Tyttäremme sai etunimekseen Hulda...

Tyttäremme sai etunimekseen Hulda. Millainen tausta nimellä on? Milloin voisimme viettää tyttäremme nimipäivää?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Hulda-nimen taustalta löytyy kaksi samanasuista mutta eri kielien ja kulttuurien piirissä syntynyttä nimeä. Vanhempi niistä on Pohjois-Euroopassa huonommin tunnettu, Vanhassa Testamentissa
esiintyvä naisennimi Huldah. Nimi kuuluu noin 2 600 vuotta sitten eläneelle naisprofeetalle ja pohjautuu heprean  kärppää merkitsevään sanaan.

Toinen Hulda-nimi on syntynyt germaanisissa kielissä. Tälle Hulda-nimelle on esitetty useita erilaisia tulkintoja, mutta ehkä yleisimmin nimen on arveltu perustuvan germaanisissa kielissä esiintyneeseen huld-sanaan, joka on merkinnyt adjektiivina lempeää, suopeaa, uskollista ja hellää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muinaisislantilaisessa Ynglingasaagassa esiintyy puolestaan naispuolinen velhon nimi Huld. Joka tapauksessa Hulda on selvästi eri nimi kuin germaanisten kielten Hilda ja Hilde, joihin sisältyy vanha taistelua tarkoittava sana.
Hulda tunnetaan Ruotsista jo 1800-luvun alkupuolelta. Suomessa se oli yleisimmillään 1800-luvun loppupuolella
mutta selvästi Hildaa harvinaisempi. Huldan suosio lopahti 1930-luvulla, ja 1960–1980-lukujen aikana nimen sai enää vain parikymmentä tyttölasta. 1990-luvulta alkaen Hulda on hieman yleistynyt. Vuonna 2010 nimen sai  Väestörekisterikeskuksen mukaan 27 tyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1800-luvulla joidenkin nimien suosiota lisäsivät äänitteiden edeltäjät: paperille painetut laulujen sanat eli arkkiveisut. Niiden tuotanto oli Suomessa suurimmillaan 1800-luvun lopulla. Arkkiveisu Hjalmari ja Hulda julkaistiin vuonna 1877 ja laulu Hulda ja Jalmari levytettiin jo vuonna 1950.

Suosionsa takia Hulda otettiin Helsingin yliopiston almanakkaan vuonna 1908, helmikuun 20. päivän kohdalle. Nimi kuitenkin poistettiin almanakasta epäsuomalaisena jo vuonna 1928. Suomen ruotsinkielisessä kalenterissakin nimi pysyi vain vuoteen 1949 saakka. Suomen ortodoksisten nimipäivänimien joukossa Hulda mainitaan nykyisin 19.12.,  ja Ruotsin valtakunnan almanakassa Huldan päivä on 8. syyskuuta.

Koska Hulda ei ole vanha pyhimyksenimi, sillä ei ole ollut paikkaa roomalaiskatolisen kirkon pyhimyskalentereissa ja almanakoissa. Mitään virallista ohjetta nimipäivän viettoon en voikaan antaa. Nykyinen Hildan nimipäivä (22.2.) on  kyllä hyvin lähellä vanhaa Huldan nimipäivää (20.2.). Olisiko tällainen nimien äänteellinen läheisyys riittävä muistin  tuki sille, että Huldat viettäisivät nimipäiväänsä joko 20. tai 22.2.?

Vauva 7/2011

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla