Annoimme poikamme nimeksi Feetu. Ainakin täällä Pohjanmaalla se on tunnettu vanha nimi. Muualla Suomessa se on herättänyt ihmetystä...

Annoimme poikamme nimeksi Feetu. Ainakin täällä Pohjanmaalla se on tunnettu vanha nimi. Muualla Suomessa se on herättänyt ihmetystä. Emme ole löytäneet tietoa nimen alkuperästä emmekä myöskään tiedä, onko nimelle joskus ollut kalenterissa nimipäivää, jotta voisimme sitä viettää.

Nimitohtori Minna Saarelma: Nimi Feetu ei ole mikään täysi arvoitus, vaan sille löytyy toki selitys. Feetu tunnetaan nimittäin maassamme kansanomaisena muotona ainakin nimistä Fredrik ja Ferdinand.

Nimi Fredrik (asuissa Fridericus, Fredericus, Fredrick ym.) on ollut vuosina 1705?1928 suomalaisessa almanakassa. Se viittasi alun perin 800-luvulla eläneeseen Utrechtin marttyyripiispa Fredrikiin. Vuosina 1929?49 samalla paikalla oli tämän nimen suomalainen nimiasu Rieti. Nykyään tuolla päivällä eli 18.7. on Riikka, joka pohjautuu Fredrik-nimestä johdettuun naisennimeen Fredrika. Suomenruotsalaisessa kalenterissa ovat tuona päivänä edelleen Fredrik, Fred ja Fredrika.

Fredrik-nimen taustalla on muinaissaksalainen miehennimi Friedrich, jonka osat merkitsevät rauhaa ja valtiasta tai valtakuntaa. Tämän nimen eurooppalaisia asuja ovat esimerkiksi saksalainen Fritz, italialais-espanjalainen Federico, englantilainen Fred(dy) ja ranskalainen Frédéric. Suomessa Fredrikin kansanomaisia nimiasuja ovat olleet mm. Feeti, Feetu, Feija, Freeti, Freetu, Frettu, Heetrikki, Heetu, Preeti, Reeti, Rietu, Reiska, Veeti ja Veiju. Näistä nykyalmanakassa on ainoastaan Veeti, joka otettiin siihen vasta vuonna 2005, 3. huhtikuuta kohdalle. Tämä nimi on ollut Suomessa todella suosittu 2000-luvulla lähinnä laulaja Veeti Kallion ansiosta. Sen sijaan Feetu-nimen on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan saanut vuoden 1900 jälkeen vain 34 poikaa.

Nimen Ferdinand taustalla on taas länsigoottilainen miehennimi, jonka osat merkitsevät rauhaa ja rohkeaa. Tämä nimi oli almanakassamme vuosina 1739?1928, alkuvuosina asussa Ferdinandus. Katolisella kirkolla on joitakin tämännimisiä pyhimyksiä, lisäksi Ferdinand on ollut suosittu kuninkaallisten nimi. Tunnetuimpia tämän nimen kantajia oli 1200-luvulla elänyt Espanjan Kastilian ja Leonin pyhimyskuningas Ferdinand III, joka perusti mm. Salamancan yliopiston.

Ferdinand-nimen eurooppalaisia asuja ovat esimerkiksi espanjalaiset Fernandez ja Fernando, italialainen Ferdinando ja ranskalainen Ferrand. Suomessa taas tunnetaan mm. nimiasut Feerti, Fertti, Fetu, Fäärti, Nanti, Nantti, Veerti, Veeti, Veetu, Vertinantti, Vertti ja Väärtti, joista Veeti on siis päässyt almanakkaan. Veetin päivä 3.4. on muuten suomenruotsalaisessa almanakassa Ferdinandin nimipäivä.

Koska Feetu on selvästikin samaa perua kuin almanakkanimi Veeti ja muistuttaa sitä myös äänteellisesti, teidän poikanne voisi hyvin viettää nimipäiväänsä Veetin päivänä eli 3. huhtikuuta.

Vauva 11/2007

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017