Vaianan seikkailu inspiroi Yasmine Yamajakoa ja tuntui tarinalta, joka hänen kuuluisi kertoa. Yasminesta tulikin suomenkielinen Vaiana, ja nyt hän on päässyt eläytymään rooliin myös Lasten Oman Satukirjaston äänikirjassa!  

Yasmine ja Vaiana muistuttavat toisiaan paitsi ulkoisesti myös temperamentiltaan. Kapinalliseen mutta hyväsydämiseen sankarittareen oli helppo samaistua.

Näyttelijä-laulaja Yasmine Yamajako, 26, on dubbauksen ammattilainen, jonka elämään Disney-elokuvat ovat kuuluneet vahvasti lapsesta asti. Puoliksi afrikkalainen tyttö samaistui Esmeraldaan ja Pocahontasiin, ja elokuvien musiikki vei hänet mukanaan. Päärooli Disney-elokuvan sankarittarena odotutti kuitenkin itseään, kunnes kaikki palikat loksahtivat kohdilleen ja Yasmine valittiin esittämään suomenkielistä Vaianaa.

                      – Alkuperäiskansat ja luonnon heimot ovat lähellä sydäntäni. Tuntui, että tämä on tarina, joka minun kuuluu kertoa, Yasmine kuvailee tunnelmiaan studion koe-esiintymisessä.

                      Kun roolit oli jaettu, näyttelijät kävivät yksi kerrallaan nauhoittamassa osansa studiolla äänittäjän ja ohjaajan kanssa. Vaikka tilanne oli erilainen kuin esimerkiksi teatterin lavalla, näyttelijän oli yhtä lailla sisäistettävä roolihahmo ja elettävä tapahtumat hänen kauttaan. Vaianan monet kohtaukset sijoittuivat merenpohjaan tai toiminnallisiin hetkiin, joten elokuvan upeat maisemat Yasmine näki vasta valmiista elokuvasta. – Oli ihan erilaista nähdä elokuva teatterissa. Kun on itse osallisena elokuvassa, sitä katsoo toisella tavoin, ja varsinkin lauluista on vaikea päästää irti. Aina tulee mieleen, että jokin soundi olisi voinut olla isompi tai jokin kohta tarkempi.

                      Lauluosuuksiin suhtauduttiin kunnianhimoisesti myös Disneyllä, ja Yasminesta oli ilo huomata, kuinka äänenkäyttöä viilattiin pieniä vibratoja myöten. Ei olekaan ihme, että kappaleet jäävät usein elämään myös elokuvien jälkeen. Omiksi Disney-suosikeikseen Yasmine mainitsee muiden muassa Kaunotar ja Hirviö -elokuvan tunnuskappaleen ja Pocahontasista poistetun If I never knew you’n, jotka ovat molemmat säveltäjä Alan Menkenin käsialaa. – Lauluissa on hienoja elämänviisauksia, jotka menevät yksi yhteen koskettavan melodian kanssa. Niissä on paljon tärkeitä teemoja, joista haluan pitää kiinni myös oikeassa elämässä.

                      Vaiana-elokuva saapui elokuvateattereihin helmikuussa 2017, ja nyt tarina ilmestyy myös ääneen luettuna digikirjana Lasten Omassa Satukirjastossa. Yasmine oli itsestään selvä valinta kirjan lukijaksi, ja hän pääsi samalla kokeilemaan ensimmäistä kertaa äänikirjan tekemistä.

                      – Kokemus oli todella kiva, mutta erilainen kuin elokuvan dubbaus. Repliikkien lisäksi luettiin pitkiä kerrontapätkiä, ja rytmistä oli pidettävä huolta itse, koska aikakoodeja ei ole, Yasmine kertoo. – Tekstiä täytyy lukea ennakoiden, jotta virheitä tulisi mahdollisimman vähän.

                      Yasmine sai Vaianan kirjatarinan heräämään eloon aivan uudella tavalla, ja näyteaukeamia voi kuunnella maksutta Lasten Omasta Satukirjastosta. Vaiana-faneille löytyy palvelusta myös toinenkin Yasminen ääneen lukema tarina Pua-possu ja höpsö Heihei.

