Pystytkö olemaan tutkimatta puolisosi viestejä?

Puolison kännykkä jäi pöydän nurkalle hänen mennessään suihkuun. Samoin sähköposti jäi auki, kun hän lähti viemään roskat. Pystytkö vastustamaan kiusausta ja olemaan tutkimatta puolisosi henkilökohtaisia viestejä?

Moni meistä ei pysty vastustamaan kiusausta. Toiset eivät edes yritä. Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan 20 prosenttia pareista lukee toistensa sähköposteja tai tekstiviestejä. Retrevon tekemän tutkimuksen mukaan näin tekee 28 prosenttia.

Yleisintä viestien lukeminen on nuorten seurustelevien parien keskuudessa, mutta myös naimisissa olevat syyllistyvät viestien lukuun lähes yhtä usein.  Tekstiviestien ja sähköpostien nuuskiminen ei ole myöskään naisten etuoikeus, sillä miehet tekevät sitä lähes yhtä paljon.

Kirjesalaisuus koskee myös sähköisiä viestejä

Suomessa sekä useimmissa  muissa Euroopan maissa on voimassa laki, niin sanottu kirjesalaisuus, joka kieltää lukemasta toisen henkilökohtaista postia ilman lupaa.

Laki koskee sekä perinteisiä kirjeitä että sähköisiä viestejä kuten sähköposteja ja tekstiviestejä. Toisen puhelinta ei siis saa tutkia eikä sähköpostia avata ilman lupaa. Silti moni meistä tekee näin.

Epäilys saa sormet syyhyämään

Vauva.fi:n keskustelujen perusteella moni hyväksyy toisen viestien lukemisen etenkin, jos on aihetta epäillä toisella olevan jotain salattavaa. Moni myöntää suoraan käyvänsä säännöllisesti läpi miehensä kännykän.

”Tutkin säännöllisesti noin pari-kolme kertaa viikossa. Sekä jos on erityistä aihetta, esim. menee ulos puhumaan.”

Moni pitää jo sitä, että kokee tarvetta lukea toisen viestejä, merkkinä siitä, että luottamus ei ole parisuhteessa kunnossa. Toiset taas kokevat, että viestien pitäminen yksityisinä olisi merkki siitä, että kumppanilla on jotain salattavaa.

”Olisin todella huolestunut jos en saisi koskea hänen kännykkäänsä. Se olisi varma merkki epäluottamuksesta ja pettämisestä.”

”Meillä ei ole mitään salattavaa toisiltamme”

Joissakin perheissä kännykkää ja sähköpostia ei pidetä niin henkilökohtaisina, etteikö puoliso voisi niitä lukea. Näissä perheissä kumppani saattaa lukea viestit toisen puolesta ja jopa vastailla niihin.

”Tulee tuota selattua silloin tällöin, kun mies pyytää jotain sieltä hakemaan. Ehkäpä en siksi osaa edes kuvitella mitään ylimääräistä, kun itse oikein käskee puhelimensa saloja tutkimaan.”

”Voin lukea miehen tekstareita ja hänen FB-profiilissakin käyn useammin kuin hän itse. Postitkin avaa se kumpi ehtii. Ei meillä ole salattavaa, ihan luonnollista meille.”

Tällöin olisi kuitenkin hyvä muistaa myös viestin lähettäjän oikeudet. Lähettäjästä ei välttämättä tunnu mukavalta, jos hänen henkilökohtaiseksi tarkoittamansa viestin lukeekin joku muu kuin se, jolle viesti oli alun perin tarkoitettu.

Keskustelua aiheesta:

Vauva.fi/keskustelut: Missä tilanteessa sortuisit tutkimaan miehesi kännykän

Vauva.fi/keskustelut: Luin miehen kännykkää. Oli lähettänyt viestin työkaverilleen

Vauva.fi/keskustelut: Oletko koskaan lukenut lapsellesi tai miehellesi tulleita tekstiviestejä