Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Uusi etunimikirja neuvoo, miten saat vauvallesi nimen, jota ei ole joka toisella.

Haluatko lapsellesi nimen, jota ei ole ihan joka toisella vastaantulijalla? Liisa-Maria Patjas ja Katleena Kortesuo neuvovat kirjassa Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön (Karisto, 2015) kuusi tapaa luoda uniikki nimi.

1. Tee yhdysnimi kahdesta tavallisesta nimestä.

Esimerksi Teeasta ja Leenasta syntyy Teealeena, Jiristä ja Juhanasta Jiri-Juhana.

Yhdisnimissä on se etu, että kaikki osaavat kirjoittaa ne oikein. Huono puoli on, että joudut usein kertomaan, tuleeko nimeen viiva vai ei.

Kun rakennat yhdysnimeä, pidä huoli vokaalisoinnuista. Jos jommassakummassa osassa on etuvokaali (y, ä, ö), toisessa osassa ei ole hyvä olla takavokaalia (a, o, u). Suomenkielisille esimerkiksi nimi Pyryaatami on hieman hankala lausua.

Lisäksi yhdysnimi kuulostaa paremmalta, jos alkuosana on lyhyempi nimi: esimerkiksi Neeamaria kuulostaa luontevammalta kuin Marianeea.

2. Valitse tuttu yleisnimi, joka ei vielä ole käytössä nimenä.

Esimerkiksi Haltia- tai Karamelli-nimisiä ei Suomessa ole muita. Huomioi, että nimellä on hyvä olla mukava tai vähintäänkin neutraali merkitys ja ainakin omiin korviisi kaunis kaiku.

Makustele ja testaa nimeä myös ulkopuolisilla. Kysy, tulkitsevatko ihmiset nimen tytön vai pojan nimeksi. Kokeile myös netin keskustelupalstoja, esimerkiksi Aihe vapaata.

3. Johda nimi samanmuotoisista tutuista nimistä.

Esimerkiksi nimet Tirita, Oija tai Heea on johdettu nimistä Pirita, Eija, Teea. Tällä tavalla on johdettu lukuisa joukko nimiä: Piia, Miia, Riia, Kiia...

4. Yhdistä isän ja äidin nimi.

Jukkaleena ei kuulosta fiksulta, mutta Marliisa (Markus ja Liisa) jo toimii.

Muista kuitenkin, että lapsi on oma persoonansa eikä äidin ja isän jatke. Martti Jr.- tyyppiset nimet eivät Suomessa toimi.

5. Yhdistä tuttu nimi ja tytön nimen johdin.

Esimerkiksi Marindella, Niinetta.

Nimiin on tarjolla paljon johtimia, joista nimen tunnistaa tytön nimeksi: -iina, -iisa, -ella, -ela, -illa, -ette, -ita, -inda. Esim. Maarit + ette = Maarette.

Voit myös kokeilla, löytyisikö kiva nimi päättämällä miehennimi suomalaisille naistennimille tyypilliseen a:han, esimerkiksi Aarne > Aarna. Joskus tosin nimi saattaa a-päätteestä huolimatta kuulua miehelle, esimerkiksi Osmo ja Osma.

6. Käytä heittomerkkiä.

Esimerkiksi Liin'Evelia tai Heid'Eila.

Kirjan kirjoittajat tosin miettivät, menisikö nimityyppi läpi maistraatissa.

Jos valitset heittomerkillisen nimen, varaudu siihen, että nimeä saa tavata joka paikassa. Käytännöllinen se ei ole, mutta erikoinen aivan taatusti, kirjoittajat toteavat.

PS.

Jos annat lapsellesi uniikin nimen, tarkista ensin esimerkiksi googlella, että nimellä ei ole omituisia merkityksiä. Tässä muutamia esimerkkejä: Melena (veriripuli), Leija (pieru), Fanny (engl. pylly), Marina (kitinä), Aleksia (lukivaikeus).

Listalla olevat nimet eivät ole vakiintuneet kummankaan sukupuolen käyttöön.

Nykyisen nimilain mukaan tytölle ei saa antaa nimeä, joka on vakiintunut pojalle tai toisinpäin. Kummallekin sukupuolelle voidaan hyväksyä nimi, jota jo nyt annetaan yleisesti molemmille.

Listasimme kaikille lapsille sopivat nimet. 

A

Aala

Aale

Aali 

Aalo 

Adi 

Airut 

Aleksa 

Alla 

Alvi 

Ami 

Andrea

Anis 

Ara 

Ariel 

Asla 

Aurinko 

C

Camille 

D

Dana 

Dara 

Devi 

E

Eedi 

Eelia 

Eeri 

Eeti

Eka 

Ellis

Elmi 

Emeli

Emili 

Emme 

Ensi 

Eppu

Eri 

Ervi 

Esra 

Essa 

H

Hami

Hani

Hannan

Heile

Heine

Helgi

Helle

Hille

Hippu

Hua

I

Ila

Ille

Ilo

Indigo

J

Jessi

Jo

Juno

K

Kaamos

Kaari

Kaiho

Kara

Karli

Karo

Kataja

Kevät

Kide

Kullero

Kuu

L

Lahja

Laine

Lei

Lemmi

Liekki

Love

Lumo

Ly

M

Maininki

Mana

Manna

Mara

Margo

Marin

Marjus

Mietti

Mille

Min

Misa

Miska

Mitja

Momo

Muisto

Musse

Muuse

Myrsky

N

Nevin

Niika

Niila

Niki

Nikita

Nikola

Nilla

Nima

Noa

Noe

Noel

Nuka

Nyyrikki

O

Oka

Oma

Opri

Orla

Otava

P

Paju

Peeta

Pette

Pii

Pääsky

R

Rae

Rani

Reine

Reita

Rene

Runo

Ruska

Ruu

S

Saarni

Sai

Salama

San

Sana

Sani

Sasa

Sasha

Sassa

Sela

Seri

Silo

Simri

Sire

Sirius

Soini

Soma

Sävel

T

Talvi

Tammi

Terje

Tiera

Tiuhti

Toive

Tuisku

Tuli

U

Utu

V

Valo

Vanja

Varma

Veini

Vendi

Venni

Viima

Vilka

Viuhti

Lähde: Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.