Nimiäiset, rippijuhlat, syntymäpäivät ja juhannus – hurmaa vieraat komealla sukupuuleivällä ja marenkisilla mokkapaloilla.

Kesän suuren sukujuhlan kohokohta on sujuvasti toimiva buffa. Pohdi etukäteen, onko vieraita niin paljon, että pöytään kannattaa rakentaa useampi noutopiste. Kata lautaset ja haarukat ja veitset ensimmäiseksi ja varaa laskutilaa. Tee juomapöytä erikseen.

Miten rakentuu näyttävä, mutta yksinkertainen menu? Muutama hyvä ruoka on parempi kuin tusina keskinkertaista. Kokosimme selkeän menun, jonka kruunaa lumoava greippinen täytekakku. Buffet-pöytä aloitetaan ylellisellä kahden mädin kakulla, jonka rinnalla raikas salaatti ja sukupuun muotoon leivottua leipää.

Tärkeintä juhlissa on kuitenkin tunnelma, joten vaikka olet juhlien järjestäjä älä juutu keittiöön. Rennoissa juhlissa vieraat voivat auttaa ruokien täydentämisessä ja astioiden keruussa, mutta jos haluat nauttia juhlista, kannattaa keittiöön järjestää apuri.

Juhlava menu 20 hengelle

Metsäinen alkumalja
Raikas parsa-briesalaatti
Sukupuuta kuvaava yritti-parmesanleipä
Ylellinen kahden mädin kakku
Kauniit marenkimokkapalat
Lumoava greippikakku

Kuusi tuoksuu raikkaassa onnittelumaljassa

Alkoholiton juomasekoitus sopii hienosti onnittelumaljaksi.

Kuva Pia Inberg

Resepti

Juomaa tulee noin viisi litraa eli 33 annosta. Valmistusaika 5 minuuttia.

Ainekset

1 l seljankukkamehutiivistettä
1 ½ l kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa
2 l kivennäisvettä

Jääpaloihin

½ l seljankukkamehutiivistettä
½ l vettä

Työvaiheet

  1. Yhdistä ainekset.
  2. Kaada vedel­lä laimennettu mehutiiviste jäädytysastiassa pakastimeen viimeistään vuorokautta ennen tarjoilua. Lisää jääpalat.

Ohje: Marja Samuli, Soppa365

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raikas parsa-briesalaatti

Värikäs salaatti yhdistää suolaista ja makeaa. Täyteläinen brie ja makeat mansikat tekevät salaatista juhlavan.

Resepti

Valmistusaika noin 20 minuuttia.

Ainekset

750 g vihreää parsaa
500 g brie-juustoa
600 g mansikoita
150 g pistaasipähkinöitä
9 dl versosalaattia (tms. salaattisekoitusta)

Kastike

oliiviöljyä
balsamicosiirappia

Työvaiheet

  1. Kuori parsat nupun alta alaspäin ja leikkaa pois puumaninen kantaosa. Tuoreet ja ohuet vihreät parsat voi käyttää kuorineen.
  2. Keitä parsoja noin 3 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä parsat nopeasti jääkylmän veden alla, jotta ne säilyttävät kauniin vihreän värin ja pysyvät napakoina. Kuivaa jäähdytetyt parsat nostamalla ne hetkeksi talouspaperin päälle ja leikkaa parin sentin paloiksi.
  3. Kuutioi brie parin sentin paloiksi. Kuori pistaasipähkinät ja lohko mansikat.
  4. Kokoa salaatti asettelemalla lautaselle versosalaattia, parsoja, mansikoita ja brie-juustoa. Ripottele päälle pähkinät ja viimeistele oliiviöljyllä ja balsamicosiirapilla.

Ohje: Soppa365

Yrtti-parmesanleipä on juhlapöydän komistus

Hauskan näköisen sukupuuleivän koostumus muistuttaa mehevää foccacciaa. 

Kuva Anna Huovinen
Kuva Anna Huovinen

Resepti

Tästä määrästä taikinaa valmistuu yksi kokonainen leipä. 20 hengelle suosittelemme valmistamaan kaksi leipää. Valmistusaika 1,5 tuntia.

Taikina

2 ½ dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 dl raastettua parmesaania
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl oliiviöljyä

Täyte

1 ruukku basilikaa
1 ruukku lehtipersiljaa
1 dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
½ dl pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita nesteeseen hienoksi raastettu parmesaani, hunaja ja suola.
  2. Lisää spelttijauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy.
  3. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
  4. Valmista täyte. Hienonna yrtit ja sekoita ne oliiviöljyyn. Lisää suola ja pippuri.
  5. Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 30 x 50 cm suuruiseksi levyksi.
  6. Levitä levyn toiselle puolelle yrttiöljy ja ripottele öljyn pinnalle pinjansiemenet. Käännä levy kaksinkerroin kulmittain. Nosta kolmionmuotoinen leipä leivinpaperin päälle
  7. Leikkaa kolmion pitkille sivuille suikaleita saksilla. Kierrä suikaleet spiraaleiksi ja venyttele niitä kuusen muotoon.
  8. Anna leivän kohota peitettynä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  9. Paista leipää uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin kullanruskeat.

Ohje: Riikka Kaila, Soppa365

Kahden mädin kakku

Voileipäkakku päivittyi juuri tälle vuosikymmenelle! Laita tarjolle avokadolla pehmitetty kahden mädin kakku.

 

Resepti

Kakku on noin 10 hengelle, joten tee kaksi kakkua, jotta sitä riittää kaikille. Valmistus kestää noin puoli tuntia, jonka jälkeen kakun täytyy olla pakastimessa 12 tuntia.

