Vaianan seikkailu inspiroi Yasmine Yamajakoa ja tuntui tarinalta, joka hänen kuuluisi kertoa. Yasminesta tulikin suomenkielinen Vaiana, ja nyt hän on päässyt eläytymään rooliin myös Lasten Oman Satukirjaston äänikirjassa!  

Yasmine ja Vaiana muistuttavat toisiaan paitsi ulkoisesti myös temperamentiltaan. Kapinalliseen mutta hyväsydämiseen sankarittareen oli helppo samaistua.

Näyttelijä-laulaja Yasmine Yamajako, 26, on dubbauksen ammattilainen, jonka elämään Disney-elokuvat ovat kuuluneet vahvasti lapsesta asti. Puoliksi afrikkalainen tyttö samaistui Esmeraldaan ja Pocahontasiin, ja elokuvien musiikki vei hänet mukanaan. Päärooli Disney-elokuvan sankarittarena odotutti kuitenkin itseään, kunnes kaikki palikat loksahtivat kohdilleen ja Yasmine valittiin esittämään suomenkielistä Vaianaa.

                      – Alkuperäiskansat ja luonnon heimot ovat lähellä sydäntäni. Tuntui, että tämä on tarina, joka minun kuuluu kertoa, Yasmine kuvailee tunnelmiaan studion koe-esiintymisessä.

                      Kun roolit oli jaettu, näyttelijät kävivät yksi kerrallaan nauhoittamassa osansa studiolla äänittäjän ja ohjaajan kanssa. Vaikka tilanne oli erilainen kuin esimerkiksi teatterin lavalla, näyttelijän oli yhtä lailla sisäistettävä roolihahmo ja elettävä tapahtumat hänen kauttaan. Vaianan monet kohtaukset sijoittuivat merenpohjaan tai toiminnallisiin hetkiin, joten elokuvan upeat maisemat Yasmine näki vasta valmiista elokuvasta. – Oli ihan erilaista nähdä elokuva teatterissa. Kun on itse osallisena elokuvassa, sitä katsoo toisella tavoin, ja varsinkin lauluista on vaikea päästää irti. Aina tulee mieleen, että jokin soundi olisi voinut olla isompi tai jokin kohta tarkempi.

                      Lauluosuuksiin suhtauduttiin kunnianhimoisesti myös Disneyllä, ja Yasminesta oli ilo huomata, kuinka äänenkäyttöä viilattiin pieniä vibratoja myöten. Ei olekaan ihme, että kappaleet jäävät usein elämään myös elokuvien jälkeen. Omiksi Disney-suosikeikseen Yasmine mainitsee muiden muassa Kaunotar ja Hirviö -elokuvan tunnuskappaleen ja Pocahontasista poistetun If I never knew you’n, jotka ovat molemmat säveltäjä Alan Menkenin käsialaa. – Lauluissa on hienoja elämänviisauksia, jotka menevät yksi yhteen koskettavan melodian kanssa. Niissä on paljon tärkeitä teemoja, joista haluan pitää kiinni myös oikeassa elämässä.

                      Vaiana-elokuva saapui elokuvateattereihin helmikuussa 2017, ja nyt tarina ilmestyy myös ääneen luettuna digikirjana Lasten Omassa Satukirjastossa. Yasmine oli itsestään selvä valinta kirjan lukijaksi, ja hän pääsi samalla kokeilemaan ensimmäistä kertaa äänikirjan tekemistä.

                      – Kokemus oli todella kiva, mutta erilainen kuin elokuvan dubbaus. Repliikkien lisäksi luettiin pitkiä kerrontapätkiä, ja rytmistä oli pidettävä huolta itse, koska aikakoodeja ei ole, Yasmine kertoo. – Tekstiä täytyy lukea ennakoiden, jotta virheitä tulisi mahdollisimman vähän.

                      Yasmine sai Vaianan kirjatarinan heräämään eloon aivan uudella tavalla, ja näyteaukeamia voi kuunnella maksutta Lasten Omasta Satukirjastosta. Vaiana-faneille löytyy palvelusta myös toinenkin Yasminen ääneen lukema tarina Pua-possu ja höpsö Heihei.

Satukirjaston maksuttomassa Viikon kirjassa potkitaan tällä kertaa palloa. Reipas Siiri-tyttö haluaisi mukaan Ottojen jalkapallojoukkueeseen, mutta poikien mielestä hänellä ei ole pallosilmää. Sen väitteen Siiri aikoo osoittaa vääräksi!

Valikoimiimme on tupsahtanut myös uusi tarina kultatukkaisesta tytöstä, joka asuu salaperäisessä tornissa! Tilaajien uutuuskirja Tähkäpää saa ystävän kertoo tarinan ajalta, jolloin prinsessa oli vielä pieni tyttö ja tutustui kameleonttiystäväänsä jännittävällä tavalla. Herttaisen sadun on lukenut ääneen näyttelijä Ella Pyhältö.

Tiesitkö, että 19.11. on virallinen Guinness World Records Day? Silloin ympäri maailmaa yritetään rikkoa jos jonkinlaisia ennätyksiä. Haasta sinäkin itsesi tai perheenjäsenesi ennätysjahtiin! Vaikka homma jäisi yrityksen asteelle, luvassa on takuulla hauskoja hetkiä.

1.   Tympiikö ainainen arkiruoan kokkaaminen? Sujauta einekset mikroon ja treenaa sillä välin hermojen hallintaa pinoamalla sokeripaloja. 208-senttisen ennätystornin rakensi Camille Courgeon Ranskasta.

P.S. Tuntuuko siltä, että perheessänne kuluu kohtuuttoman paljon ketsuppia? Ehkä joku perheenjäsenistä harjoittelee salaa ketsupinkittausennätystä. Tällä hetkellä sitä pitää hallussaan saksalainen Benedikt Weber, joka hörppii pullollisen ketsuppia (396 g) vaivaisessa 32,37 sekunnissa.

2.   Pistikö uhmaikäinen pukeutumisen ranttaliksi? Ota homma huumorilla ja lisää kierroksia: kokeile kuinka monta sukkaa saat yhteen jalkaan puolessa minuutissa. Ennätystä pitää hallussaan japanilainen Mr. Cherry 36 sukalla!

3.   Lojuuko koirasi tylsistyneenä olohuoneen matolla? Mitäpä jos opettaisit sille uuden tempun tai pari? Minuuttiin mahtuu käsittämättömät 32 temppua, jos hurttasi hoksottimet ovat yhtä terävät kuin brittiläisellä Smurf-terrierillä.

4.   Tylsistyttääkö toimistohommat? Kokeile teipinpyöritystä! Ennätyspalloon tosin tarvitset toimistoteipin lisäksi myös ilmastointi-, sähkö-, maalarin-, kangas-, pakkaus-, folio- ja urheiluteippiä. 907,18-kiloisen ennätyspallon teippasivat kasaan Portland Promise -perhekeskuksen lapset USA:ssa.

5.   Kyllästyttääkö hiekkalaatikon äärellä kökkiminen? Käytä aika hyödyksesi ja opettele kävelemään käsilläsi. Kun vielä lisäät jalkapallon jalkojesi väliin ja kipität 50 metriä 26,09 sekunnissa, kuten kiinalainen Zhang Shuan, saat taatusti ihailevia katseita muilta vanhemmilta ja lastesi kavereilta!