Mistä saan tietää harvinaisten nimien nimipäiviä? Jos lapsen nimeksi tulee esimerkiksi Luka, niin onko hänen nimipäivänsä 18.10., niin kuin ruotsinkielisellä Lukasilla...

Mistä saan tietää harvinaisten nimien nimipäiviä? Jos lapsen nimeksi tulee esimerkiksi Luka, niin onko hänen nimipäivänsä 18.10., niin kuin ruotsinkielisellä Lukasilla? Kuinka monta samannimistä lasta täytyy olla Suomessa, että heille määritetään nimipäivä?

Nimitohtori Minna Saarelma: Harvinaisten nimien nimipäivien viettämiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Jos nimi on aiemmin ollut suomalaisessa almanakassa, sen nimipäivää voidaan viettää samana päivänä kuin aikoinaan on vietetty. Suomalaisia almanakkoja aina 1300-luvulta lähtien voi katsella Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuilta.

Toinen vaihtoehto on kääntyä maamme ruotsinkielisen tai ortodoksisen nimipäiväkalenterin puoleen ja katsoa, löytyisikö nimeä sieltä. Muiden maiden nimipäiväkalentereita löytyy taas esimerkiksi verkko-osoitteesta www.behindthename.com. Monet näistä perustuvat katolisen tai ortodoksisen kirkon pyhimyskalentereihin, siksi niiden nimilistat muistuttavat monin osin toisiaan

Jos näistä ei löydy apua, yksi vaihtoehto on etsiä suomalaisesta almanakasta nimi tai nimiä, jotka ovat äänteellisesti kyseistä nimeä lähellä, ja ryhtyä viettämään nimipäivää samana päivänä. Nimipäivien etsintään on myös luotu erilaisia apuneuvoja. Vauva-lehden nimitohtorina aiemmin toiminut Pentti Lempiäinen on julkaissut Nimipäivättömien nimipäiväkirjan (WSOY 1989), jossa hän ehdottaa nimipäiviä sellaisille harvinaisille nimille, joilla on Suomessa vähintään sata nimenkantajaa. Varsinaiseen nimipäiväkalenteriinhan pääsevät yleensä nimet, joilla on noin tuhat nimenkantajaa. Internetistä löytyy myös erilaisia leikkimielellä luotuja nimipäivättömien nimipäiväkalentereita, joista voi saada virikkeitä omaan pohdintaan (esim. www.etunimet.net).

Entä sitten Lukan nimipäivä? Nimen taustalla on evankelista Luukas. Nimi esiintyi suomalaisessa almanakassa vuosina 1326–1905 ja 1918–28 (18.10.) ja 1908–17 (17.10.). Aluksi nimi oli muodossa Lucas tai Lukas, ja vuodesta 1858 lähtien Luukas. Vuosina 1906 ja 1907 Luukas syrjäytyi väliaikaisesti almanakasta, kun tsaari Nikolai II:n pojan nimi Alexej (myöhemmin Aleksei) tuli samalle päivälle. Vuonna 1908 nimi pääsi taas kalenteriin päivää aiemmaksi, ja vuonna 1918 se siirrettiin alkuperäiselle paikalleen. 1920-luvun lopulla Luukas poistettiin kuitenkin harvinaisuutensa vuoksi allakasta.

Viime vuosina Luukas on kuitenkin tullut jälleen suosituksi monien muiden perinteisten nimien ohella, ja sen nimipäivää olisi perusteltua viettää perinteisenä Luukaksen päivänä eli 18. lokakuuta, jolla paikalla ovat nykyään Satu ja Säde. Samalle päivälle on sijoitettu myös maamme ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa Lukas ja ortodoksisessa kalenterissa Luukas. (Ortodoksisessa kalenterissa on myös toinen Luukaksen päivä 7.2., joka on pyhittäjä Luukas Kreikkalaisen muistopäivä.) 18. lokakuuta on myös esimerkiksi Saksassa, Liettuassa, Slovakiassa ja Ruotsissa Lukas-nimen päivä. Virossa nimipäiväänsä viettää tuolloin Luukas, Ranskassa Luc, Kreikassa Loukas, Puolassa Lukasz, Latviassa Lukass ja Unkarissa Lukács.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!