Kuinka yleistä nykyään on käyttää matronyymejä eli äidin nimeen perustuvia nimiä?

Kuinka yleistä nykyään on käyttää matronyymejä eli äidin nimeen perustuvia nimiä kuten vaikkapa Eevantytär? Ensimmäisellä lapsellamme on yhtenä nimenä patronyymi eli isän nimeen perustuva nimi, ja nyt mietimme toiselle lapsellemme äidin nimeen perustavaa nimeä. Ennen vanhaan matronyymejä annettiin ilmeisesti vain aviottomille lapsille. Vieläkö ajatellaan näin?

Nimitohtori Minna Saarelma-Paukkala: Matronyymit eli äidin nimeen perustuvat Eevantytär- ja Eevanpoika-tyyppiset nimet ovat nykyäänkin käytössä, mutta ne ovat hyvin harvinaisia. Vuonna 2011 syntyneestä 26 166 tytöstä vain muutama sai tällaisen nimen. Nämä nimet olivat Eventytär, Kirsikantytär,
Laurantytär, Mariantytär ja Saduntytär. Samana vuonna syntyneestä 27 141 pojasta tällaisia nimiä sai kolme poikaa. Nämä nimet olivat Annanpoika ja Tuiskunpoika – tosin Tuisku voi olla myös miehennimi.

Patronyymit ovat sen sijaan huomattavasti yleisempiä. Isän nimeen perustuvan tytär-päätteisen nimen sai vuonna 2011 kaikkiaan 139 tyttöä. Tässä joitakin esimerkkejä: Antintytär, Eemelintytär, Henrintytär,  Jannentytär ja Kallentytär. Pojista patronyymityyppisen nimen sai 377 poikaa. Annettujen nimien joukossa on sellaisia kuin Eetunpoika, Joonaksenpoika, Nikonpoika ja Teronpoika.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On totta, että aikoinaan matronyymejä annettiin aviottomille lapsille. En kuitenkaan usko, että niitä nykypäivänä mielletään mitenkään lasta leimaaviksi, vaan ne ovat nimiä siinä kuin muutkin. Nimenanto muuttuu vuosikymmenten varrella. On mahdollista, että matronyymitkin vielä yleistyvät jälkimmäisinä etuniminä. Nimilain mukaan matronyymi tai patronyymi eivät käy ensimmäiseksi etunimeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla