Olisin tiedustellut Lisette-nimen taustaa. Annoimme kyseisen nimen muutama vuosi sitten esikoisellemme...

Olisin tiedustellut Lisette-nimen taustaa. Annoimme kyseisen nimen muutama vuosi sitten esikoisellemme, koska nimi on kaunis ja vähän erilainen, mutta sopii hyvin suomalaiseen suuhun. Luulimme nimen olevan virolaista alkuperää, mutta nähtävästi myös suomenruotsalaiset ja ranskalaiset käyttävät sitä. Mistä nimi tulee ja mitä se merkitsee? Koska olisi mahdollinen nimipäivä?

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala vastaa: Lisette on ranskalaistyyppinen hellittelevä muunnos naisennimestä
Lisa, joka taas on lyhentymä raamatullisesta Elisabet-nimestä. Samanlaisia tte-loppuisia nimiä on ranskalaisella
kielialueella muodostettu useita, kuten Antoinette nimestä Antoine, Henriette nimestä Henri ja Nicolette nimestä Nicole.

Elisabet-nimen taustalla on heprealainen nimi Elisheba, joka merkitsee ’Jumala antaa avun’ tai ’Jumala on valani’. Uudessa testamentissa Elisabet on Johannes Kastajan äiti. Vuosisatojen varrella nimestä ja sen muunnoksista on tullut läntisen maailman yleisimpiä naisennimiä.

Keskiajalla Elisabet oli jopa Euroopan suosituin naisennimi. Se on tullut tunnetuksi myös monien kuninkaallisten
nimenä. Euroopassa sen suosiota lisäsi etenkin Unkarin kuninkaan tytär ja Thüringenin maakreivin LudvigIV:n puoliso Elisabeth Thüringeniläinen(1207–31), jonka katolinen kirkko julisti myöhemmin pyhimykseksi.

Nykyään tämän nimen tunnetuimpia kantajia on tietysti Englannin kuningatar Elisabet II. Elisabetiin pohjautuvia yleisiä naisennimiä ovat esimerkiksi Bettina Italiassa, Beth ja Betty Englannissa, Ilse Saksassa, Isabel Espanjassa ja Lisbet Ruotsissa.

Suomessa Elisabet-nimi on ollut käytössä ainakin 1400-luvulta alkaen. Se on myös ollut almanakassamme alusta asti eli 1700-luvulta. Nykyään suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on yhdeksän nimiperheeseen kuuluvaa naisennimeä: Elisabet, Eliisa, Elisa, Elise, Elsa, Else, Elsi, Liisa ja Liisi. Näistä Elsan, Elsen ja Elsin nimipäivä on 14.10. ja muiden 19.11. Uusin tulokas näistä on vuonna 2000 nimipäiväkalenteriin hyväksytty Elise. Marraskuun 19. päivä on alun perin Elisabeth Thüringeniläisen kirkollinen muistopäivä.

Lisette on todellakin Suomessa varsin harvinainen nimi. Väestörekisterin tilastojen mukaan se on annettu vuoden 1900 jälkeen noin 250 naiselle. 2000-luvulla sen on saanut yli 50 tyttöä. Elisabet on annettu vuoden 1900 jälkeen yli 49 600 naiselle. Sen suosituin lyhentymä Liisa on saanut samana aikana lähes 98 000 kantajaa.

Lisette-tyttönne voisi viettää nimipäivää samana päivänä, jolla ovat almanakassamme Eliisa, Elisa, Elisabet, Elise, Liisa ja Liisi eli 19. marraskuuta.

Vauva 02/2011

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.