Annoimme poikamme nimeksi Feetu. Ainakin täällä Pohjanmaalla se on tunnettu vanha nimi. Muualla Suomessa se on herättänyt ihmetystä...

Annoimme poikamme nimeksi Feetu. Ainakin täällä Pohjanmaalla se on tunnettu vanha nimi. Muualla Suomessa se on herättänyt ihmetystä. Emme ole löytäneet tietoa nimen alkuperästä emmekä myöskään tiedä, onko nimelle joskus ollut kalenterissa nimipäivää, jotta voisimme sitä viettää.

Nimitohtori Minna Saarelma: Nimi Feetu ei ole mikään täysi arvoitus, vaan sille löytyy toki selitys. Feetu tunnetaan nimittäin maassamme kansanomaisena muotona ainakin nimistä Fredrik ja Ferdinand.

Nimi Fredrik (asuissa Fridericus, Fredericus, Fredrick ym.) on ollut vuosina 1705?1928 suomalaisessa almanakassa. Se viittasi alun perin 800-luvulla eläneeseen Utrechtin marttyyripiispa Fredrikiin. Vuosina 1929?49 samalla paikalla oli tämän nimen suomalainen nimiasu Rieti. Nykyään tuolla päivällä eli 18.7. on Riikka, joka pohjautuu Fredrik-nimestä johdettuun naisennimeen Fredrika. Suomenruotsalaisessa kalenterissa ovat tuona päivänä edelleen Fredrik, Fred ja Fredrika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fredrik-nimen taustalla on muinaissaksalainen miehennimi Friedrich, jonka osat merkitsevät rauhaa ja valtiasta tai valtakuntaa. Tämän nimen eurooppalaisia asuja ovat esimerkiksi saksalainen Fritz, italialais-espanjalainen Federico, englantilainen Fred(dy) ja ranskalainen Frédéric. Suomessa Fredrikin kansanomaisia nimiasuja ovat olleet mm. Feeti, Feetu, Feija, Freeti, Freetu, Frettu, Heetrikki, Heetu, Preeti, Reeti, Rietu, Reiska, Veeti ja Veiju. Näistä nykyalmanakassa on ainoastaan Veeti, joka otettiin siihen vasta vuonna 2005, 3. huhtikuuta kohdalle. Tämä nimi on ollut Suomessa todella suosittu 2000-luvulla lähinnä laulaja Veeti Kallion ansiosta. Sen sijaan Feetu-nimen on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan saanut vuoden 1900 jälkeen vain 34 poikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimen Ferdinand taustalla on taas länsigoottilainen miehennimi, jonka osat merkitsevät rauhaa ja rohkeaa. Tämä nimi oli almanakassamme vuosina 1739?1928, alkuvuosina asussa Ferdinandus. Katolisella kirkolla on joitakin tämännimisiä pyhimyksiä, lisäksi Ferdinand on ollut suosittu kuninkaallisten nimi. Tunnetuimpia tämän nimen kantajia oli 1200-luvulla elänyt Espanjan Kastilian ja Leonin pyhimyskuningas Ferdinand III, joka perusti mm. Salamancan yliopiston.

Ferdinand-nimen eurooppalaisia asuja ovat esimerkiksi espanjalaiset Fernandez ja Fernando, italialainen Ferdinando ja ranskalainen Ferrand. Suomessa taas tunnetaan mm. nimiasut Feerti, Fertti, Fetu, Fäärti, Nanti, Nantti, Veerti, Veeti, Veetu, Vertinantti, Vertti ja Väärtti, joista Veeti on siis päässyt almanakkaan. Veetin päivä 3.4. on muuten suomenruotsalaisessa almanakassa Ferdinandin nimipäivä.

Koska Feetu on selvästikin samaa perua kuin almanakkanimi Veeti ja muistuttaa sitä myös äänteellisesti, teidän poikanne voisi hyvin viettää nimipäiväänsä Veetin päivänä eli 3. huhtikuuta.

Vauva 11/2007

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla