Annoimme tyttärellemme nimeksi Kevät...

Annoimme tyttärellemme nimeksi Kevät. Osaatko kertoa nimen historiasta jotakin? Ilmeisesti sitä on joskus annettu myös pojille, mikä vaikuttaa hassulta. Nimi on ymmärtääksemme nykyään harvinainen.

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala vastaa: Kevät on todellakin harvinainen etunimi Suomessa. Siksi  nimistöntutkijatkaan eivät ole tämän nimen historiaa tarkemmin selvittäneet. Väestörekisterikeskuksen etunimitilastojen mukaan Kevät olisi tullut etunimenä käyttöön aikaisintaan 1920-luvulla. Kaikkiaan se on annettu etunimeksi naisille vain 10–30 kertaa ja miehille 5–25 kertaa. Tarkkoja määriä tilastot eivät esitä, kun nimen saaneita henkilöitä on tietyllä ajanjaksolla alle viisi.

Harvinaisten nimien kohdalla on yleistä, että nimeä annetaan kummallekin sukupuolelle. Yleensä vasta nimen  yleistyminen vakiinnuttaa sen joko tytön- tai pojannimeksi.

2000-luvulla Kevät-nimen on saanut (28.2.2011 mennessä) kuusi tyttöä. Yhdellekään pojalle sitä ei ole annettu.  Nimeä on tehnyt viime aikoina tunnetuksi naistutkimuksen Minna Canth -akatemiaprofessori Kevät Nousiainen.
Kevät lukeutuu suomenkielisiin luontoaiheisiin nimiin, jotka ovat etunimistössämme yleisiä. Tämäntyyppiset nimet alkoivat tulla suosituiksi 1800-luvulla suomalaisuusaatteen vaikutuksesta.

Kevät-nimen lailla vuodenaikoihin viittaavia nimiä ovat Talvikki ja Suvi. Talvikki otettiin almanakkaan vuonna 1929. Sen on vuoden 1900 jälkeen saanut lähes 4 800 naista, joista yli 400 on syntynyt 2000-luvulla. Vuonna 1950 almanakkaan hyväksytty Suvi on annettu vuoden 1900 jälkeen nimeksi lähes 13 900 naiselle, joista yli 1 500 on 2000-luvulla syntyneitä. Talvikki ja Suvi ovat siis molemmat olleet suosittuja 2000-luvulla.

On yllättävää, että Kevät on jäänyt etunimenä niin harvinaiseksi, sillä se sopii mainiosti etunimistöömme niin  sisällöltään kuin äänneasultaankin. Muita harvinaisia vuodenaikanimiä ovat Kesä, Suvetar, Suvikki, Syksy ja Talvi. Syksyiseen luontoon viittaavan Ruska-nimen on saanut 82 lasta, joista 51 on syntynyt 2000-luvulla.

Vauva 4/11

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.