Tyttäremme sai nimekseen Mea, mutta sitä ei löydy kalenterista. Milloin voimme juhlia hänen nimipäiväänsä...

Tyttäremme sai nimekseen Mea, mutta sitä ei löydy kalenterista. Milloin voimme juhlia hänen nimipäiväänsä? Mihin nimi viittaa?

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Etunimiä Mea ja Meea ei ole löytynyt nimipäiväkalentereista, koska ne ovat uudehkoja ja pysyneet viime vuosisadan loppuun asti harvinaisina. Mea-nimen oli saanut kymmenkunta suomenkielistä tyttölasta ennen 1970-lukua, mutta siitä alkaen nimen saaneiden määrä on alkanut vuosikymmenittäin kaksinkertaistua.

Vuosituhannen vaihteeseen mennessä nimen saaneita suomenkielisiä tyttöjä oli jo alun toistasataa. 2000-luvulla nimi on annettu jo yli kahdellesadalle suomenkieliselle tytölle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisin selitys nimelle Me(e)a perustuu latinan kieleen, jossa ilmauksella mea on merkitys ’minun’. Jotkut tuntevat muinaisen antiikin kreikkalaisen runoilijan Simonides Keoslaisen latinaksi käännetyn säkeen ”Omnia mea mecum porto” eli kaiken omani mukanani kannan. Tarina kertoo Simonideen vastanneen näin, kun häneltä kysyttiin uppoavassa laivassa, miksei hän yrittänyt pelastaa arvokasta omaisuuttaan. Juuri siksi Simonideen onnistuikin pelastaa itsensä ja runoilijantaitonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaan tapaan selittyy myös pojannimi Mio, jonka merkitys italian ja espanjan kielissä on samoin ’minun’ (esim. laulussa O sole mio). Usein nimen esikuvana on kuitenkin Mio Astrid Lindgrenin kirjassa Mio, poikani Mio. Mio-nimen pari on anglo-amerikkalaisessa maailmassa tytönnimi Mia, ja siellä se selitetään samoin kuin Mio. Suomessa Mia on yleensä tulkittu hellittelymuodoksi tai alkuaan lapsenkieliseksi asuksi nimistä Maria tai Mirja.

Mean tyyppisiä lyhyitä -ea-nimiä on Suomessa varsin runsaasti, sillä vähintään kymmenen suomenkielistä tyttöä on saanut jonkin nimistä Ea, Bea, Dea, Gea, Kea, Lea, Nea, Rea, Tea. Näistä vain raamatullinen Lea on sillä tavoin aito nimi, että se ei ole lyhentymä jostain muusta nimestä.

Mea- tai Meea-nimen viimeaikainen suosionnousu taannee sen, että nimen saaneet pääsevät ehkä jo 2015 viettämään myös nimipäiväänsä.Vauva 4/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla