Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Uusi etunimikirja neuvoo, miten saat vauvallesi nimen, jota ei ole joka toisella.

Haluatko lapsellesi nimen, jota ei ole ihan joka toisella vastaantulijalla? Liisa-Maria Patjas ja Katleena Kortesuo neuvovat kirjassa Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön (Karisto, 2015) kuusi tapaa luoda uniikki nimi.

1. Tee yhdysnimi kahdesta tavallisesta nimestä.

Esimerksi Teeasta ja Leenasta syntyy Teealeena, Jiristä ja Juhanasta Jiri-Juhana.

Yhdisnimissä on se etu, että kaikki osaavat kirjoittaa ne oikein. Huono puoli on, että joudut usein kertomaan, tuleeko nimeen viiva vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun rakennat yhdysnimeä, pidä huoli vokaalisoinnuista. Jos jommassakummassa osassa on etuvokaali (y, ä, ö), toisessa osassa ei ole hyvä olla takavokaalia (a, o, u). Suomenkielisille esimerkiksi nimi Pyryaatami on hieman hankala lausua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi yhdysnimi kuulostaa paremmalta, jos alkuosana on lyhyempi nimi: esimerkiksi Neeamaria kuulostaa luontevammalta kuin Marianeea.

2. Valitse tuttu yleisnimi, joka ei vielä ole käytössä nimenä.

Esimerkiksi Haltia- tai Karamelli-nimisiä ei Suomessa ole muita. Huomioi, että nimellä on hyvä olla mukava tai vähintäänkin neutraali merkitys ja ainakin omiin korviisi kaunis kaiku.

Makustele ja testaa nimeä myös ulkopuolisilla. Kysy, tulkitsevatko ihmiset nimen tytön vai pojan nimeksi. Kokeile myös netin keskustelupalstoja, esimerkiksi Aihe vapaata.

3. Johda nimi samanmuotoisista tutuista nimistä.

Esimerkiksi nimet Tirita, Oija tai Heea on johdettu nimistä Pirita, Eija, Teea. Tällä tavalla on johdettu lukuisa joukko nimiä: Piia, Miia, Riia, Kiia...

4. Yhdistä isän ja äidin nimi.

Jukkaleena ei kuulosta fiksulta, mutta Marliisa (Markus ja Liisa) jo toimii.

Muista kuitenkin, että lapsi on oma persoonansa eikä äidin ja isän jatke. Martti Jr.- tyyppiset nimet eivät Suomessa toimi.

5. Yhdistä tuttu nimi ja tytön nimen johdin.

Esimerkiksi Marindella, Niinetta.

Nimiin on tarjolla paljon johtimia, joista nimen tunnistaa tytön nimeksi: -iina, -iisa, -ella, -ela, -illa, -ette, -ita, -inda. Esim. Maarit + ette = Maarette.

Voit myös kokeilla, löytyisikö kiva nimi päättämällä miehennimi suomalaisille naistennimille tyypilliseen a:han, esimerkiksi Aarne > Aarna. Joskus tosin nimi saattaa a-päätteestä huolimatta kuulua miehelle, esimerkiksi Osmo ja Osma.

6. Käytä heittomerkkiä.

Esimerkiksi Liin'Evelia tai Heid'Eila.

Kirjan kirjoittajat tosin miettivät, menisikö nimityyppi läpi maistraatissa.

Jos valitset heittomerkillisen nimen, varaudu siihen, että nimeä saa tavata joka paikassa. Käytännöllinen se ei ole, mutta erikoinen aivan taatusti, kirjoittajat toteavat.

PS.

Jos annat lapsellesi uniikin nimen, tarkista ensin esimerkiksi googlella, että nimellä ei ole omituisia merkityksiä. Tässä muutamia esimerkkejä: Melena (veriripuli), Leija (pieru), Fanny (engl. pylly), Marina (kitinä), Aleksia (lukivaikeus).

7) Lyö päätäsi näppäimistöön ja katso minkälaisia kirjainmerkkejä näyttöösi ilmestyy. Näin saat varmasti persoonallisen ja yksilöllisen nimen. Kuten vaikkapa ghvhbjcdg tai ehkä lapsellanne voisi olla hivenen eksoottisempi nimi kuten ölmecsuieerlik fpsöapde.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla