Kaupallinen yhteistyö
Mitä tänään mietin töissä

Sinäkin voit olla prinsessa! Mutta onko muita vaihtoehtoja? Sitä pohtii muun muassa Kids Median toimitusharjoittelija Anna.

Päästyäni työharjoitteluun Kids Median toimitukseen olen joutunut pohtimaan Disney-suhdettani uudestaan. Älkää ymmärtäkö väärin. Rakastan Disney-elokuvia – olen aina rakastanut. Ne ovat erottamaton osa lapsuuttani, nuoruuttani ja myös aikuisuuttani. Niiden parissa työskenteleminen tuo kuitenkin asiaan vielä oman lisämausteensa.

Lapsena pidin Disneyn prinsessoista, sillä ne antoivat erään naisena olemisen mallin ja samastumisen kohteen. Myöhemmin olen toki todennut sen, minkä moni muukin: elokuvat ovat oman aikansa luomuksia, ja naisen malli on vuosien myötä laajentunut valtavasti. Näin vanhemmalla iällä olenkin löytänyt sielunsisareni Kaunottaren ja Hirviön Bellestä. Belle on ulkopuolisuuden tunnetta poteva unelmoija ja lukutoukka. Hän haluaa kaikille pelkkää hyvää mutta on valmis taistelemaan oikeuksistaan.

Myös muita, itsenäisempiä naishahmoja on alkanut tupsahdella Disneyn elokuviin. Mulan, mieheksi tekeytyvä ja vanhempiensa tahtoa uhmaava nainen, on tästä hyvä esimerkki. 2000-luvun elokuvista esimerkiksi Prinsessa ja sammakko, Zootropolis ja Vaiana osoittavat, että nainen voi hyvin keskittyä omien unelmiensa toteuttamiseen – myös ammatillisesti. Niille kaikille yhteistä on myös se, että rakkauden etsintä tai löytäminen ei ole elokuvan pääosassa. Urhean prinsessa Meridakin ampuisi mieluummin jousipyssyllä ja laukkaisi ratsullaan auringonlaskuun kuin sekaantuisi yhteenkään lemmensotkuun.

Perinteistä naisten roolia on viime vuosina venytetty populaarikulttuurissa muutenkin aiempaa reippaammin. Ensin Star Wars: The Force Awakens sai naispuolisen jedipäähenkilön, sitten uuden Ghostbustersin Haamujengi muutettiin kokonaan naispuoliseksi. Aivan hiljattain kohistiin, kun Doctor Who -sarja sai ensimmäistä kertaa yli 50-vuotisen historiansa aikana naispuolisen Tohtorin. Maskuliinisena pidettyä supersankarigenreä taas ryydittää uusin Wonder Woman -elokuva.

Monipuolisemmat roolit ilmentävät ennen kaikkea, mitä kaikkea nainen voi ja saa nykypäivänä olla ja tehdä. Enää ei tarvitse odottaa, että prinssi saapuu valkealla ratsullaan pelastamaan, vaan voi vaikka Frozenin Elsan tavoin jättää taakseen kaiken ja muuttaa asumaan jäälinnaan. Kuinkahan paljon ollaan edistytty kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Jään odottamaan mielenkiinnolla.

 

Mitä tänään mietin töissä

Tässä sarjassa Kids Median toimitus pohtii työn ohessa kaikenlaista lastenkirjoihin, supersankareihin, ennätyksiin, Disney-hahmoihin, koiranpentuihin, Ankkalinnan asukkaisiin ynnä muihin tärkeisiin asioihin liittyviä kysymyksiä. 

Ken on heistä kaikkein ihanin?

Olipa prinsessoista mitä mieltä hyvänsä, Disneyn sankarittaret ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet animoitujen naishahmojen kärkikaartiin.

Kuka näistä Disneyn sankarittarista on sinun suosikkisi?

Elsa
Elsa
19.4%
Mulan
Mulan
16.6%
Tuhkimo
Tuhkimo
13.8%
Lumikki
Lumikki
11.1%
Belle
Belle
8.3%
Tähkäpää
Tähkäpää
8.3%
Pocahontas
Pocahontas
5.5%
Ariel
Ariel
5.5%
Jasmine
Jasmine
5.5%
Vaiana
Vaiana
2.7%
Merida
Merida
2.7%
Anna
Anna
0%
Ruusunen
Ruusunen
0%
Tiana
Tiana
0%
Ääniä yhteensä: 36

Äidillä ja isillä on Onnille tärkeää asiaa: Onnista tulee pian isoveli. Hän pääsee äidin mukana neuvolaan ja saa kuunnella vauvan sydämen ääniä. Satukirjaston maksuton viikon kirja on realistinen kuvaus siitä, miltä vauvan syntymä tuntuu isoveljen näkökulmasta, ja sen on lukenut ääneen näyttelijä Antti LJ Pääkkönen.

Vaikka kevääseen on vielä aikaa, Satukirjaston tilaajat pääsevät ihastelemaan kukkaloistoa Tassulaaksoon. Ääneen luetussa tarinassa Täydellinen tutu lemmikit juhlistavat ihanaa vuodenaikaa osallistumalla paraatin, jota varten he askartelevat itselleen omaa persoonaansa kuvastavat asut. Millainen tutu sopisi Söpö-ponille? Tarinan löydät täältä.

Vaikka aurinko paistaa kauniisti Lintusaarella, äkäpussi Red on tavallistakin huonommalla tuulella. Mikään ei suju niin kuin hän toivoisi – varsinkaan työrintamalla. Eikö työvoimatoimiston listoilta tosiaan löydy sopivaa pestiä vihaiselle linnulle? Tarinan hulvattomista työnhakupulmista on lukenut ääneen näyttelijä Antti LJ Pääkkönen, ja sen sivuilla selviää, mitä tapahtui juuri ennen Angry Birds -elokuvan huimaa seikkailua.

Pakkaspäivien iloksi Satukirjaston tilaajat pääsevät kuuntelemaan uutta, jääkiekkoaiheista Lukupalat-sarjan helppolukuista romaania. Lätkä-Lauri ja haamupelastus -tarinassa joukkueen uskottavuus kasvaa, kun sen jäsenevät saavat ihan oikeat pelipaidat. Vaan miten käy pelissä, kun maalivahti Laurin ihmeräpylä on unohtunut auton takapenkille?