Meidän tyttömme sai nimekseen Carmen...

Meidän tyttömme sai nimekseen Carmen, joka ei ole Suomessa vielä kovin yleinen nimi. Milloin tyttömme voisi juhlia nimipäiväänsä, ja mistä nimi on peräisin?

Nimitohtori Eero Kiviniemi vastaa: Carmen-nimen mielenkiintoinen tausta on onneksi hyvin selvitetty nimikirjoissa.
Nimestä tulee useimmille ensimmäiseksi mieleen Georges Bizet’n ooppera Carmen ja ehkäpä juuri Carmenin laulama habanera.

Nimen synnyn kannalta Espanja ja roomalaiskatolisuus on keskeisessä asemassa. Kaikkialla katolisen kirkon piirissä on vuodesta 1726 alkaen vietetty Carmenin neitsyen juhlapäivää 16. heinäkuuta. Juhlan toivat Eurooppaan
karmeliitat, jotka 1200-luvulla joutuivat lähtemään Palestiinasta. Karmeliittayhteisön nimi perustuu Carmelin vuoreen. Legendan mukaan profeetta Elias näki vuoren päällä pilven, jota on pidetty Neitsyt Marian ilmestymisen  vertauskuvana.

Espanjalaisten Carmenin neitsyt, Virgendel Carmen, on siis Neitsyt Maria. Hepreassa carmel taas on puutarhaa  merkitsevä sana. Nimi Carmen ei ole suomenkielisellä väestöllä yleinen, vaikka se on silloin tällöin valittu  tyttölapselle jo 1900-luvun alusta lähtien. 1960-luvulta 1980-luvun lopulle nimen sai 10–15 tyttöä vuosikymmenen aikana. Sen jälkeen nimen saaneiden määrä on vuosikymmenittäin kaksinkertaistunut. Väestörekisterikeskuksen
mukaan Carmen-nimen haltijoita on kuitenkin jo 520, joten ainakin toisen puolen heistä täytyy olla vieraskielisiä.
Nimiasu Karmen on pysynyt melko harvinaisena.

Esimerkiksi Ruotsissa Carmen on selvästi yleisempi nimi kuin Suomessa. Almanakkaan nimi ei Ruotsissakaan
ole päässyt. USA:ssa Carmen on mahtunut koko 1900-luvun ajan 300 suosituimman etunimen joukkoon.Joissakin
katolisissa maissa Carmenin neitsyen juhlapäivä 16. heinäkuuta on merkitty kalentereihin, mutta nimipäivän statusta sillä ei useinkaan ole.

Vauva 5/11

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.