Pieni tyttömme sai kastejuhlassa nimekseen Seea. Ihastuin nimeen jo vuonna 1996, kun näin sen pienessä vihkosessa...

Pieni tyttömme sai kastejuhlassa nimekseen Seea. Ihastuin nimeen jo vuonna 1996, kun näin sen pienessä vihkosessa, johon oli kerätty harvinaisia nimiä. Ajattelin, että jos joskus saan tytön, haluan hänelle tuon nimen, koska se on todella kaunis. Osaatko kertoa nimen historiasta jotain?

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala vastaa: Seea on todellakin hyvin harvinainen nimi maassamme. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan sen on saanut ainoastaan seitsemän suomalaistyttöä, jotka kaikki ovat syntyneet 2000-luvulla.

Lyhytvokaalista Sea-nimeä on myös annettu Suomessa hyvin harvoin. Vuoden 1900 jälkeen sen on saanut 5–25 tyttöä. Lukumäärä on näin viitteellinen, koska Väestörekisterikeskus ei anna tarkkoja lukuja silloin, jos nimi on annettu tiettynä ajanjaksona alle viisi kertaa. Sea-nimeä on vuoden 1900 jälkeen annettu kaikkina muina ajanjaksoina paitsi
1920–30-luvuilla.

On mahdotonta antaa tarkkaa tietoa nimen taustasta. Yksi vaihtoehto on, että Sea-nimi on lyhentymä jostakin sea-loppuisesta naisennimestä, kuten Franseasta. Fransea-nimen taustalla on taas miehennimi Frans. Frans on puolestaan lyhentymä pyhimysnimestä Franciscus, joka merkitsee ranskalaista. Fransea-nimeä on Suomessa annettu etunimeksi jo 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa.

Pitkävokaalinen Seea olisi siten tämän Sean suomalaistettu versio. Etunimille on tyypillistä, että niitä muodostetaan vapaasti muiden nimien mallin mukaan. Niinpä on mahdollista sekin, että Seea-nimen esikuvina olisivat toimineet sellaiset äänteellisesti samantyyppiset nimet kuin Lea/Leea, Nea/Neea, Rea/Reea tai Tea/Teea, joita on annettu suomalaisnaisille tuhansittain.

Seea-nimi muistuttaa myös yleistä suomalaista naisennimeä Seija, jonka tausta on epäselvä. Kerrotaan, että kouluneuvos Yrjö Karilas olisi muodostanut tämän nimen lähtökohtanaan muinaisten roomalaisten oraiden jumala Seia. Nimeen vaikutti myös Lönnrotin sanakirjassa oleva sana seijas, jonka merkitys on ’sees’. Seea voi hyvin olla Seija-nimen pohjalta luotu nimi.

Englannin kielessä sea merkitsee tunnetusti merta. Siihen pohjautuvaa nimeä Sea on annettu, joskin harvoin, myös etunimeksi. Irlannissa on käytössä nimi Shea, jota on annettu niin miehille kuin naisille. Sen taustalla on gaelinkielinen miehennimi Séaghdha, joka tarkoittaa haukan kaltaista tai ihailtavaa.

Vauva 12/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.