Pieni tyttömme sai nimekseen Emiina. Löysin nimen jo kauan aikaa sitten vanhasta hautakivestä ja ihastuin siihen kovasti...

Pieni tyttömme sai nimekseen Emiina. Löysin nimen jo kauan aikaa sitten vanhasta hautakivestä ja ihastuin siihen kovasti. Tyttömme kummitädin isomummu on myös ollut Emiina. Mikä on nimen alkuperä ja onko nimi almanakassa jossain päin maailmaa?

Nimitohtori Minna Saarelma vastaa: Emiina on Suomessa hyvin harvinainen etunimi. Väestörekisterikeskuksen
tilastojen mukaan sen on saanut vuoden 1900 jälkeen vain 16 naista. Nimeä annettiin jonkin verran myös 1800-luvun puolella, mutta koskaan se ei ole ollut yleinen. Jonkin verran Emiinaa suositumpi on lyhytvokaalinen nimiasu Emina, jonka on vuoden 1900 jälkeen saanut 74 naista.

Mikä sitten on Emiinan alkuperä? Tähän kysymykseen ei ole selvää vastausta. Nimi lienee muodostettu muiden samantyyppisten nimien esikuvien mukaan. On mahdollista, että se on lyhentymä Vilhelmiina-nimestä. Vilhelmiina-nimen taustalla on muinaissaksalainen miehennimi Wilhelm, jonka osat merkitsevät tahtoa ja kypärää.

Toinen mahdollisuus on, että Emiina-nimen taustalla on naisennimi Emmi, josta on muodostettu myös Emiinaa läheisesti muistuttava Emmiina. Tämä Emmiina-nimi on viime aikoina tullut Suomessa suosituksi. Vuoden 1980 jälkeen sen on saanut jopa 451 tyttöä. Ennen 1980-lukua nimi oli todella harvinanen: vuosina 1900–1980 sen sai vain kaksi naista. Lyhytvokaalinen Emmina-nimi on taas vuoden 1900 jälkeen annettu seitsemälle naiselle.

Emmi tunnetaan usean eri naisennimen lyhentymänä. Tällaisia ovat muiden muassa Emma, Emilia ja Emerentia. Emma on muinaissaksalainen nimi, jonka taustalla oleva sana ermin tai irmin merkitsee mahtavaa tai suurta. Emilian taustalla on taas roomalainen ylimyssuvun nimi Aemilius. Emerentia on latinankielisen pyhimysnimen Emerentiana lyhentymä. Nimi merkitsee ansiokasta tai arvollista.

Turkissa on myös käytössä Emiinaa muistuttava naisennimi Emine. Tämän nimen taustalla on arabiankielinen
profeetta Muhammedin lisänimi Amin, joka merkitsee luotettavaa. Suomessa käytetyn Emiinan kanssa sillä ei kuitenkaan ole tekemistä.

Emiina ei löydy minkään maan nimipäiväkalenterista. Mikään ei silti estä teitä viettämästä Emiina-tyttärenne nimipäivää vaikkapa 19. toukokuuta, jolloin kalenterissamme ovat muun muassa Emilia, Emma ja Emmi.Vauva 5/2010

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!