Ainekset

Pohja

150 g hapankorppuja
75 g voita
1/2 tl kuminaa

Täyte

100 g kirjolohenmätiä
100 g siianmätiä
5 liivatelehteä
2 dl vettä
1 pieni punasipuli
1 avokado 
1 dl tilliä hienonnettuna
2 dl kuohukermaa
1 prk (150 g) smetanaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria myllystä
1 sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Jauha hapankorput. Sulata voi. Yhdistä hapankorppu ja voisula murumaiseksi seokseksi. Mausta kuminalla. Peitä irtopohjaisen vuoan (Ø noin 24 cm) pohja leivinpaperilla. Painele korppuseos tiiviisti pohjalle.
  2. Valuta mädit tiheässä siivilässä.
  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 15 minuutiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret. Kuutioi avokadot. Hienonna tilli.
  4. Vaahdota kerma. Sekoita sipuli, avokado ja tilli vaahtoon. Lisää smetana, suola ja pippuri.
  5. Purista sitruunan mehu ja kiehauta se pienessä kattilassa. Purista liivatteet yksitellen kuiviksi, lisää kuumaan mehuun ja sekoita kunnes liivate on liuennut. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia.
  6. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermatäytteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää mädit ja sekoita hellävaroen. Kaada seos piiraspohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Anna piirakan hyytyä jääkaapissa yön yli.

Ohje: Anu Brask, Soppa365

Kauniit marenkimokkapalat

Juhlallinen leivos, jonka tekeminen on yllättävän nopeaa – pohja ja marenki paistuvat uunissa yhdellä kertaa.

Kuva Arto Vuohelainen
Kuva Arto Vuohelainen

Resepti

Ohjeesta tulee noin 25 palaa. Taikinan ja marengin valmistus kestää noin 30 minuuttia, uunissa piirakkaa pidetään noin puoli tuntia.

Pohja

170 g tummaa suklaata (70 %)
1 rkl + 300 g voita
1 1/2 dl vahvaa espressoa
1/2 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl sokeria

Marenki

10 kananmunanvalkuaista
4 dl tomusokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Tee ensin marenki. Vatkaa valkuaiset kulhossa sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri erissä ja vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja jäykkää. Jätä sivuun odottamaan.
  3. Valmista pohja. Paloittele suklaa kulhoon. Mittaa 1 rkl voita joukkoon ja sulata mikrossa sykäyksittäin, sekoita tasaiseksi.
  4. Ota 2–3 rkl suklaasulaa erikseen pieneen astiaan marenkia varten.
  5. Sulata 300 g voita kattilassa. Valmista kahvi, kuumenna maito ja sekoita se kahvin joukkoon. Kaada maitokahvi voin joukkoon.
  6. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
  7. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voi-maitokahviseos ja jauhoseos vuorotellen 3 erässä munavaahtoon. Hämmennä isompi määrä suklaasulaa taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipellille. Levitä nuolijalla tasaiseksi levyksi. 
  8. Nostele marenki isoina nokareina taikinan päälle ja levitä varovasti ruokalusikalla. Valuta ruokalusikkaa apuna käyttäen ohuita suklaaraitoja marengille ja pyörittele kuvioita lusikalla.
  9. Paista uunissa 25–30 minuuttia.

Ohje: Taina Vuohelainen, Soppa365

Lumoava greippikakku

Sisältä pinkki kakku yllättää raikkaudellaan. Täytteenä on greippimehusta keitetty kiisseli, ja koristeeksi ripotellaan verigreipin kuoriraastetta.

Resepti

Valmistusaika puolitoista tuntia.

Ainekset

100 g voita sulatettuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl raastettua limetin kuorta
3 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
1 dl maitoa

Greippikiisseli

2 dl verigreipin mehua
1 dl sokeria
¾ dl vettä
3 rkl maissitärkkelystä
2 kananmunankeltuaista

Kostutus

½ dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl limetin mehua

Koristelu

3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
verigreipin kuorta suikaleina

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota pyöreä irtopohjavuoka (Ø noin 20 cm).
  2. Sulata voi ja jätä jäähtymään.
  3. Yhdistä vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Pese limetti ja raasta 2 tl kuoren vihreää osaa jauhoihin. Säästä limetti kostutukseen.
  4. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet, voisula ja maito varovasti käännellen kananmuna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä puu-tikulla.
  5. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia vuoassa. Kumoa kakku ja anna jäähtyä kokonaan ennen
  6. täyttämistä.
  7. Tee greippikiisseli hyvissä ajoin ennen täyttämistä. Pese verigreippi ja ota kuoresta suikaleita koristelua varten esimerkiksi sitrusraudalla; laita suikaleet kannelliseen rasiaan odottamaan. Purista greipin mehu pieneen kattilaan. Sekoita muut täytteen aineet joukkoon. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Anna jäähtyä.
  8. Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Sekoita kostutusliemen vesi ja sokeri, ja purista limetin mehu joukkoon. Laita alin kakkulevy vadille ja kostuta se. Levitä puolet greippikiisselistä pohjalle. Täytä toinen kerros samalla tavalla. Kostuta myös ylin, kolmas kakkulevy.
  9. Vaahdota kerma. Lisää sokeri vaahdotuksen loppupuolella. Levitä kermavaahto rennoilla vedoilla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku kukilla ja verigreipin kuorisuikaleilla.

Ohje: Raisa Laine, Soppa365

Teksti
Kuvat
Panu Pälviä,