Isoisäni etunimi on Ailar. Tämä nimi on alkanut mietityttää omaa lasta odottaessa.

Isoisäni etunimi on Ailar. Tämä nimi on alkanut mietityttää omaa lasta odottaessa. Yritin kalastaa netistä jotain tietoja nimestä, mutta mitään en löytänyt. Mikähän nimen alkuperä mahtaa olla? Se ei ihan suomalaiselta kuulosta.

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala: Ailar on todellakin harvinainen miehennimi Suomessa. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan tämän nimen on saanut alle 23 miestä ja alle 15 naista. Todelliset lukumäärät voivat tosin olla huomattavasti pienemmät, sillä jos nimenkantajia on tiettyinä vuosikymmeninä vaikkapa vain yksi tai kaksi, tilastoihin merkitään tietosuojasyistä ”alle 5”.

Ensimmäisen kerran Ailar esiintyy tilastoissa jo 1920–30-luvulla, ja sitä on annettu myös 2000-luvulla.

Etelänaapurissamme Virossa on käytössä miehennimi Ailar. Edgar Rajandin Raamat nimedest -teoksen (1996) mukaan Ailar on samaa sukua kuin hyvin yleinen virolaisnimi Aivar, joka oli vuonna 1963 jopa maan suosituin miehennimi. Tämän nimen uskotaan liittyvän muinaisskandinaaviseen miehennimeen Ivar, jonka osat merkitsevät jousta ja soturia. Toisen tulkinnan mukaan tämän skandinaavisen nimen alkuosa viittaisi Ing-jumalaan.

Ailar-nimen ohella muita Ivar-nimeen liittyviä nimiä Virossa ovat Aigar, Aimar, Ainar, Alvar, Anvar ja Aivo sekä naisennimet Aive ja Aivi.  Suomalaisesta nimipäiväkalenteristakin löytyvät Ivar-nimeen pohjautuvat Iivari ja Iivo, joiden nimipäivä on 22. elokuuta.

Maailmalla Ailar esiintyy etunimenä myös muun muassa Turkmenistanissa, Iranissa ja Turkissa, mutta siellä se on naisennimi. Onpa yksi Venuksen kraatereistakin saanut nimekseen Ailar. Isoisänne Ailar-nimellä ei liene kuitenkaan mitään tekemistä tämän kaukaisen naisennimen kanssa, vaan sen alkuperä liittyy skandinaaviseen Ivar-nimeen.

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Miten söpöä, siellä ne meidän Heidit nyt viilettää... Kuva: iStockphoto

Onko sinulla kokemusta vastaavista tilanteista? Vastaa alle!

Voiko lapselle antaa saman etunimen kuin lähisukulaisella? Tai saman etunimen kuin vaikkapa läheisen ystävän vauvalla? Kahden lapsen äiti kertoo mumsnet.com-verkkokeskustelussa erikoisesta tapauksesta.

Kekustelun aloittajalla, nimimerkki McCormick1988:lla, on kaksi poikaa: Hayden ja Oliver. Hayden-pojan syntymän jälkeen aloittajan sisko sai tytön, jonka nimesi Haydeniksi. Keskustelunaloittajan Oliver-poika on nyt kahden kuukauden ikäinen, ja raskaana oleva sisko on jo kertonut nimeävänsä tulevan vauvan Oliveriksi.

Serkuksilla olisi siis kummassakin perheessä samat etunimet.

Mitä mieltä sinä olet: milloin sama nimi vauvalle on ok, milloin ei? Entä jos toinen vasta haaveilee lapsesta – onko nimi silloin varattu? Keräämme lukijoiden kommentteja ja kokemuksia, vastaa alle!

Kysely

Milloin saman etunimen antaminen on mielestäsi sopivaa? Valitse tilanteet, jolloin tämä käy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti