Isoisäni etunimi on Ailar. Tämä nimi on alkanut mietityttää omaa lasta odottaessa.

Isoisäni etunimi on Ailar. Tämä nimi on alkanut mietityttää omaa lasta odottaessa. Yritin kalastaa netistä jotain tietoja nimestä, mutta mitään en löytänyt. Mikähän nimen alkuperä mahtaa olla? Se ei ihan suomalaiselta kuulosta.

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala: Ailar on todellakin harvinainen miehennimi Suomessa. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan tämän nimen on saanut alle 23 miestä ja alle 15 naista. Todelliset lukumäärät voivat tosin olla huomattavasti pienemmät, sillä jos nimenkantajia on tiettyinä vuosikymmeninä vaikkapa vain yksi tai kaksi, tilastoihin merkitään tietosuojasyistä ”alle 5”.

Ensimmäisen kerran Ailar esiintyy tilastoissa jo 1920–30-luvulla, ja sitä on annettu myös 2000-luvulla.

Etelänaapurissamme Virossa on käytössä miehennimi Ailar. Edgar Rajandin Raamat nimedest -teoksen (1996) mukaan Ailar on samaa sukua kuin hyvin yleinen virolaisnimi Aivar, joka oli vuonna 1963 jopa maan suosituin miehennimi. Tämän nimen uskotaan liittyvän muinaisskandinaaviseen miehennimeen Ivar, jonka osat merkitsevät jousta ja soturia. Toisen tulkinnan mukaan tämän skandinaavisen nimen alkuosa viittaisi Ing-jumalaan.

Ailar-nimen ohella muita Ivar-nimeen liittyviä nimiä Virossa ovat Aigar, Aimar, Ainar, Alvar, Anvar ja Aivo sekä naisennimet Aive ja Aivi.  Suomalaisesta nimipäiväkalenteristakin löytyvät Ivar-nimeen pohjautuvat Iivari ja Iivo, joiden nimipäivä on 22. elokuuta.

Maailmalla Ailar esiintyy etunimenä myös muun muassa Turkmenistanissa, Iranissa ja Turkissa, mutta siellä se on naisennimi. Onpa yksi Venuksen kraatereistakin saanut nimekseen Ailar. Isoisänne Ailar-nimellä ei liene kuitenkaan mitään tekemistä tämän kaukaisen naisennimen kanssa, vaan sen alkuperä liittyy skandinaaviseen Ivar-nimeen.

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.