Tyttäremme sai nimekseen Aana Irene Alviina. Haluaisimme tietää milloin viettääkö Aana ja Alviina viettävät nimipäivää?

Tyttäremme sai nimekseen Aana Irene Alviina. Haluaisimme tietää milloin viettääkö Aana ja Alviina viettävät nimipäivää? Mikähän mahtaa olla nimen Aana nimen alkuperä eli tuleeko nimi yksinkertaisesti Jaanasta tai Saanasta? Mieheni mummo on ollut Alviina.

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Nimi Aana on harvinainen, sillä sen nimisiä on Suomen väestörekisterissä vain 20 esiintymää. Se on Suomessa myös uusi, sillä nimistä suurin osa (18) on annettu 2000-luvulla, viimeiset viisi tänä vuonna. Kaksi ensimmäistä Aanaa on kuitenkin kastettu jo vuosina 1959 ja 1960 pääkaupunkiseudulla.

Vuodesta 2002 alkaen annettujen nimien esikuva löytynee lähes aina lastenkirjoista. Nimipari Aana ja Eemu esiintyy nimittäin ainakin kahdessa Tuula Kallioniemen kirjassa: Aana ja Eemu vauhdissa (2002) ja Aana ja Eemu salapoliiseina (2007). Kirjat ovat ilmestyneet sarjassa Hauska matka, ja niitä on käytetty ala-asteen lukuharjoituksissa. Paljon hankalampaa on arvailla kahden ensimmäisen ja vuonna 2001 annetun Aana-nimen taustaa. Nimeä ei nimittäin löydy etunimikirjoista, vaikka se esiintyykin joissakin laajoissa internetin etunimilistoissa.

Internetin hakukonetta käyttämällä voi nähdä, mitä kaikkea ilmaus ”Aana” voi eri puolilla maailmaa tarkoittaa. Tätä tietä selviää, että harvinainen Aana tunnetaan Suomessa myös yritysnimenä ja koirannimenä. USA:n puhelinluetteloista Aana löytyy 29 henkilön etunimenä ja 30 henkilön sukunimenä. Nimiasu Aanna esiintyy näissä luetteloissa18 henkilöllä. Aana on siis harvinainen etunimi myös muualla maailmassa. USA:ssa osa Aana-nimisten henkilöiden muista nimistä viittaa Intian suuntaan. Ilmeisesti Aana onkin myös hindinkielinen naisennimi, vaikka hyvin laajasta hindinkielisten nimien luettelosta löytyi vain miehennimi Aanan. Intian malajalam-kielessä aana on ’norsua’ tarkoittava sana.

Tuula Kallioniemi arveli, että nimet Aana ja Eemu saattavat olla Hauska Matka -kirjojen toisen kirjoittajan Sinikka Raikusen kynästä ja että ajatuksena on ollut löytää uudet ja helppolukuiset nimet kertomusten henkilöille. Eemu-nimen oli tuolloin kyllä jo saanut kolmisenkymmentä poikaa, mutta Aana on voinut syntyä eri tahoillakin samaan tapaan kuin esimerkiksi Iina. Kun Iina on usein alkuaan esimerkiksi Josefiinan, Katariinan, Vilhelmiinan ja Alviinan lyhentymä, Aana voi olla samaan tapaan aana-loppuisten nimien kuten Otteliaana, Mariaana lyhentymä. Ehkäpä Aana ja Eemu-parin keksijä on ajatellut, että Eemu olisi samaan tapaan Teemu-nimen lyhentymä, vaikka se yleensä onkin katsottu Eemil- tai Eemeli-nimen puhuttelumuodoksi. Yleisiä rakenteeltaan samantyyppisistä naisennimistä ovat vain Iina ja Oona, mutta selitystäni tukee myös se, että Aanan ohella harvinaisina niminä esiintyvät myös Eena ja Uuna.

Aanalla ei harvinaisuutensa takia voi olla omaa nimipäivää, eikä sellaista ole Alviinallakaan, sillä vaikka tämä runsas sata vuotta sitten melko tavallinen nimi onkin taas tulossa nimivalintoihin. Sen on 1950-luvulta alkaen saanut vasta alle sata suomenkielistä tyttölasta. Ruotsinkielisen nimipäiväkalenterin Alva (21.2.) on kyllä Alvina-nimen lyhentymä. Ehkä Aanan päivää voisi epävirallisesti juhlia Oonan päivänä (21.1.) nimien äänteellisen lähekkäisyyden perusteella.

Vauva 12/09

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!