Nimimerkki Onnelliset sijaisvanhemmat pyytää apua lapsen negatiivisuuteen. Lue lastenpsykiatri Jari Sinkkosen vastaus.

Lapseni on sijoitettu meille elokuussa vuosi sitten. Lapseni on erittäin negatiivinen ja kaikista asioista sanoo vastaan ja kieltää. Miten saisimme luotua positiivisuutta lapseen?

Nimimerkki Onnelliset sijaisvanhemmat

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:
Sijoitetuilla lapsilla on monenlaisia taustoja, ja he ovat saattaneet kokea hoidon laiminlyöntejä ja kaltoinkohtelua. Luottamus aikuisiin on saanut monenlaisia kolhuja, ja sen saavuttaminen voi kestää hyvinkin kauan. Kuva omasta itsestä on usein huono, ja paremman minäkuvan ja itsetunnon rakentaminen kestää vuosikausia. Joskus tuntuu siltä, että oikein pahasti kolhittu lapsi kokee olevansa hyvä vain huonona olemisessa. ?Hyväksi muuttuminen? vaarantaa silloin hänen ainoan osaamisalueensa. Tarvitaan siis paljon aikaa, sitkeyttä, selkeää ja turvallista arkea ja paljon läheisyyttä.
Kaikilla sijaisvanhemmilla tulisi olla tiivis tuki sekä lastensuojelusta että lasten mielenterveyttä tuntevilta ammattilaisilta. Ellei teillä ole sellaista, kääntykää sijoitusta hoitaneen lastensuojelun työntekijän puoleen ja pyytäkää, että hän auttaisi järjestämään keskustelutuen esim. perheneuvolasta tai yksityissektorilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla