Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Uusi etunimikirja neuvoo, miten saat vauvallesi nimen, jota ei ole joka toisella.

Haluatko lapsellesi nimen, jota ei ole ihan joka toisella vastaantulijalla? Liisa-Maria Patjas ja Katleena Kortesuo neuvovat kirjassa Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön (Karisto, 2015) kuusi tapaa luoda uniikki nimi.

1. Tee yhdysnimi kahdesta tavallisesta nimestä.

Esimerksi Teeasta ja Leenasta syntyy Teealeena, Jiristä ja Juhanasta Jiri-Juhana.

Yhdisnimissä on se etu, että kaikki osaavat kirjoittaa ne oikein. Huono puoli on, että joudut usein kertomaan, tuleeko nimeen viiva vai ei.

Kun rakennat yhdysnimeä, pidä huoli vokaalisoinnuista. Jos jommassakummassa osassa on etuvokaali (y, ä, ö), toisessa osassa ei ole hyvä olla takavokaalia (a, o, u). Suomenkielisille esimerkiksi nimi Pyryaatami on hieman hankala lausua.

Lisäksi yhdysnimi kuulostaa paremmalta, jos alkuosana on lyhyempi nimi: esimerkiksi Neeamaria kuulostaa luontevammalta kuin Marianeea.

2. Valitse tuttu yleisnimi, joka ei vielä ole käytössä nimenä.

Esimerkiksi Haltia- tai Karamelli-nimisiä ei Suomessa ole muita. Huomioi, että nimellä on hyvä olla mukava tai vähintäänkin neutraali merkitys ja ainakin omiin korviisi kaunis kaiku.

Makustele ja testaa nimeä myös ulkopuolisilla. Kysy, tulkitsevatko ihmiset nimen tytön vai pojan nimeksi. Kokeile myös netin keskustelupalstoja, esimerkiksi Aihe vapaata.

3. Johda nimi samanmuotoisista tutuista nimistä.

Esimerkiksi nimet Tirita, Oija tai Heea on johdettu nimistä Pirita, Eija, Teea. Tällä tavalla on johdettu lukuisa joukko nimiä: Piia, Miia, Riia, Kiia...

4. Yhdistä isän ja äidin nimi.

Jukkaleena ei kuulosta fiksulta, mutta Marliisa (Markus ja Liisa) jo toimii.

Muista kuitenkin, että lapsi on oma persoonansa eikä äidin ja isän jatke. Martti Jr.- tyyppiset nimet eivät Suomessa toimi.

5. Yhdistä tuttu nimi ja tytön nimen johdin.

Esimerkiksi Marindella, Niinetta.

Nimiin on tarjolla paljon johtimia, joista nimen tunnistaa tytön nimeksi: -iina, -iisa, -ella, -ela, -illa, -ette, -ita, -inda. Esim. Maarit + ette = Maarette.

Voit myös kokeilla, löytyisikö kiva nimi päättämällä miehennimi suomalaisille naistennimille tyypilliseen a:han, esimerkiksi Aarne > Aarna. Joskus tosin nimi saattaa a-päätteestä huolimatta kuulua miehelle, esimerkiksi Osmo ja Osma.

6. Käytä heittomerkkiä.

Esimerkiksi Liin'Evelia tai Heid'Eila.

Kirjan kirjoittajat tosin miettivät, menisikö nimityyppi läpi maistraatissa.

Jos valitset heittomerkillisen nimen, varaudu siihen, että nimeä saa tavata joka paikassa. Käytännöllinen se ei ole, mutta erikoinen aivan taatusti, kirjoittajat toteavat.

PS.

Jos annat lapsellesi uniikin nimen, tarkista ensin esimerkiksi googlella, että nimellä ei ole omituisia merkityksiä. Tässä muutamia esimerkkejä: Melena (veriripuli), Leija (pieru), Fanny (engl. pylly), Marina (kitinä), Aleksia (lukivaikeus).

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta tyttöjen nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin eniten vuonna 2017.

Suosituin ensimmäinen suomenkielinen etunimi tytölle juuri nyt on Aino. Aino-nimen sai ensimmäiseksi etunimekseen yhteensä 319 vuonna 2017 syntynyttä tyttöä. Jokaiseen koululuokkaan ei Ainojakaan riitä: nimeä kantaa 1,25 prosenttia viime vuonna syntyneistä suomenkielisistä tytöistä.

Aino oli toiseksi suosituin ensimmäinen etunimi vuonna 2016. Tuolloin suosituimmaksi noussut nimi Sofia on uudella listalla sijalla 4.

Viiden suosituimman kärjessä uusi nimi on Aada. Venla taas putosi sijalta 4 sijalle 11. Kymmenen kärkeen nousivat tänä vuonna mukaan Lilja, Elli ja Enni, ja alemmas putosivat Pihla ja Emilia.

Listan perusteella suositun ensimmäisen etunimen kaava tytöille on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta. Tätä sääntöä noudattaa kymmenen kärjestä seitsemän.

Suositun nimen kaava on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta.

Kymmenestä suosituimmaista nimestä kaikissa on neljä tai viisi kirjainta ja seitsemän alkaa A:lla tai E:llä. Kahdenkymmenen suosituimman nimen joukossa on vain kaksi, joissa on enemmän kuin viisi kirjainta: sijalla 12 oleva Olivia, ja sijalla 14 Emilia.


Vuoden 2017 suosituimmat tyttöjen etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Aino (>)
2. Eevi (>)
3. Emma (>)
4. Sofia (<)
5. Aada (>)

6. Ella (>)
7. Lilja (>)
8. Helmi (–)
9. Elli (>)
10. Enni (>)

11. Venla
12. Olivia
13. Pihla
14. Emilia
15. Isla

16. Mila
17. Minea
18. Hilla
19. Ellen
20. Aava

21. Elsa
22. Kerttu
23. Linnea
24. Vilma
25. Alisa

26. Siiri
27. Iida
28. Amanda
29. Viola
30. Anni

31. Viivi
32. Alma
33. Oona
34. Ilona
35. Nella

36. Alina
37. Iina
38. Seela
39. Lumi
40. Matilda

41. Sara
42. Hilda
43. Vilja
44. Minttu
45. Selma

46. Iisa
47. Veera
48. Nelli
49. Ronja
50. Hilma

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.