samalle alueelle on rajoittunut myös Briita-nimen käyttö.

Suurin osa jomman kumman nimen saaneista on syntynyt jo 1800-luvunlopulla. 1900-luvulla Priita-nimen on saanut noin 230 suomenkielistä lasta, joista valtaosa on syntynyt ennen 1950-lukua. 2000-luvulla nimi on annettu vain kahdeksalle suomenkieliselle tyttölapselle. Harvinaisuutensa takia Priitalla ei ole suurta mahdollisuutta päästä mukaan suomalaiseen nimipäiväkalenteriin.Vauva 5/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.