Isoisäni etunimi on Ailar. Tämä nimi on alkanut mietityttää omaa lasta odottaessa.

Isoisäni etunimi on Ailar. Tämä nimi on alkanut mietityttää omaa lasta odottaessa. Yritin kalastaa netistä jotain tietoja nimestä, mutta mitään en löytänyt. Mikähän nimen alkuperä mahtaa olla? Se ei ihan suomalaiselta kuulosta.

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala: Ailar on todellakin harvinainen miehennimi Suomessa. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan tämän nimen on saanut alle 23 miestä ja alle 15 naista. Todelliset lukumäärät voivat tosin olla huomattavasti pienemmät, sillä jos nimenkantajia on tiettyinä vuosikymmeninä vaikkapa vain yksi tai kaksi, tilastoihin merkitään tietosuojasyistä ”alle 5”.

Ensimmäisen kerran Ailar esiintyy tilastoissa jo 1920–30-luvulla, ja sitä on annettu myös 2000-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etelänaapurissamme Virossa on käytössä miehennimi Ailar. Edgar Rajandin Raamat nimedest -teoksen (1996) mukaan Ailar on samaa sukua kuin hyvin yleinen virolaisnimi Aivar, joka oli vuonna 1963 jopa maan suosituin miehennimi. Tämän nimen uskotaan liittyvän muinaisskandinaaviseen miehennimeen Ivar, jonka osat merkitsevät jousta ja soturia. Toisen tulkinnan mukaan tämän skandinaavisen nimen alkuosa viittaisi Ing-jumalaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ailar-nimen ohella muita Ivar-nimeen liittyviä nimiä Virossa ovat Aigar, Aimar, Ainar, Alvar, Anvar ja Aivo sekä naisennimet Aive ja Aivi.  Suomalaisesta nimipäiväkalenteristakin löytyvät Ivar-nimeen pohjautuvat Iivari ja Iivo, joiden nimipäivä on 22. elokuuta.

Maailmalla Ailar esiintyy etunimenä myös muun muassa Turkmenistanissa, Iranissa ja Turkissa, mutta siellä se on naisennimi. Onpa yksi Venuksen kraatereistakin saanut nimekseen Ailar. Isoisänne Ailar-nimellä ei liene kuitenkaan mitään tekemistä tämän kaukaisen naisennimen kanssa, vaan sen alkuperä liittyy skandinaaviseen Ivar-nimeen.

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla