Tyttäremme sai nimekseen Aana Irene Alviina. Haluaisimme tietää milloin viettääkö Aana ja Alviina viettävät nimipäivää?

Tyttäremme sai nimekseen Aana Irene Alviina. Haluaisimme tietää milloin viettääkö Aana ja Alviina viettävät nimipäivää? Mikähän mahtaa olla nimen Aana nimen alkuperä eli tuleeko nimi yksinkertaisesti Jaanasta tai Saanasta? Mieheni mummo on ollut Alviina.

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Nimi Aana on harvinainen, sillä sen nimisiä on Suomen väestörekisterissä vain 20 esiintymää. Se on Suomessa myös uusi, sillä nimistä suurin osa (18) on annettu 2000-luvulla, viimeiset viisi tänä vuonna. Kaksi ensimmäistä Aanaa on kuitenkin kastettu jo vuosina 1959 ja 1960 pääkaupunkiseudulla.

Vuodesta 2002 alkaen annettujen nimien esikuva löytynee lähes aina lastenkirjoista. Nimipari Aana ja Eemu esiintyy nimittäin ainakin kahdessa Tuula Kallioniemen kirjassa: Aana ja Eemu vauhdissa (2002) ja Aana ja Eemu salapoliiseina (2007). Kirjat ovat ilmestyneet sarjassa Hauska matka, ja niitä on käytetty ala-asteen lukuharjoituksissa. Paljon hankalampaa on arvailla kahden ensimmäisen ja vuonna 2001 annetun Aana-nimen taustaa. Nimeä ei nimittäin löydy etunimikirjoista, vaikka se esiintyykin joissakin laajoissa internetin etunimilistoissa.

Internetin hakukonetta käyttämällä voi nähdä, mitä kaikkea ilmaus ”Aana” voi eri puolilla maailmaa tarkoittaa. Tätä tietä selviää, että harvinainen Aana tunnetaan Suomessa myös yritysnimenä ja koirannimenä. USA:n puhelinluetteloista Aana löytyy 29 henkilön etunimenä ja 30 henkilön sukunimenä. Nimiasu Aanna esiintyy näissä luetteloissa18 henkilöllä. Aana on siis harvinainen etunimi myös muualla maailmassa. USA:ssa osa Aana-nimisten henkilöiden muista nimistä viittaa Intian suuntaan. Ilmeisesti Aana onkin myös hindinkielinen naisennimi, vaikka hyvin laajasta hindinkielisten nimien luettelosta löytyi vain miehennimi Aanan. Intian malajalam-kielessä aana on ’norsua’ tarkoittava sana.

Tuula Kallioniemi arveli, että nimet Aana ja Eemu saattavat olla Hauska Matka -kirjojen toisen kirjoittajan Sinikka Raikusen kynästä ja että ajatuksena on ollut löytää uudet ja helppolukuiset nimet kertomusten henkilöille. Eemu-nimen oli tuolloin kyllä jo saanut kolmisenkymmentä poikaa, mutta Aana on voinut syntyä eri tahoillakin samaan tapaan kuin esimerkiksi Iina. Kun Iina on usein alkuaan esimerkiksi Josefiinan, Katariinan, Vilhelmiinan ja Alviinan lyhentymä, Aana voi olla samaan tapaan aana-loppuisten nimien kuten Otteliaana, Mariaana lyhentymä. Ehkäpä Aana ja Eemu-parin keksijä on ajatellut, että Eemu olisi samaan tapaan Teemu-nimen lyhentymä, vaikka se yleensä onkin katsottu Eemil- tai Eemeli-nimen puhuttelumuodoksi. Yleisiä rakenteeltaan samantyyppisistä naisennimistä ovat vain Iina ja Oona, mutta selitystäni tukee myös se, että Aanan ohella harvinaisina niminä esiintyvät myös Eena ja Uuna.

Aanalla ei harvinaisuutensa takia voi olla omaa nimipäivää, eikä sellaista ole Alviinallakaan, sillä vaikka tämä runsas sata vuotta sitten melko tavallinen nimi onkin taas tulossa nimivalintoihin. Sen on 1950-luvulta alkaen saanut vasta alle sata suomenkielistä tyttölasta. Ruotsinkielisen nimipäiväkalenterin Alva (21.2.) on kyllä Alvina-nimen lyhentymä. Ehkä Aanan päivää voisi epävirallisesti juhlia Oonan päivänä (21.1.) nimien äänteellisen lähekkäisyyden perusteella.

Vauva 12/09

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Jos lapselleen antaa erikoisen nimen on varauduttava siihen, että nimeä ei tule löytymään nimipäiväkalenterista. 

Vuonna 2020 suomalainen nimipäiväkalenteri uudistuu 35 uudella etunimellä. Nimien joukossa on monia erikoisempia nimiä, kuten Adele ja Cecilia. Kuitenkin moni suomalainen on edelleen vailla nimipäivää.

Yliopiston Almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala muistuttaa, että jokaisen nimipäiväkalenteriin valitun nimen tulee täyttää yleisyysehto. Nimellä on oltava yli 500 kantajaa, jotta nimi pääsee kalenteriin. 

Koska nykyinen nimitrendi on sellainen, että vanhemmat haluavat lapselleen yksilöllisen etunimen, tarkoittaa se myös sitä, että yhä harvempi nykylapsista pääsee juhlimaan nimipäiväänsä.

– Vanhemmilla on valta siihen, millaisia nimiä kalenteriin nousee. Tällä hetkellä syntyneistä lapsista 5 prosenttia saa nimen, jota ei saa kukaan muu samana vuonna syntynyt, Saarelma-Paukkala kertoo.

Myös nimien määrä on noussut huimasti: kun 1900-luvulla syntyneillä oli käytössään 50 000 erilaista etunimeä, tänä päivänä nimiä on jo yli 120 000. 

Nyt lapsista tulee Jareja ja Iivoja

Yksi vallitsevista trendeistä on se, että lapsen nimi johdetaan suomalaisesta perusnimestä: esimerkiksi Anjasta voi tulla Sanja ja Seijasta tulee Meija. Lisäksi vanhemmat hakevat nimiä suomenkielen pohjalta, kuten nimet Vadelma ja Myrsky.

Myös populäärikulttuuri vaikuttaa lapsille annettaviin nimiin. Esimerkiksi Jare-nimi on kokenut viime vuosien aikana uuden nosteen, samoin kuin Iivo

Erilaisuutta haetaan vain lasten etunimissä. Toisten ja kolmansien nimien trendit eivät ole juurikaan vaihtuneet, vaan kestosuosikit Maria ja Juhani pitävät edelleen pintansa. Se tosin Saarelma-Paukkalan mukaan on muuttunut, kuinka monta nimeä lapselle annetaan. 

– Vielä 1980-luvulla lapsille annettiin yleisimmin kaksi nimeä. Nykyään lähes puolet lapsista saa kolme nimeä.

Tällä tavoin nimeen saadaan lisää yksilöllisyyttä, vaikka lapsen toiset nimet saattavatkin olla etunimiä perinteisempiä.

Poikien nimissä näkyy suvun perintö

Saarelma-Paukkala kertoo, että sukupuoliroolit näkyvät edelleen yllättävän vahvasti lapsille annettavissa nimissä. Tytöt saavat useammin nimensä kukista, marjoista tai kauniista luonnonilmiöistä, kun taas poikia nimetään enemmän vahvemmilla ja maskuliinisemmilla nimillä. Poikien nimissä näkyy myös enemmän suvun perintö, kun taas tyttöjen nimien suhteen ollaan paljon luovempia. 

Nimipäivä on joskus ollut suomalaiselle tärkeämpi juhla, kuin syntymäpäivä. Nykyään asetelma on muuttunut, mutta ainakin almanakkatoimistoon tulevien yhteydenottojen perusteella suomalaiselle on edelleen tärkeää, että oma nimi löytyy kalenterista.

– Saamme jatkuvasti puheluita siitä, että lapsen vanhemmat tai isovanhemmat toivovat jotain tiettyä nimeä kalenteriin. Yleensä kyse on erikoisista nimistä, tai sitten yhdysnimistä, joiden kumpikin nimi on jo omalla päivällään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vuoden 2020 kalenteriin tulee liuta uusia nimiä sekä yksi uusi liputuspäivä. 

Jos teidän perheessänne ei ole vielä voitu juhlia nimipäiviä, ei hätää: vuonna 2020 uudistuvaan suomalaiseen nimipäiväkalenteriin lisätään 35 uutta etunimeä. 

Suomenruotsalainen kalenteri saa myös 38 nimeä.

