"Onko linnulla napa?" ja muita tieteen arvoituksia
Lasten Oma

Lasten omassa tiedenurkassa perehdytään niin lapsia kuin aikuisiakin kiinnostaviin kysymyksiin.

Koira on tunnetusti ihmisen paras ystävä, mutta sadesäällä ystävyys punnitaan, sillä useimpien koirien turkki alkaa löyhkätä ikävästi. Haju on peräisin koiran ihossa olevista rauhasista, jotka erittävät rasvoja ja öljyjä ihon suojaksi. Kun turkki kastuu, rasvat ja öljyt leviävät. Niiden kemiallisen reaktion seurauksena turkki alkaa haista.

Hajun voimakkuus kuitenkin vaihtelee eri koirilla. Esimerkiksi vesityöskentelyyn jalostettujen noutajien turkki hylkii vettä, mutta haisee silti. Joidenkin rotujen silkkinen, pitkä ja pehmeä karva sen sijaan kastuu ja kuivuu helposti, eikä juuri haise, Myös eri koirayksilöiden välillä voi olla eroa ominaishajussa – mitä voimakkaampi rasvojen ja öljyjen kemiallinen reaktio on, sitä enemmän koira haisee

Asiantuntija: Kirsi Sainio, kehitysbiologian dosentti, Biomedicum, Helsinki

Lähde: Onko linnulla napa? ja muita tieteen arvoituksia, 2010, Sanoma Magazines Finland. 

Kiinnostuitko tieteen arvoituksista? Klikkaa www.tiede.fi/kysy

 

 

 

 

Satukirjaston maksuttomassa Viikon kirjassa potkitaan tällä kertaa palloa. Reipas Siiri-tyttö haluaisi mukaan Ottojen jalkapallojoukkueeseen, mutta poikien mielestä hänellä ei ole pallosilmää. Sen väitteen Siiri aikoo osoittaa vääräksi!

Tilaajille on julkaistu nyt uusi ääneen luettu Pupu Tupuna -kirja! Suomalaisten lempipupu käy tällä kertaa neuvolassa, ja vaikka sitä jännittää etukäteen, kaikki sujuu hienosti. Pupulla on loistava kuulo ja tarkka näkö, ja rokotuskin sujuu ihan huomaamatta. Pupu Tupuna neuvolassa löytyy täältä.

Vaikka aurinko paistaa kauniisti Lintusaarella, äkäpussi Red on tavallistakin huonommalla tuulella. Mikään ei suju niin kuin hän toivoisi – varsinkaan työrintamalla. Eikö työvoimatoimiston listoilta tosiaan löydy sopivaa pestiä vihaiselle linnulle? Tarinan hulvattomista työnhakupulmista on lukenut ääneen näyttelijä Antti LJ Pääkkönen, ja sen sivuilla selviää, mitä tapahtui juuri ennen Angry Birds -elokuvan huimaa seikkailua.

Pakkaspäivien iloksi Satukirjaston tilaajat pääsevät kuuntelemaan uutta, jääkiekkoaiheista Lukupalat-sarjan helppolukuista romaania. Lätkä-Lauri ja haamupelastus -tarinassa joukkueen uskottavuus kasvaa, kun sen jäsenevät saavat ihan oikeat pelipaidat. Vaan miten käy pelissä, kun maalivahti Laurin ihmeräpylä on unohtunut auton takapenkille?