Kaupallinen yhteistyö
Mitä tänään mietin töissä

Sinäkin voit olla prinsessa! Mutta onko muita vaihtoehtoja? Sitä pohtii muun muassa Kids Median toimitusharjoittelija Anna.

Päästyäni työharjoitteluun Kids Median toimitukseen olen joutunut pohtimaan Disney-suhdettani uudestaan. Älkää ymmärtäkö väärin. Rakastan Disney-elokuvia – olen aina rakastanut. Ne ovat erottamaton osa lapsuuttani, nuoruuttani ja myös aikuisuuttani. Niiden parissa työskenteleminen tuo kuitenkin asiaan vielä oman lisämausteensa.

Lapsena pidin Disneyn prinsessoista, sillä ne antoivat erään naisena olemisen mallin ja samastumisen kohteen. Myöhemmin olen toki todennut sen, minkä moni muukin: elokuvat ovat oman aikansa luomuksia, ja naisen malli on vuosien myötä laajentunut valtavasti. Näin vanhemmalla iällä olenkin löytänyt sielunsisareni Kaunottaren ja Hirviön Bellestä. Belle on ulkopuolisuuden tunnetta poteva unelmoija ja lukutoukka. Hän haluaa kaikille pelkkää hyvää mutta on valmis taistelemaan oikeuksistaan.

Myös muita, itsenäisempiä naishahmoja on alkanut tupsahdella Disneyn elokuviin. Mulan, mieheksi tekeytyvä ja vanhempiensa tahtoa uhmaava nainen, on tästä hyvä esimerkki. 2000-luvun elokuvista esimerkiksi Prinsessa ja sammakko, Zootropolis ja Vaiana osoittavat, että nainen voi hyvin keskittyä omien unelmiensa toteuttamiseen – myös ammatillisesti. Niille kaikille yhteistä on myös se, että rakkauden etsintä tai löytäminen ei ole elokuvan pääosassa. Urhean prinsessa Meridakin ampuisi mieluummin jousipyssyllä ja laukkaisi ratsullaan auringonlaskuun kuin sekaantuisi yhteenkään lemmensotkuun.

Perinteistä naisten roolia on viime vuosina venytetty populaarikulttuurissa muutenkin aiempaa reippaammin. Ensin Star Wars: The Force Awakens sai naispuolisen jedipäähenkilön, sitten uuden Ghostbustersin Haamujengi muutettiin kokonaan naispuoliseksi. Aivan hiljattain kohistiin, kun Doctor Who -sarja sai ensimmäistä kertaa yli 50-vuotisen historiansa aikana naispuolisen Tohtorin. Maskuliinisena pidettyä supersankarigenreä taas ryydittää uusin Wonder Woman -elokuva.

Monipuolisemmat roolit ilmentävät ennen kaikkea, mitä kaikkea nainen voi ja saa nykypäivänä olla ja tehdä. Enää ei tarvitse odottaa, että prinssi saapuu valkealla ratsullaan pelastamaan, vaan voi vaikka Frozenin Elsan tavoin jättää taakseen kaiken ja muuttaa asumaan jäälinnaan. Kuinkahan paljon ollaan edistytty kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Jään odottamaan mielenkiinnolla.

 

Mitä tänään mietin töissä

Tässä sarjassa Kids Median toimitus pohtii työn ohessa kaikenlaista lastenkirjoihin, supersankareihin, ennätyksiin, Disney-hahmoihin, koiranpentuihin, Ankkalinnan asukkaisiin ynnä muihin tärkeisiin asioihin liittyviä kysymyksiä. 

Ken on heistä kaikkein ihanin?

Olipa prinsessoista mitä mieltä hyvänsä, Disneyn sankarittaret ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet animoitujen naishahmojen kärkikaartiin.

Kuka näistä Disneyn sankarittarista on sinun suosikkisi?

