Tyttömme kastettiin Milenaksi. Olen kiinnostunut nimen alkuperästä ja siitä, onko Milenalla nimipäivää?

Tyttömme kastettiin Milenaksi. Olen kiinnostunut nimen alkuperästä ja siitä, onko Milenalla nimipäivää? Kalenterista kun löytyy esimerkiksi Melina. Suomessa Milena-nimisiä kuitenkin on, mutta kuinka paljon?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Milena on slaavilaisiin kieliin, etenkin tsekkiin, kuuluva naisennimi. Itsenäisenä nimenä se voi olla johdos muinaisslaavin sanasta mil, jonka merkitys on ollut ’rakas, kallis’. Enapääte nimen lopussa on tällöin johdin.

Toisaalta nimen kanta voi olla myös nimi Mila, joka taas tunnetaan muun muassa Ludmilan ja Emilian lyhentymänä.
Milena-nimeä on tehnyt laajemmin tutuksi muun muassa 1951 saksaksi julkaistu teos Briefe an Milena, joka suomennettuna ilmestyi vasta 1971 nimellä Kirjeitä Milenalle. Tämän kirjan Milena oli tsekkikirjailija Franz Kafkan rakastettu 1910-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaava miehennimi on Milan. Yksi tunnetuista Milaneista on tsekkikirjailija Milan Kundera. Milan-nimestä taas on johdettu naisennimi Milana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milena-nimi oli Suomessa hyvin harvinainen 1980-luvulle asti, sillä sitä ennen se oli annettu vain noin 15 tytölle. Nimen suosio alkoi kasvaa 1990-luvulla, ja se on jatkunut vielä 2000-luvulla, jolloin nimen on saanut vuosittain 20–30 suomenkielistä tyttöä. Kaikkiaan nimi Milena on jo noin 450 naisella, mutta lähes joka toisessa tapauksessa se on annettu jälkimmäiseksi etunimeksi.

Milena on eri syistä levinnyt etunimenä ympäri maailmaa. Yksi syy suosioon lienee se, että nimi on kielelliseltä
rakenteeltaan samaa tyyppiä kuin paljon yleisempi Helena ja sellaisena helposti etunimeksi tunnistettava.

Suomessa nimen valintaan ovat voineet vaikuttaa julkisuutta saaneet Milenat. Suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa Milka, Milla, Milja ja Mila juhlivat Emilian päivänä (19.5.) samoin kuin Mili ruotsinkielisessä kalenterissamme.

Slaavilaisperäisille Mila- ja Milena-nimille tuskin riittää tulevaisuudessa omaa päivää, vaikka nimet yleistyisivätkin paljon. Yksi mahdollisuus olisi sijoittaa Milenakin Emilian päivälle. Milenaa voisi sajatella myös Melinan rinnalle, vaikka kreikkalaisperäinen Melina on muuta perua kuin slaavilainen Milena. Melina pääsi tänä vuonna kalenteriin ja sai nimipäiväkseen 5.5. Äänteellisesti nimi on hyvin lähellä Milenaa. Kaksi edellä mainittua päivää sopisivat Milenan epävirallisiksi nimipäiviksi.

Tsekin kalenterissa Milenalla on oma päivä 24.1. ja Slovakian kalenterissa Milena on Erhardin ja Milevan rinnalla 27.11.

Vauva 9/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla