Meillä on kolmen kuukauden ikäinen Verre -niminen poika. Nimi on harvinainen, ja sen takia meitä kiinnostaisi kovasti tietää sen alkuperä.

Meillä on kolmen kuukauden ikäinen Verre -niminen poika. Nimi on harvinainen, ja sen takia meitä kiinnostaisi kovasti tietää sen alkuperä.

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Viime aikoina yleistynyt hyvin harvinaisten tai jopa ainutkertaisten nimien etsintä on monesti johtanut nimiin, joille ei löydy selvää esikuvaa tai varmaa selitystä. Toisaalta hyvin harvinaisten nimien joukossa on myös sellaisia, joille löytyy selvä lähtökohta, vaikka nimenantajat eivät ole sitä huomanneet.
Tällöin nimistöntutkijan tekisi aina mieli kysyä, mistä tuo nimi on nimenantajien tietoon tullut. Juuri näin on asia Verre-nimenkin osalta.

Verre-nimi on annettu Suomessa pojalle kahdesti, ensimmäisen kerran vasta 2008. Se on samantyyppinen kuin Jarre, joka on tullut käyttöön vasta 1980-luvulla, ja jonka on saanut jo 25 poikaa. Tämäntyyppiset nimimuodot
ovat yleensä ensin tulleet käyttöön puhutteluniminä kuten vaikkapa Kurre ja Pirre. Siksi voisi ajatella, että Verrekin kuuluisi tähän nimiryhmään, jolloin sen kannaksi sopisi vain jokin Ver- tai Fer-alkuinen miehennimi,
kuten Verneri tai Ferdinand. Näin ei liene kuitenkaan laita, koskavanhaanskandinaviseen nimistöön kuuluu nimi Sverre, joka varsinkin Norjassa on tavallinen.

Sverre on alun perin ollut lisänimi, ja sen ensimmäisenä kantajana tunnetaan kuningas Sverre Sigurdinpoika,
yksi merkittävimmistä Norjan varhaiskeskiaikaisista hallitsijoista (1145–1202). Nimi onkin Skandinaviassa tavallisin Norjassa, mutta harvinainen se ei ole Ruotsissa tai Tanskassakaan.

Sverre-nimi on Suomen ruotsinkielisellä väestöllä paljon harvinaisempi kuin Ruotsissa, ja suomenkielisestä
väestöstä sen on saanut vain parikymmentä poikaa. Sverren suomalaistettu asu olisi juuri Verre, ja on mahdollista, että näin on puhuteltu myös joitakin Sverre-nimisiä.Vauva 2/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.