Elsa
Elsa
19.4%
Mulan
Mulan
16.6%
Tuhkimo
Tuhkimo
13.8%
Lumikki
Lumikki
11.1%
Belle
Belle
8.3%
Tähkäpää
Tähkäpää
8.3%
Pocahontas
Pocahontas
5.5%
Ariel
Ariel
5.5%
Jasmine
Jasmine
5.5%
Vaiana
Vaiana
2.7%
Merida
Merida
2.7%
Anna
Anna
0%
Ruusunen
Ruusunen
0%
Tiana
Tiana
0%
Ääniä yhteensä: 36

Ääneen luettu lastenromaani Polkupyörän arvoitus kertoo pyöräkilpailusta, jonka aikana tapahtuu kummia. Pelaako joku osanottajista kieroa peliä? Vauhdikkaan dekkaritarinan voi lukea ja kuunnella tällä viikolla maksutta Satukirjastossa.

Syyslomakauden alkaessa tilaajat pääsevät tutustumaan aivan uuteen, tunnelmalliseen Frozen-tarinaan. Revontulten lumoa on kolmiosainen tarina, jossa Elsa ja Anna ystävineen auttavat pientä peikkopoikaa hankkimaan tärkeän kristallin. Seikkailussa riittää paitsi jännitystä ja ystävyyttä myös lunta, jäätä ja taivaalla tanssivia valoja!

Kaupallinen yhteistyö

Pikkuväen oma Akkari, Aku Ankka Juniori, tarjoaa nyt parin viikon ajan ilmaisen tutustumiskierroksen lehteä täydentävään digipalveluumme.

Osoitteessa juniori.akuankka.fi on aina 24.9.2017 asti ilmaiseksi tarjolla yli 500 ääneen luettua, lystikästä tarinaa, yli 700 puuhatehtävää sekä paljon itse luettavaa sarjakuvaa kaikille Aku Ankan ja kumppaneiden ystäville. Mukana seikkailevat myös muut tutut Disney-hahmot, syyskuun numerossa uusimpana Sofia ensimmäinen!

Aku Ankka Juniorin puuhaosio on pullollaan kivoja ja kehittäviä tehtäviä, jotka on suunniteltu yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa. Lupaamme siis tarjota perheen pienimmille sekä laadukasta että hauskaa ja turvallista ruutuaikaa. Sanasankarissa harjoitellaan lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä taitoja, Matikkamestarissa numeroihin ja laskemiseen keskittyviä asioita, Kivassa kaverissa sosiaalisia taitoja ja muun muassa luonnontuntemusta liippaavia juttuja, ja Koodigurussa ratkotaan koodausajatteluun ohjaavia tehtäviä. Koodiguru on näistä uusin, ja koodaustehtäviä saadaan rutkasti lisää lokakuussa ilmestyvän koodauksen erikoisnumeromme myötä.

Lehtilaarista puolestaan löytyvät ääneen luetut tarinat sekä joka ikisen koskaan julkaistun Aku Ankka Juniorin sarjissisältö. Lehtilaarissa ovat myös kaikki Juniori-klassikot, eli joka kuukauden kolmas keskiviikko julkaistavat noin kymmensivuiset tarinat. Peruslehdessä sarjikset on haluttu pitää pikkulukijoita ajatellen mukavan napakoina, joten lehden sivuilla näkee noin viisisivuisen johtosarjan lisäksi lähinnä yhden sivun vitsisarjoja ja parin, kolmen sivun tarinoita. Joka numerossa ilmestyy myös ta-vu-tet-tu ja ISOILLA kirjaimilla tekstattu sarjis! Sarjisaitasta taas pystyy hakemaan tarinoita hahmojen perusteella.

Palvelussa on myös Palkintokaappi, jonka mitalikokoelmaa voi kartuttaa puuhatehtäviä tekemällä. Tietyn määrän mitaleja ansaittuaan lapsi pääsee myös aina uudelle tasolle ja saa uuden, erityisen arvonimen milloin Sanasankarina, milloin Matikkamestarina jne.

Tervetuloa tutustumaan!