Kuvat
Shutterstock
Monet pelit ovat sellaisia, että niitä voi helposti pelata kavereiden kanssa yhdessä.
Monet pelit ovat sellaisia, että niitä voi helposti pelata kavereiden kanssa yhdessä.

Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirjan kirjoittaja Jenni Utriainen listaa tämän hetken mielenkiintoisimmat pelit leikki- ja kouluikäisille.

Kesälomalla monen lapsen aika kuluu pelaamiseen. Mutta onko se niin huono asia, Viihdevintiöt-bloggaaja ja kirjailija Jenni Utriainen?

– Loma on lomaa lapsillakin, ja se pitäisi antaa viettää heille itselleen mieluisalla tavalla. Oman pelaavan ja Youtubea katsovan koululaistani olen velvoittanut pädihommien lisäksi päivittäiseen ulkoiluun. Ja jos päivällä on liikunta unohtunut, olemme menneet yhdessä illalla puistoon tai kävelylle. 

”Loma on lomaa lapsillakin, ja se pitäisi antaa viettää heille itselleen mieluisalla tavalla.”

Konsolilla pelaaville lapsille Utriainen suosittelee kännyköiden naputtelun lisäksi erityisesti Lego-pelejä. Myös kestosuosikit Minecraft, Super Mario Run ja Pokemon Go pätevät koululaisille yhä, mutta lienevät jo tuttuja monille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Utriainen on myös kannustanut lasta kutsumaan kavereita kylään ja pelaamaan yhdessä. Monet pelit ovat sellaisia, että ne tukevat sosiaalista kanssakäymistä. Kun kaverit ovat paikalla, tulee ehkä sitten puuhattua välillä muutakin yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pidän itse tosi paljon myös Nintendon peleistä: Super Mariot, esimerkiksi Mario Kart sopivat monen lapsen yhdessä pelattaviksi. Super Mariot innostavat eri ikäisiä, eivätkä ole yhtään pelottavia tai vaadi aikuisen läsnäoloa siinä mielessä kuin joku jännempi peli.
Utriainen sanoo.


Näitä pelejä Utriainen vinkkaa koululaisille

1. Thinkrolls Space

Avaruusteemainen jatko-osa palkitulle Thinkrolls-sarjalle. Pelissä on yli 200 kenttää, joiden läpäisy vaatii ongelmanratkaisutaitoja. Kaksi vaikeustasoa, joista toinen sopii yli 5- ja toinen yli 8-vuotiaille.

Peli ei ole liian helppo: pelaaja ei saa palkintoa pelkällä napsuttelulla, vaan pitää oikeasti ajatella ja käyttää aivojaan. Ei lisäostoja tai kolmannen osapuolen mainoksia.

Tämä peli ilmestyy vasta 12.6. Aikaisemman osan arvio löytyy Viihdevintiöistä.

2. Brawl Stars

Monen lapsen tämän hetken suosikkipeli, jossa taistellaan muita pelaajia vastaan. Taistelu ei ole yksityiskohtaista tai pelottavaa vaan sarjakuvamaista.

Pelata voi netin kautta myös kaverin kanssa yhdessä. Iso osa iloa on vertailla kavereiden kanssa ukkeleita, joita kerätään pelin edetessä.

Huom. Peli tarjoaa lisäostoja, mielestäni ei kuitenkaan liian ponnekkaasti. Lisäksi pelissä on chat, jossa oman peliklaanin kanssa voi keskustella.

Perustakaa perheen tai kaveripiirin kanssa yhteinen klaani! Näin lapsi ei joudu chattailemaan tuntemattomien kanssa. Lisäostot pysyvät aisoissa, kun sovelluskauppaan on pääsy salasanan takana. Vaatii nettiyhteyden.

Pelin hahmoja kutsutaan rämäpäiksi. Rämäpäät jaetaan eri luokkiin harvinaisuuden mukaan. Kuva: Shutterstock
Pelin hahmoja kutsutaan rämäpäiksi. Rämäpäät jaetaan eri luokkiin harvinaisuuden mukaan. Kuva: Shutterstock

3. Chuchel

Päättömään huumoriin perustuva hauskannäköinen pulmapeli. Päähenkilö joutuu hassuihin ja vähän vinksahtaneisiin tilanteisiin tavoitellessaan kirsikkaa.

Hauskat äänet ja musiikit, ei erityistä tarinaa eikä jännitystä. Sopii huumorin ystäville pelattavaksi pienissä erissä silloin tällöin, sillä kentät ovat lyhyitä. Ei mainoksia tai lisäostoja. Lue Viihdevintiöiden arvio pelistä täältä.

Näitä pelejä leikki-ikäisetkin voivat pelata kesälomalla

1. Pepi King’s Castle

Nukkekotipeli, jossa ”nukkekotina” toimii laaja kuninkaanlinna. Peli on siitä kiva, että se sopii sekä pienille prinsessoille, hirviöille että ritareille. Paljon tutkittavaa ja hoksattavaa ilman sääntöjä tai pistelaskua.

Peliin on tulossa piakkoin jatkoa, jonka voi ostaa lisäostona samaan appiin, jos lapsi on tykännyt tästä ekasta osasta.

2. Pango Paper Color

Seesteinen ja taiteellinen värityspeli aivan pienimmille. ”Paperista” tehtyä maisemaa maalataan tökkimällä.

peli on hidastempoinen. Ei vapaata leikkiä, vaan värityshommat etenevät ennalta määrättyyn tahtiin. Lue pelin arvio Viihdevintiöistä.

3. Sago Mini Super Juice

Värikäs ja söpöillä elämillä tähditetty peli, jossa saa tehdä erilaisia mehuja ja juottaa niitä asiakkaille. Eläinten reaktiot mehuihin ovat hassuja ja surrealistisia. Hauskuus piilee toistossa. Peli sopii siksi aivan pienimmille.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla