Kysyimme, mitä hiihtolomalla kannattaa tehdä, lukijat kertoivat. Lue parhaat hiihtolomavinkit!

Kysyimme, mitä hiihtolomalla kannattaa tehdä, lukijat kertoivat. Lue parhaat hiihtolomavinkit!

Meidän Perheen lukijoiden mielestä hiihtolomalla on tärkeää ainakin:

Hiihtää, ulkoilla, lasketella, levätä, valokuvata. Käydä elokuvissa, museoissa, kylpylässä, uimahallissa, pulkkamäessä, laavulla syömässä eväitä. Nukkua pitkään. rentoutua. Leipoa pullataikina, järjestää lettukestit. Ihailla talviluontoa ja aavistella kevään heräämistä. Viettää aikaa perheen kanssa.

Kotinurkilla ja kaupungissa

Lama on puraissut monen perheen matkabudjettia, mutta onneksi talvikeleistä voi nauttia ympäri Suomen:

”Nyt kun on lunta ja jäätä muuallakin kuin Lapissa, kannattaa pysyä täällä etelässä, säästää matkakuluissa ja käyttää rahaa rientoihin kotikaupungissa. Pulkka- ja suksimäet ovat nyt käytössä etelässäkin. Hiihdämme jään yli saareen, teemme nuotion ja paistamme makkaraa. Myöskään elokuvateattereita ja lukemista ei sovi unohtaa. ei hiihtoloma ole pelkkää ulkoilua, vaan myös rentoutumista ja akkujen lataamista”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Koska kylpylät ja muut sellaiset ovat tupaten täynnä, kannattaa suunnata oman perheen kanssa talviselle metsäretkelle. Säästä riippuen matka taittuu suksilla. Jos hanki kestää, pääsee jopa kävellen helposti. Mukaan pakataan herkkueväät ja niiden syöminen luonnon tarkkailun ohessa on retken hauskin kohta."

Hakunilan urheilupuistossa on ladut ja luistelukenttä, uimahalli. Espoossa voivat lapset halutessaan lasketella, mutta meidän lapset eivät ole olleet hiihtokoulussa. Käymme risteilyllä Tukholmassa ja ehkä Korkeasaaressa.”

”Jos haluaa mennä jonnekin maksulliseen toimintaan, niin esimerkiksi Heureka on kiva koko perheelle. Siellä viihtyvät niin murkkuikäiset kuin alle kouluikäisetkin ja vanhemmillekin on mukavia juttuja. Elokuvateatteriinkin voi lähteä katsomaan jotakin koko perheen leffaa.”

”Mennään Sea Lifeen ja harrastetaan kulttuuria.”

Entä jos siivoaisikin kodin rytöläjät, kun kerrankin on aikaa?

”Käydään kylpylässä, otetaan hassuja kotivideoita ja valokuvia, lapset keksivät oman näytelmän tai tanssiesityksen koreografian. Tyhjennetään lastenhuone romuista ja tarpeettomasta tavarasta - se ei tietenkään onnistu ilman porkkanaa. Työn jälkeen tehdään sitten yhdessä jotain hauskaa, vaikka se kylpyläreissu.”

”Kylpyläpäivä - ja miksi ei samalla myös hotelliyö - ovat mukavia hiihtolomajuttuja. Sisäleikkipuistot kuten Hoplop-leikkipaikat ovat kiva vaihtoehto yhdeksi lomapäiväksi.”

”Meitä ei haittaa, onko lunta vai ei. Me ei suunnitella mitään etukäteen vaan tehdään joka päivä sitä, mikä mukavalta tuntuu. Joskus vaan löhötään ja katsotaan hyvää elokuvaa, seuraavana päivänä otetaan eväät ja mennään laavulle paistamaan makkaraa.”

”Me asutaan Lahdessa ja meillä on mummolat maalla. Mutta mepäs ei mennäkään mummojen passattavaksi maalle vaan jäädään kotiin ja tutustutaan koko viikko siihen mitä kivaa tarjontaa täällä meidän omassa urheilukaupungissamme on! Joka päivälle kyllä löytyy kivaa tehtävää, mitä muutoin ei ehtisi tekemään.”

”Hiihtolomalla kannattaa nauttia. Miettiä mikä on se oman perheen juttu ja sen pohjalta miettiä jotain mukavaa. Meistä on mukava olla ihan vain kotona. Lapset ovat 1-, 3- ja 11-vuotiaat. Välillä on vaikeaa keksiä yhteistä mukavaa, mutta omalla pihalla peuhaaminen on sellaista, josta joka muksu tykkää. Lasketaan pulkkamäkeä ja hiihdellään (kukin kykyjensä mukaan). Mikä tärkeitä, isä ja äiti ovat jutuissa myös täysillä mukana. Ilo irti pienistä asioista!”

”Tärkeintä on perheen yhteinen aika, vietetään sitä sitten köllötellen, pulkkamäessä, hiihtäen, uiden tai muuten vaan. Ei liian kiireistä aikataulua, aikaa pelata ja höpsötellä porukalla. Jokaiselle, sekä aikuiselle että lapselle lepo on tärkeää, jotta jaksaa loman jälkeen pitkän kevään puurtaa. Lomalla ei tarvitse välttämättä kauas lähteä, ihan kotinurkissakin pystyy rentoutumaan.”

Matkalla

Toiset haluavat etelään löhöämään, toiset Lapin hangille hiihtämään: lukijoidemme lomasuunnitelmissa vilahtelevat Levi, Kuusamo, Vuokatti, Kuuba, Bali ja Fidzi. Etelänmatkat on varattu jo kauan sitten, ja jopa pohjoisen junalippuja voi olla vaikea saada, ellei ole hoksannut varata niitä viikkoja etukäteen.

Jos silti päättää lähteä pohjoiseen ja jaksaa ajaa autolla, matkailuauto on yksi vaihtoehto:

”Lapsiperheen aarre meidän perheen mielestä on matkailuauto. Pakkaamme autoon kaiken tarvittavan ja jokainen saa valita yhden mieliruoan, jonka esivalmistan mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen pakastelokeroon. Hyvissä ajoin varaamme autopaikan eri laskettelukeskuksista ja majailemme sen ajan kun mukavalta tuntuu aina yhdessä paikassa. Jos mainostaa saa, niin ehdoton suosikkimme lapsiperheelle on Paljakka Puolangalla. Matka on etelästäkin mukavampi kuin aivan ylös noustessa. Se ihana ystävällisyys, mikä lapsiperheille ja toki muillekin tarjotaan, huokuu jo portista sisään ajettaessa. Siellä lomaillessa kaikki ovat yhtä perhettä! Matkailuautoilu mahdollistaa lapsiperheelle oman rauhan. Voi ottaa kaikki eri harrastusvälineet ja tarpeellisen vaatetuksen mukaan vaivatta. Kassien hikipäässä roudaamisen saa unohtaa, ja käyttää senkin ajan yhdessä oloon perheen kanssa. Suunnitelmia voi muuttaa matkan varrella. Huone on aina vapaa mihin pysähdytkin. Jos mielii, voi päiväksi poiketa vaikka kylpylään tai muihin mielenkiintoisiin paikkoihin.”

Kaukomatkoilla on vankat kannattajansa:

”Menemme etelän aurinkoon, pois kodin velvollisuuksista. Haemme aimo annoksen d-vitamiinia ja parantelemme atooppista ihoa.”

”Kannattaa karistaa stressi ja arkiset velvollisuudet suuntaamalla aurinkoon ja lämpöön. Pelkästään aurinkoiset päivät ja kevyempi vaatetus ilahduttavat mieltä kovasti.”

”Kannattaa lähteä johonkin lapsiystävälliseen hotelliin täysihoitoon.”

”Kuuban aurinkoon ja all inclusive -hotellin valmiiseen pöytään. Kauniin vehreät maisemat, luonnon värien iloa talveen kyllästyneille silmille ja sielulle!”

Irtioton ei tarvitse viedä kauas: monen mielestä on mukavinta mennä Tallinnaan tai Tukholmaan laivalla.

”Kannattaa matkustaa Tallinnaan ja kierrellä kauniita katuja ja ihailla vanhoja rakennuksia.”

Ehkä ensi vuonna?

Kaikilla hiihtolomaa ei edes ole:

”Äidin palattua kuuden kotiäitivuoden jälkeen työelämään ei koko perheellä ole yhteistä hiihtolomaa. Iskä ja lapset lomailevat kotona ulkoillen ja nauttien kiireettömyydestä. Äidillekin on eräänlaista lomaa lähteä ihan yksin töihin hiihtolomaviikon arkiaamuina.”

”Lapset lähetetään mummolaan. Ensin vanhempi muutamaksi päiväksi ja sitten nuorempi. Näin molemmat lapset saavat isovanhempien jakamatonta huomiota ja isovanhemmat jaksavat paremmin yhden lapsen kerrallaan. Vanhemmat ovat töissä.”

”Lapset lähtevät mummolaan hiihtoloman ajaksi. Vanhemmat paiskivat töitä.”

Teksti: Lotta Tuohino, Meidän Perhe

Lainaukset Meidän Perheen lukijoilta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla