Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Uusi etunimikirja neuvoo, miten saat vauvallesi nimen, jota ei ole joka toisella.

Haluatko lapsellesi nimen, jota ei ole ihan joka toisella vastaantulijalla? Liisa-Maria Patjas ja Katleena Kortesuo neuvovat kirjassa Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön (Karisto, 2015) kuusi tapaa luoda uniikki nimi.

1. Tee yhdysnimi kahdesta tavallisesta nimestä.

Esimerksi Teeasta ja Leenasta syntyy Teealeena, Jiristä ja Juhanasta Jiri-Juhana.

Yhdisnimissä on se etu, että kaikki osaavat kirjoittaa ne oikein. Huono puoli on, että joudut usein kertomaan, tuleeko nimeen viiva vai ei.

Kun rakennat yhdysnimeä, pidä huoli vokaalisoinnuista. Jos jommassakummassa osassa on etuvokaali (y, ä, ö), toisessa osassa ei ole hyvä olla takavokaalia (a, o, u). Suomenkielisille esimerkiksi nimi Pyryaatami on hieman hankala lausua.

Lisäksi yhdysnimi kuulostaa paremmalta, jos alkuosana on lyhyempi nimi: esimerkiksi Neeamaria kuulostaa luontevammalta kuin Marianeea.

2. Valitse tuttu yleisnimi, joka ei vielä ole käytössä nimenä.

Esimerkiksi Haltia- tai Karamelli-nimisiä ei Suomessa ole muita. Huomioi, että nimellä on hyvä olla mukava tai vähintäänkin neutraali merkitys ja ainakin omiin korviisi kaunis kaiku.

Makustele ja testaa nimeä myös ulkopuolisilla. Kysy, tulkitsevatko ihmiset nimen tytön vai pojan nimeksi. Kokeile myös netin keskustelupalstoja, esimerkiksi Aihe vapaata.

3. Johda nimi samanmuotoisista tutuista nimistä.

Esimerkiksi nimet Tirita, Oija tai Heea on johdettu nimistä Pirita, Eija, Teea. Tällä tavalla on johdettu lukuisa joukko nimiä: Piia, Miia, Riia, Kiia...

4. Yhdistä isän ja äidin nimi.

Jukkaleena ei kuulosta fiksulta, mutta Marliisa (Markus ja Liisa) jo toimii.

Muista kuitenkin, että lapsi on oma persoonansa eikä äidin ja isän jatke. Martti Jr.- tyyppiset nimet eivät Suomessa toimi.

5. Yhdistä tuttu nimi ja tytön nimen johdin.

Esimerkiksi Marindella, Niinetta.

Nimiin on tarjolla paljon johtimia, joista nimen tunnistaa tytön nimeksi: -iina, -iisa, -ella, -ela, -illa, -ette, -ita, -inda. Esim. Maarit + ette = Maarette.

Voit myös kokeilla, löytyisikö kiva nimi päättämällä miehennimi suomalaisille naistennimille tyypilliseen a:han, esimerkiksi Aarne > Aarna. Joskus tosin nimi saattaa a-päätteestä huolimatta kuulua miehelle, esimerkiksi Osmo ja Osma.

6. Käytä heittomerkkiä.

Esimerkiksi Liin'Evelia tai Heid'Eila.

Kirjan kirjoittajat tosin miettivät, menisikö nimityyppi läpi maistraatissa.

Jos valitset heittomerkillisen nimen, varaudu siihen, että nimeä saa tavata joka paikassa. Käytännöllinen se ei ole, mutta erikoinen aivan taatusti, kirjoittajat toteavat.

PS.

Jos annat lapsellesi uniikin nimen, tarkista ensin esimerkiksi googlella, että nimellä ei ole omituisia merkityksiä. Tässä muutamia esimerkkejä: Melena (veriripuli), Leija (pieru), Fanny (engl. pylly), Marina (kitinä), Aleksia (lukivaikeus).

Miten söpöä, siellä ne meidän Heidit nyt viilettää... Kuva: iStockphoto

Onko sinulla kokemusta vastaavista tilanteista? Vastaa alle!

Voiko lapselle antaa saman etunimen kuin lähisukulaisella? Tai saman etunimen kuin vaikkapa läheisen ystävän vauvalla? Kahden lapsen äiti kertoo mumsnet.com-verkkokeskustelussa erikoisesta tapauksesta.

Kekustelun aloittajalla, nimimerkki McCormick1988:lla, on kaksi poikaa: Hayden ja Oliver. Hayden-pojan syntymän jälkeen aloittajan sisko sai tytön, jonka nimesi Haydeniksi. Keskustelunaloittajan Oliver-poika on nyt kahden kuukauden ikäinen, ja raskaana oleva sisko on jo kertonut nimeävänsä tulevan vauvan Oliveriksi.

Serkuksilla olisi siis kummassakin perheessä samat etunimet.

Mitä mieltä sinä olet: milloin sama nimi vauvalle on ok, milloin ei? Entä jos toinen vasta haaveilee lapsesta – onko nimi silloin varattu? Keräämme lukijoiden kommentteja ja kokemuksia, vastaa alle!

Kysely

Milloin saman etunimen antaminen on mielestäsi sopivaa? Valitse tilanteet, jolloin tämä käy.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.