Suomalaisesta nimipäiväuudistuksesta vastannut Yliopiston Almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo, että uudet nimet on nyt valittu vuonna 2018 maaliskuussa elossa olevan väestön pohjalta. Edellisissä nimipäiväkalenteriin tehdyissä uudistuksissa vuonna 2010 ja 2015 nimet on valittu edeltäneiden viidenkymmenen vuoden ajalta välittämättä siitä, onko nimellä elossa olevia kantajia. 

Tämä tarkoittaa sitä, että myös paljon uusia nimiä pääsee listalle, sillä nykylapsilla on hyvin erilaisia nimiä kuin vuosikymmeniä sitten. Miten nimi sitten pääsee kalenteriin?

– Sääntönä on, että nimi on annettu yli 500 suomalaiselle, eli se katsotaan yleistyneeksi, Saarelma-Paukkala sanoo. 

Lisäksi nimen pitää sopia suomalaiseen nimipäiväkalenteriin lausunnaltaan ja kirjoitusasultaan. Tosin uusien nimien joukossa on paljon vierasperäisiä etunimiä kuten Adele ja Teo, mutta näiden nimien kohdalla kriteerit täyttyvät muilta osin. 

Välillä nimi täyttää yleisyysehdon, mutta nimellä on jo olemassa suomalainen kirjoitusasu. Esimerkiksi nimiä Jenny tai Alex ei ole hyväksytty kalenteriin, koska kalenterista löytyy jo nimipäivät Jennille ja Aleksille

Uusien nimien lisäksi vuoden 2020 kalenteriin lisätään yksi uusi liputuspäivä. Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11., ja jatkossa se on merkitty kalenteriin liputuspäiväksi. 

Oman merkkipäivänsä kalenteriin saa myös Suomen luonnon päivä, jota vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. 

Uudet kalenteriin tulevat naistennimet nimipäivineen:

Adele 16.12.

Aida 22.4.

Bertta 24.8.

Cecilia 22.11.

Daniela 11.12.

Elle 10.2.

Erin 7.11.

Fiona 2.3.

Iita 14.9.

Inna 29.8.

Jasmiina 9.7.

Lila 20.5.

Luna 16.10.

Malla 14.3.

Meea 27.4.

Minka 11.4.

Minni 26.5.

Neela 20.4.

Selina 23.3.

Unna 2.12.

Uudet miestennimet:

Andreas 30.11.

Edvin 9.3.

Elia 9.4.

Eliel 9.4.

Felix 6.9.

Niila 6.12.

Nikolas 6.12.

Oskar 1.12.

Oula 29.7.

Petja 29.6.

Petrus 29.6.

Rene 16.7.

Teo 9.11.

Venni 17.8.

Viktor 22.3.

Uudet suomenruotsalaiset naistennimet:

Amelia 19.5.

Annina 22.10.

Ava 6.6.

Carla 28.1.

Caroline 20.5.

Celina 23.3.

Charlotte 12.5.

Christine 24.7.

Claudia 7.7.

Emmy 19.5.

Juni 30.10.

Leona 28.9.

Lia 5.1.

Lily 20.5.

Lova 25.8.

Meja 20.7.

Naomi 4.1.

Nicolina 6.12.

Noomi 4.1.

Nova 12.9.

Ramona 15.7.

Silja 22.11.

Stephanie 26.12.

Tanja 13.10.

Thelma 5.12.

Uudet suomenruotsalaiset miestennimet:

Charlie 28.1.

Colin 7.11.

Jack 24.6.

Jasper 20.10.

Leon 28.9.

Levi 18.8.

Malte 28.11.

Melker 20.10.

Milo 7.9.

Mio 4.2.

Morgan 14.6.

Neo 12.9.

Ron 5.9.

#pettynyt

Pääseekö lapsesi vihdoin nimipäiväkalenteriin? Katso tästä uusien nimien lista

Kumma juttu kun ei vieläkään minun nimeäni ole saatu kalenteriin oikeassa kirjoitusmuodosda. Väestörekisrin mukaan nimeä on annettu noin 1200 ihmiselle ja wikipedian mukaan nimeä täytyy olla käytössä n. 500 sadalla ihmisellä että nimi saadaan kalenteriin. Olen pettynyt, en edes tunne ketään Adelea esimerkiksi. :/
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.