Olen kiinnostunut Luella-nimen alkuperästä ja merkityksestä.

Olen kiinnostunut Luella-nimen alkuperästä ja merkityksestä. Löytyykö nimi jonkin maan nimipäiväkalenterista?

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala vastaa: Englanninkielisessä maailmassa tunnetaan sekä naisennimi Luella että sen sisarnimi Louella. Ne on muodostettu yhdistämällä naisennimen Louisa tai Louise alkuosa sekä naisten nimille tyypillinen pääte -ella. Monissa maissahan ovat yleisiä sellaiset nimet kuin Daniella, Estella, Gabriella, Mirella,
Petronella ja Rafaella.

Louisa ja Louise ovat raamatullisen Elisabet-nimen muunnoksia, samoin kuin suomalaiset Liisa- ja Liisinimetkin.
Hepreankielinen nimi Elisabet merkitsee ’Jumala antaa avun’. Uudessa testamentissa Elisabet on Johannes  Kastajan äiti. Elisabet erilaisine muunnoksineen on ollut kristikunnan yleisimpiä naisennimiä.

Suomalaisesta nimipäiväkalenterista löytyvät myös Elisabetiin pohjautuvat nimet Eliisa, Elisa, Elise, Elsa, Else ja  Elsi, samoin kuin aiemmin mainitut Liisa ja Liisi – sekä itse Elisabet. Näistä Elsa, Else ja Elsi viettävät nimipäiväänsä 14. lokakuuta, muut 19. marraskuuta.

Luella- ja Louella-nimet tulivat käyttöön englanninkielisessä maailmassa 1800-luvulla. Nykyään tämän nimisiä naisia löytyy lähinnä Yhdysvalloista, joskin nimien suosio on laskenut viime vuosikymmeninä. Tunnetuin Louella-nimen  kantaja lienee ollut Hollywood-juorutoimittaja Louella Parsons (1880–1972). Luella ei tiettävästi ole minkään maan nimipäiväkalenterissa, kuten ei Louellakaan. Suomessakin Luella on toistaiseksi niin harvinainen nimi, ettei se taida päästä suomalaiseen nimipäiväkalenteriin pitkään aikaan. Nimen taustan kannalta olisi kuitenkin luontevaa, että Luella-nimiset tytöt viettäisivät nimipäiväänsä 19. marraskuuta.

Vauva 11/2011

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!