Sukumme perinteenä on antaa perheen ensimmäiselle pojalle nimi, joka ei ole vielä yleinen suvussa...

Sukumme perinteenä on antaa perheen ensimmäiselle pojalle nimi, joka ei ole vielä yleinen suvussa. Sain tietää, että odotan poikaa ja olen ihan viime päivinä ihastunut nimeen Eliot. Osaatko kertoa nimen alkuperästä mitään?

Nimitohtori Minna Saarelma:
Eliot on todellakin maassamme harvinainen nimi. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan Suomessa on saanut tämän nimen vain 64 miestä vuoden 1920 jälkeen. Tätä ennen Eliot-nimeä ei ole tiettävästi annettukaan. Useimmat maamme Elioteista ovat syntyneet vuoden 1960 jälkeen.

Elliot-nimen on sen sijaan saanut vuoden 1900 jälkeen kaikkiaan 289 suomalaismiestä. Heistä valtaosa on syntynyt 2000-luvulla, joten nimi on selvästi yleistynyt viime aikoina. Elliott-nimisiä on 37 ja Eliott-nimisiä seitsemän.

Brittiläisten etunimikirjojen mukaan Eliot-nimen taustalla on englantilainen sukunimi Elliott, joka tunnetaan jo 1500-luvulta.

Se on nykyäänkin varsin yleinen. Tunnettuja tämän sukunimen tai sen rinnakkaisasun kantajia ovat muiden
muassa englantilainen kirjailija George Eliot (oikealta nimeltään Mary Ann Evans, 1819–1880) ja amerikkalainen runoilija T.S. Eliot (1888-1965).

Normandialais-ranskalaisen sukunimen Elliot taustalla on miehen nimi Elias. Elias on kreikkalainen muoto hepreankielisestä, raamatullisesta nimestä Elijah, joka merkitsee ”Jumalani on Jahve”. Vanhassa testamentissa
esiintyy profeetta Elia Tisbeläinen.

Suomalaisessa almanakassa Elias oli aluksi vuodet 1708–1928 ja uudelleen vuodesta 1951 lähtien. Nimen nykyinen nimipäivä 9.4. on Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin syntymäpäivä. Aiemmin nimi oli almanakassa
17.4., joka oli tämännimisen espanjalaisen, maurien vuonna 856 surmaaman marttyyripapin muistopäivä.

Vuoden 1900 jälkeen nimi Elias on annettu yli 21 000 suomalaismiehelle. 2000-luvullakin sen on saanut jo lähes 9 000 poikaa.

Englanninkielisessä maailmassa Eliot-nimi on lisännyt suosiotaan 1990-luvulta lähtien. Myös nimiasut Elliot, Elliott ja Eliott ovat siellä käytössä. Nimessä on siis selvää trendikkyyttä!Vauva 3/10

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!