Tiesitkö, että Martti on ollut aikoinaan suuri rokkitähti? Tällä viikolla voit lukea maksutta Satukirjastosta, kuinka ruosteinen hinausauto sai taiteilijanimensä ja revitteli loppuunmyydyillä keikoilla kosketinsoittaja Salama McQueenin kanssa.

Hiihtolomakauden kunniaksi Satukirjastoon on lisätty ajankohtainen, ääneen luettu kirja Elsa ja Lauri matkustavat. Perhe on lähdössä lomamatkalle etelän aurinkoon, ja lapsia alkaa jännittää. Millaista lentokoneessa on? Mitä matkalle pakataan mukaan? Kirjan tieto-osuudessa tutustutaan myös autolla, linja-autolla, junalla ja laivalla matkustamiseen. Maailmankarttaa tutkimalla lapsi voi miettiä, mihin itse haluaisi joskus matkustaa.

Värikäs Coco on elokuva perheen tärkeydestä ja muistamisen voimasta. Iloisen musiikin siivittämä seikkailu vie katsojat lumoavaan Kuolleiden kaupunkiin.

Tarina kertoo 12-vuotiaasta meksikolaispoika Miguel Riverasta, jonka kotikaupungissa valmistaudutaan Kuolleiden päivän juhlallisuuksiin. Miguel haaveilee muusikon urasta, vaikka kaikki musiikkiin liittyvä on ollut suvussa ankarasti kiellettyä aina siitä asti kun iso-iso-isoisä Rivera jätti perheensä havitellakseen tähteyttä.

Perheen vastustuksesta huolimatta Miguel päättää osallistua kaupungin musiikkikilpailuun, mutta päätyy sattumusten summana idolinsa, aikoja sitten edesmenneen Ernesto de la Cruzin hautakammion kautta Kuolleiden kaupunkiin. Mukanaan hänellä on vain Dante-piski, joka täyttää hupaisan sivuhahmon roolin koiramaisella antaumuksella.  Kuolleiden kaupungin raja-asemalla Miguel tapaa Héctor-nimisen herrasmiehen, joka auttaa poikaa selvittämään suvun salaisuudet.

Coco on tulvillaan iloista musiikkia sekä mielikuvituksen ja tarinankerronnan taikaa, jota Pixarilta parhaimmillaan voi odottaa. Kuolema ei ole helpoin aihe lapsille suunnatun animaatioelokuvan aiheeksi, mutta Coco onnistuu sen käsittelyssä. Elokuvan luoma kuva tuonpuoleisesta on maagisen värikäs ja tunnelmallinen. Tekijäkaarti on onnistunut käsittelemään meksikolaisia perinteitä suurella kunnioituksella ja rakentamaan niiden päälle monikerroksellisen ja eri-ikäisiä viehättävän tarinan perheestä, suvusta ja muistamisen voimasta. Nimensä elokuva lainaa Miguelin Coco-isoäidiltä, jonka hiipuvat lapsuusmuistot nousevat elokuvan lopussa arvoon arvaamattomaan.

 Ihan pienille lapsille elokuvaa ei kuitenkaan voi suositella jännittävien kohtausten vuoksi, ja aikuisten kannattaa varata taskuun pari nenäliinaa.

Ensi-ilta: 16.2.2018;  Kesto: 1 t 45 min;  Ikäraja: 7; Suomenkieliset äänet: Miguel: Luca Elshout; Hector: Markus Niemi; Ernesto De La Cruz: Waltteri Torikka; Mamá Imelda: Sari Ann Stolt; Abuelita: Ritva Oksanen; Papá: Lari Halme; Papá Julio: Markku Huhtamo; Mamá: Meeri Koutaniemi; Mamá Coco: Inkeri Wallenius; Rosita-täti: Katja Aakkula; Victoria-täti: Ulla Renko; Oscar-eno: Jukka Puotila; Felipe-eno: Jukka Puotila; Frida Kahlo: Vappu Nalbantoglu; Kirjurimies: Pekka Autiovuori; Mariachimuusikko: Sami Yaffa; Naisjuontaja: Katja Sirkiä; Ohjaaja: Lee Unkrich; Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB