Disneyn uutuuselokuvan sankaritar Vaiana on tuntenut salaperäistä vetoa merelle niin kauan kuin hän muistaa. Yhtä kauan häntä on kielletty vastaamasta meren kutsuun. Lopulta koittaa kuitenkin hetki, jolloin rohkea tyttö ylittää riutan ja purjehtii vaaralliseen seikkailuun…

Helmikuussa 2017 ensi-iltansa saava Disney-animaatio tuo tuulahduksen kesää talven harmauteen. Motunuin saaren vehreys ja turkoosina kimmeltävä Tyynimeri luovat kiehtovan tapahtumapaikan tarinalle, jonka sankaritar on polynesialaisen heimopäällikön nuori tytär, Vaiana. Tyttö rakastaa merta, ja tunne on molemminpuolinen. Kun kalat katoavat Motunuin lähivesistä, meri osoittaa Vaianalle tärkeän tehtävän: hänen on vietävä puolijumala Mauin varastama taikasydän takaisin Te Fitin saarelle. Se taas ei onnistu ilman kyseisen puolijumalan apua, ja kun matkalle eksyy mukaan myös kaheli kukko, on koossa varsin viihdyttävä seurue.

Vaiana on periksiantamaton seikkailija, joka kuuntelee sydämensä ääntä, opettelee sinnikkäästi purjehtimistaidon ja todistaa rohkeutensa moneen otteeseen. Mahdottomiin Vaianakaan ei yksin pysty, ja kun edessä on raivostunut, laavaa sylkevä kivihirviö Te Kā, hän joutuu pohtimaan, onko meri sittenkään valinnut oikein.

Vaiana-elokuvassa on paljon tuttuja Disney-elementtejä: tarttuvaa musiikkia, humoristisia sivuhahmoja ja alkuperäiskansojen mytologiaa. Luonnonvoimat ja taikuus sekoittuvat välillä hurjallakin tavalla, minkä takia elokuva ei sovi alle kouluikäisille. Päällimmäiseksi elokuvasta jää kuitenkin riemastunut olo: Vaianan johdolla Motunuin kansa oppii taas arvostamaan merta ja vastaamaan sen kutsuun.

Vaiana-elokuva

Ensi-ilta: 17.02.2017

Ikäraja: 7 vuotta

Pituus: 114 min.

Äänirooleissa: Auli‘i Cravalho / Yasmine Yamajako: Vaiana,

            Dwayne Johnson / Veeti Kallio: Maui

Värikäs Coco on elokuva perheen tärkeydestä ja muistamisen voimasta. Iloisen musiikin siivittämä seikkailu vie katsojat lumoavaan Kuolleiden kaupunkiin.

Tarina kertoo 12-vuotiaasta meksikolaispoika Miguel Riverasta, jonka kotikaupungissa valmistaudutaan Kuolleiden päivän juhlallisuuksiin. Miguel haaveilee muusikon urasta, vaikka kaikki musiikkiin liittyvä on ollut suvussa ankarasti kiellettyä aina siitä asti kun iso-iso-isoisä Rivera jätti perheensä havitellakseen tähteyttä.

Perheen vastustuksesta huolimatta Miguel päättää osallistua kaupungin musiikkikilpailuun, mutta päätyy sattumusten summana idolinsa, aikoja sitten edesmenneen Ernesto de la Cruzin hautakammion kautta Kuolleiden kaupunkiin. Mukanaan hänellä on vain Dante-piski, joka täyttää hupaisan sivuhahmon roolin koiramaisella antaumuksella.  Kuolleiden kaupungin raja-asemalla Miguel tapaa Héctor-nimisen herrasmiehen, joka auttaa poikaa selvittämään suvun salaisuudet.

Coco on tulvillaan iloista musiikkia sekä mielikuvituksen ja tarinankerronnan taikaa, jota Pixarilta parhaimmillaan voi odottaa. Kuolema ei ole helpoin aihe lapsille suunnatun animaatioelokuvan aiheeksi, mutta Coco onnistuu sen käsittelyssä. Elokuvan luoma kuva tuonpuoleisesta on maagisen värikäs ja tunnelmallinen. Tekijäkaarti on onnistunut käsittelemään meksikolaisia perinteitä suurella kunnioituksella ja rakentamaan niiden päälle monikerroksellisen ja eri-ikäisiä viehättävän tarinan perheestä, suvusta ja muistamisen voimasta. Nimensä elokuva lainaa Miguelin Coco-isoäidiltä, jonka hiipuvat lapsuusmuistot nousevat elokuvan lopussa arvoon arvaamattomaan.

 Ihan pienille lapsille elokuvaa ei kuitenkaan voi suositella jännittävien kohtausten vuoksi, ja aikuisten kannattaa varata taskuun pari nenäliinaa.

Ensi-ilta: 16.2.2018;  Kesto: 1 t 45 min;  Ikäraja: 7; Suomenkieliset äänet: Miguel: Luca Elshout; Hector: Markus Niemi; Ernesto De La Cruz: Waltteri Torikka; Mamá Imelda: Sari Ann Stolt; Abuelita: Ritva Oksanen; Papá: Lari Halme; Papá Julio: Markku Huhtamo; Mamá: Meeri Koutaniemi; Mamá Coco: Inkeri Wallenius; Rosita-täti: Katja Aakkula; Victoria-täti: Ulla Renko; Oscar-eno: Jukka Puotila; Felipe-eno: Jukka Puotila; Frida Kahlo: Vappu Nalbantoglu; Kirjurimies: Pekka Autiovuori; Mariachimuusikko: Sami Yaffa; Naisjuontaja: Katja Sirkiä; Ohjaaja: Lee Unkrich; Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB

My Little Ponyt ovat paitsi suloisia myös rohkeita ja sisukkaita. Sen osoittaa uutuuselokuva, jossa tv-sarjasta tuttu ponijoukko seikkailee niin aavikolla, ilmassa kuin merten syvyyksissäkin. Onnistuuko Twilight Sparkle ystävineen pelastamaan Equestrian hurjalta viholliselta?

My Little Ponyt ovat kokeneet todellisen muodonmuutoksen vuosikymmenten saatossa. Moni 80-luvun lapsi muistaa ponit hempeinä otuksina, jotka söivät hattaraa huvipuistossa ja ihailivat niityllä liiteleviä perhosia. Hasbron uudistuksen myötä ponit ovat muuttuneet räväköiksi persooniksi, ja niiden seikkailut ovat täynnä vauhtia ja hupsutusta. Ystävyyden taikaa -tv-sarja on voittanut faneikseen niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin, joten odotukset uutuuselokuvalle ovat korkealla.

My Little Pony -elokuvan perusjuoni on yksinkertainen: Equestriaan saapuu kipakka yksisarvinen Tempest Shadow, jonka sarvi on katkennut. Poni yrittää varastaa prinsessojen taikavoimat Myrskykuninkaalle sillä ehdolla, että tämä korjaisi sarven ennalleen. Suunnitelma menee kuitenkin mönkään, sillä prinsessa Twilight Sparkle onnistuu pakenemaan ystäviensä avulla ja lähtee etsimään apua Equestrian ulkopuolelta. Matkan aikana ponit levittävät ystävyyden sanomaa mutta joutuvat punnitsemaan luottamuksensa paitsi toisiinsa myös ystävyyden taikaan.

Ponielokuvassa on keskitytty hassuttelun sijaan vauhdikkaisiin kohtauksiin. Juoneen on mahdutettu niin monta mutkaa ja sivuhahmoa, että monet niistä jäävät valitettavan pintapuolisiksi. Mukana on jonkin verran rytinää ja taistelua, joten elokuvan ikäraja on seitsemän vuotta, mutta mitään kovin pelottavaa ei tapahdu. Seikkailusta jää hyvä mieli, ja iloiset laulu- ja tanssikohtaukset piristävät tunnelmaa. Loppukohtauksessa tyylikäs ponitähti Songbird Serenade kajauttaa ilmoille Sian hittibiisin ”Rainbow”, eikä ilotulitusten välkkeessä voi olla uskomatta ystävyyden väkevään taikaan!

My Little Ponyt ihastuttavat seikkailuillaan myös Lasten Omassa Satukirjastossa! Pääset tutustumaan kirjavalikoimaan täältä.


Ensi-ilta: 13.10.2017

Genre: Animaatio, Seikkailu

Kesto: 1h 39 min

Ikäraja: 7

Suomenkieliset äänet: Applejack: Annituuli Kasurinen, Big Mac: Markus Bäckman, Celestia: Katja Aakkula, Fluttershy: Susa Saukko, Pinkie Pie: Saara Lehtonen, Rainbow Dash: Katja Sirkiä, Rarity: Taru Tikkanen, Spike: Sari Ann Stolt, Twilight Sparkle: Henni-Liisa Stam

Levittäjä: Nordisk Film