Tyttäremme sai nimekseen Aana Irene Alviina. Haluaisimme tietää milloin viettääkö Aana ja Alviina viettävät nimipäivää?

Tyttäremme sai nimekseen Aana Irene Alviina. Haluaisimme tietää milloin viettääkö Aana ja Alviina viettävät nimipäivää? Mikähän mahtaa olla nimen Aana nimen alkuperä eli tuleeko nimi yksinkertaisesti Jaanasta tai Saanasta? Mieheni mummo on ollut Alviina.

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Nimi Aana on harvinainen, sillä sen nimisiä on Suomen väestörekisterissä vain 20 esiintymää. Se on Suomessa myös uusi, sillä nimistä suurin osa (18) on annettu 2000-luvulla, viimeiset viisi tänä vuonna. Kaksi ensimmäistä Aanaa on kuitenkin kastettu jo vuosina 1959 ja 1960 pääkaupunkiseudulla.

Vuodesta 2002 alkaen annettujen nimien esikuva löytynee lähes aina lastenkirjoista. Nimipari Aana ja Eemu esiintyy nimittäin ainakin kahdessa Tuula Kallioniemen kirjassa: Aana ja Eemu vauhdissa (2002) ja Aana ja Eemu salapoliiseina (2007). Kirjat ovat ilmestyneet sarjassa Hauska matka, ja niitä on käytetty ala-asteen lukuharjoituksissa. Paljon hankalampaa on arvailla kahden ensimmäisen ja vuonna 2001 annetun Aana-nimen taustaa. Nimeä ei nimittäin löydy etunimikirjoista, vaikka se esiintyykin joissakin laajoissa internetin etunimilistoissa.

Internetin hakukonetta käyttämällä voi nähdä, mitä kaikkea ilmaus ”Aana” voi eri puolilla maailmaa tarkoittaa. Tätä tietä selviää, että harvinainen Aana tunnetaan Suomessa myös yritysnimenä ja koirannimenä. USA:n puhelinluetteloista Aana löytyy 29 henkilön etunimenä ja 30 henkilön sukunimenä. Nimiasu Aanna esiintyy näissä luetteloissa18 henkilöllä. Aana on siis harvinainen etunimi myös muualla maailmassa. USA:ssa osa Aana-nimisten henkilöiden muista nimistä viittaa Intian suuntaan. Ilmeisesti Aana onkin myös hindinkielinen naisennimi, vaikka hyvin laajasta hindinkielisten nimien luettelosta löytyi vain miehennimi Aanan. Intian malajalam-kielessä aana on ’norsua’ tarkoittava sana.

Tuula Kallioniemi arveli, että nimet Aana ja Eemu saattavat olla Hauska Matka -kirjojen toisen kirjoittajan Sinikka Raikusen kynästä ja että ajatuksena on ollut löytää uudet ja helppolukuiset nimet kertomusten henkilöille. Eemu-nimen oli tuolloin kyllä jo saanut kolmisenkymmentä poikaa, mutta Aana on voinut syntyä eri tahoillakin samaan tapaan kuin esimerkiksi Iina. Kun Iina on usein alkuaan esimerkiksi Josefiinan, Katariinan, Vilhelmiinan ja Alviinan lyhentymä, Aana voi olla samaan tapaan aana-loppuisten nimien kuten Otteliaana, Mariaana lyhentymä. Ehkäpä Aana ja Eemu-parin keksijä on ajatellut, että Eemu olisi samaan tapaan Teemu-nimen lyhentymä, vaikka se yleensä onkin katsottu Eemil- tai Eemeli-nimen puhuttelumuodoksi. Yleisiä rakenteeltaan samantyyppisistä naisennimistä ovat vain Iina ja Oona, mutta selitystäni tukee myös se, että Aanan ohella harvinaisina niminä esiintyvät myös Eena ja Uuna.

Aanalla ei harvinaisuutensa takia voi olla omaa nimipäivää, eikä sellaista ole Alviinallakaan, sillä vaikka tämä runsas sata vuotta sitten melko tavallinen nimi onkin taas tulossa nimivalintoihin. Sen on 1950-luvulta alkaen saanut vasta alle sata suomenkielistä tyttölasta. Ruotsinkielisen nimipäiväkalenterin Alva (21.2.) on kyllä Alvina-nimen lyhentymä. Ehkä Aanan päivää voisi epävirallisesti juhlia Oonan päivänä (21.1.) nimien äänteellisen lähekkäisyyden perusteella.

Vauva 12/09

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017