Mistä saan tietää harvinaisten nimien nimipäiviä? Jos lapsen nimeksi tulee esimerkiksi Luka, niin onko hänen nimipäivänsä 18.10., niin kuin ruotsinkielisellä Lukasilla...

Mistä saan tietää harvinaisten nimien nimipäiviä? Jos lapsen nimeksi tulee esimerkiksi Luka, niin onko hänen nimipäivänsä 18.10., niin kuin ruotsinkielisellä Lukasilla? Kuinka monta samannimistä lasta täytyy olla Suomessa, että heille määritetään nimipäivä?

Nimitohtori Minna Saarelma: Harvinaisten nimien nimipäivien viettämiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Jos nimi on aiemmin ollut suomalaisessa almanakassa, sen nimipäivää voidaan viettää samana päivänä kuin aikoinaan on vietetty. Suomalaisia almanakkoja aina 1300-luvulta lähtien voi katsella Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuilta.

Toinen vaihtoehto on kääntyä maamme ruotsinkielisen tai ortodoksisen nimipäiväkalenterin puoleen ja katsoa, löytyisikö nimeä sieltä. Muiden maiden nimipäiväkalentereita löytyy taas esimerkiksi verkko-osoitteesta www.behindthename.com. Monet näistä perustuvat katolisen tai ortodoksisen kirkon pyhimyskalentereihin, siksi niiden nimilistat muistuttavat monin osin toisiaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos näistä ei löydy apua, yksi vaihtoehto on etsiä suomalaisesta almanakasta nimi tai nimiä, jotka ovat äänteellisesti kyseistä nimeä lähellä, ja ryhtyä viettämään nimipäivää samana päivänä. Nimipäivien etsintään on myös luotu erilaisia apuneuvoja. Vauva-lehden nimitohtorina aiemmin toiminut Pentti Lempiäinen on julkaissut Nimipäivättömien nimipäiväkirjan (WSOY 1989), jossa hän ehdottaa nimipäiviä sellaisille harvinaisille nimille, joilla on Suomessa vähintään sata nimenkantajaa. Varsinaiseen nimipäiväkalenteriinhan pääsevät yleensä nimet, joilla on noin tuhat nimenkantajaa. Internetistä löytyy myös erilaisia leikkimielellä luotuja nimipäivättömien nimipäiväkalentereita, joista voi saada virikkeitä omaan pohdintaan (esim. www.etunimet.net).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entä sitten Lukan nimipäivä? Nimen taustalla on evankelista Luukas. Nimi esiintyi suomalaisessa almanakassa vuosina 1326–1905 ja 1918–28 (18.10.) ja 1908–17 (17.10.). Aluksi nimi oli muodossa Lucas tai Lukas, ja vuodesta 1858 lähtien Luukas. Vuosina 1906 ja 1907 Luukas syrjäytyi väliaikaisesti almanakasta, kun tsaari Nikolai II:n pojan nimi Alexej (myöhemmin Aleksei) tuli samalle päivälle. Vuonna 1908 nimi pääsi taas kalenteriin päivää aiemmaksi, ja vuonna 1918 se siirrettiin alkuperäiselle paikalleen. 1920-luvun lopulla Luukas poistettiin kuitenkin harvinaisuutensa vuoksi allakasta.

Viime vuosina Luukas on kuitenkin tullut jälleen suosituksi monien muiden perinteisten nimien ohella, ja sen nimipäivää olisi perusteltua viettää perinteisenä Luukaksen päivänä eli 18. lokakuuta, jolla paikalla ovat nykyään Satu ja Säde. Samalle päivälle on sijoitettu myös maamme ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa Lukas ja ortodoksisessa kalenterissa Luukas. (Ortodoksisessa kalenterissa on myös toinen Luukaksen päivä 7.2., joka on pyhittäjä Luukas Kreikkalaisen muistopäivä.) 18. lokakuuta on myös esimerkiksi Saksassa, Liettuassa, Slovakiassa ja Ruotsissa Lukas-nimen päivä. Virossa nimipäiväänsä viettää tuolloin Luukas, Ranskassa Luc, Kreikassa Loukas, Puolassa Lukasz, Latviassa Lukass ja Unkarissa Lukács.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla