Tyttömme kastettiin Milenaksi. Olen kiinnostunut nimen alkuperästä ja siitä, onko Milenalla nimipäivää?

Tyttömme kastettiin Milenaksi. Olen kiinnostunut nimen alkuperästä ja siitä, onko Milenalla nimipäivää? Kalenterista kun löytyy esimerkiksi Melina. Suomessa Milena-nimisiä kuitenkin on, mutta kuinka paljon?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Milena on slaavilaisiin kieliin, etenkin tsekkiin, kuuluva naisennimi. Itsenäisenä nimenä se voi olla johdos muinaisslaavin sanasta mil, jonka merkitys on ollut ’rakas, kallis’. Enapääte nimen lopussa on tällöin johdin.

Toisaalta nimen kanta voi olla myös nimi Mila, joka taas tunnetaan muun muassa Ludmilan ja Emilian lyhentymänä.
Milena-nimeä on tehnyt laajemmin tutuksi muun muassa 1951 saksaksi julkaistu teos Briefe an Milena, joka suomennettuna ilmestyi vasta 1971 nimellä Kirjeitä Milenalle. Tämän kirjan Milena oli tsekkikirjailija Franz Kafkan rakastettu 1910-luvulla.

Vastaava miehennimi on Milan. Yksi tunnetuista Milaneista on tsekkikirjailija Milan Kundera. Milan-nimestä taas on johdettu naisennimi Milana.

Milena-nimi oli Suomessa hyvin harvinainen 1980-luvulle asti, sillä sitä ennen se oli annettu vain noin 15 tytölle. Nimen suosio alkoi kasvaa 1990-luvulla, ja se on jatkunut vielä 2000-luvulla, jolloin nimen on saanut vuosittain 20–30 suomenkielistä tyttöä. Kaikkiaan nimi Milena on jo noin 450 naisella, mutta lähes joka toisessa tapauksessa se on annettu jälkimmäiseksi etunimeksi.

Milena on eri syistä levinnyt etunimenä ympäri maailmaa. Yksi syy suosioon lienee se, että nimi on kielelliseltä
rakenteeltaan samaa tyyppiä kuin paljon yleisempi Helena ja sellaisena helposti etunimeksi tunnistettava.

Suomessa nimen valintaan ovat voineet vaikuttaa julkisuutta saaneet Milenat. Suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa Milka, Milla, Milja ja Mila juhlivat Emilian päivänä (19.5.) samoin kuin Mili ruotsinkielisessä kalenterissamme.

Slaavilaisperäisille Mila- ja Milena-nimille tuskin riittää tulevaisuudessa omaa päivää, vaikka nimet yleistyisivätkin paljon. Yksi mahdollisuus olisi sijoittaa Milenakin Emilian päivälle. Milenaa voisi sajatella myös Melinan rinnalle, vaikka kreikkalaisperäinen Melina on muuta perua kuin slaavilainen Milena. Melina pääsi tänä vuonna kalenteriin ja sai nimipäiväkseen 5.5. Äänteellisesti nimi on hyvin lähellä Milenaa. Kaksi edellä mainittua päivää sopisivat Milenan epävirallisiksi nimipäiviksi.

Tsekin kalenterissa Milenalla on oma päivä 24.1. ja Slovakian kalenterissa Milena on Erhardin ja Milevan rinnalla 27.11.

Vauva 9/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.