Olen kiinnostunut Miida-nimen alkuperästä. Tahtoisin myös tietää, milloin Miidan nimipäivää voisi viettää...

Olen kiinnostunut Miida-nimen alkuperästä. Tahtoisin myös tietää, milloin Miidan nimipäivää voisi viettää. Löytyykö
nimi jonkin muun maan nimipäiväkalenterista?

Nimitohtori Minna Saarelma vastaa: Naisen nimi Miida on lyhentymä latinalaisperäisestä Armida-nimestä, joka on ollut Suomessa käytössä myös pitkävokaalisessa Armiida-muodossa. Nimi Armida pohjautuu latinan sanaan armata, joka merkitsee aseistettua.

Armida-nimestä on tullut Euroopassa tunnettu kirjallisuuden kautta. Italialaisen Torquato Tasson teoksen Vapautettu Jerusalem (1580–84) päähenkilö on kaunis viettelijätär nimeltään Armida. Suomessa Armida-nimen pohjalta ovat syntyneet Miidan lisäksi kansanomaiset nimiasut Miita ja Miidu sekä näitä paljon tutumpi nimi Armi.

Armi on ollut nimipäiväkalenterissamme vuodesta 1929 lähtien. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan se on vuoden 1900 jälkeen annettu etunimeksi lähes 5 000 suomalaisnaiselle. Suosituin se oli 1940–50-luvuilla. Oma osansa nimen yleistymiseen oli vuoden 1952 Miss Universumilla Armi Kuuselalla.

Miida on sen sijaan ollut paljon harvinaisempi nimivalinta. Sen on saanut vuoden 1900 jälkeen vain 35 naista. Miita ja Miitu ovat sitäkin harvinaisempia. Koska Miida pohjautuu Armin lailla Armida-nimeen, sen nimipäivää voisi hyvin viettää Armin päivänä 4. helmikuuta. Miida löytyy virolaisesta nimipäiväkalenterista. Sen päivä on jopa sama kuin meillä Armin päivä. Armida tai Mida eivät Behind the Name -verkkosivuston (www.behindthename.com) nimipäivähaun mukaan esiinny minkään maan nimipäiväkalenterissa.Vauva 7/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Vierailija

Miida-nimen mysteeri

Vierailija 06.04.2013 klo 21:39 Tätini oli syntynyt 1909. Hänen nimensä oli Laina Armiida. Mikä on toisen nimen historia? Terveisin Sanelma Armida oli noita Torquato Tasson renesanssieepoksessa "Vapautettu Jerusalem", ja tarinasta ovat esim. Händel ja Rossini tehneet oopperan. Se lienee nimen alkuperä.
Lue kommentti
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!