Sulkemisseremoniaan kuuluu muun muassa yrttikylpy, jossa äiti saa rentoutua rauhassa. Kuva: iStockphoto
Sulkemisseremoniaan kuuluu muun muassa yrttikylpy, jossa äiti saa rentoutua rauhassa. Kuva: iStockphoto

Seremonialla päätetään intensiivinen lapsivuodeaika, ja hemmotellaan äitiä.

Vastikään kolmannen lapsensa saanut Maria Nordin julkaisi Instagramissa kuvan, jossa hän kertoi pian koittavasta sulkemisseremoniasta. Monilla heräsi kysymys: Mikä ihmeen sulkemisseremonia? Selvitimme, mistä on kyse.

Kuva: Instagram / @marianordin.fi

Mitä sulkemisseremoniassa tapahtuu?

Kätilö Ria Malva: ”Teen itse sulkemisseremonian meksikolaisen tavan mukaan. Seremonia aloitetaan keskustelulla. Vaikka kyseessä ei olekaan terapiatuokio, voi keskustelussa nousta ilmi kokemuksia esimerkiksi traumaattisesta synnytyksestä tai aikaisemmista keskenmenoista, jotka haluavat tulla kuulluksi. 

Tämän jälkeen nainen saa pulahtaa yrttikylpyyn, jonka tarkoitus on rentouttaa. Kylvyn jälkeen keho hierotaan, ja lopuksi keho ’suljetaan’ perinteisellä meksikolaisella puuvillahuivilla, rebozolla. Huivilla käydään läpi koko vartalo, ja sen kiristävän tunteen on tarkoitus osaltaan myös rentouttaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi sulkemisseremonia tehdään? Mihin sitä tarvitaan?

”Sulkemisseremonia tehdään yleensä kuuden viikon kuluttua synnytyksestä, mutta sen voi tehdä myöhemminkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauden aikana naisen mieli ja keho avautuvat henkisesti ja fyysisesti kohtaamaan lapsen ja äitiyden, ja kuuden viikon jälkeen kehon voi taas vertauskuvallisesti ’sulkea’, kun vauva alkaa hiljalleen eriytyä äidistä. 

Kun nainen on synnyttänyt, terveydenhoitohenkilökunnan ja myös lähipiirin huomio kiinnittyy vastasyntyneeseen. Mutta myös äiti tarvitsee hoivaa, lepoa ja huomiota synnytyksen jälkeen. Oma käsitykseni on, että tuore äiti jää länsimaissa aika yksin suuren mullistuksen kanssa. 

Monissa kulttuureissa on tapana, että lapsivuodeaikana äiti on paljon vuoteessa ja lepää. Äitiä hoidetaan, jotta hänellä puolestaan olisi voimavaroja hoitaa vastasyntynyttä. Suomessa harva saa samanlaista hoivaa ja huomiota ensimmäisten viikkojen aikana.”

Kuka voi suorittaa seremonian, tarvitaanko ammattilaista?

”Ei tarvita. Yrttikylvyn, hieronnan ja kehon sulkemisen liinalla voi tehdä myös äidin kumppani tai ystävä. Tärkeintä sulkemisseremoniassa on, että se tehdään äidin toiveiden mukaan ja että äiti on keskiössä, hemmoteltavana. 

Suomessa järjestetään nykyään vauvakutsuja lasta odottavalle äidille. Näissäkin kutsuissa vauva on pääosissa, mutta äiti helposti unohtuu. Sama pätee kaste- tai nimijuhliin. Mielestäni pelkästään äidin kunniaksi järjestettäviä juhlia ja seremonioita voisi lisätä, sillä ne ovat äidille erittäin voimaannuttavia, ja auttavat jaksamaan äitiyttä.”

Asiantuntijana kätilö Ria Malva

Sisältö jatkuu mainoksen alla