Milloin lapsella on kuumetta, miten se mitataan ja milloin tarvitaan lääkettä?

Milloin lapsella on kuumetta,
miten se mitataan ja milloin tarvitaan lääkettä?

Milloin lapsella on kuumetta?

Lapsen normaali kehon lämpötila on peräsuolesta mitattuna 36 - 38 astetta, eli kuumeeksi tulkitaan vasta 38 astetta ylittävä lämpö. Kuume on yleensä tulehdussairauden oire, mutta sitä voi esiintyä myös muiden tautien yhteydessä. Lapsen lämpö myös vaihtelee päivän mittaan enemmän kuin aikuisen. Esimerkiksi illalla ja riehumisen jälkeen lapsen ruumiinlämpö voi helposti kohota hiukan, mutta se laskee aamuun mennessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä kuume mitataan?

Alle kaksivuotiaiden kuume pitäisi mitata peräsuolesta. Digitaalinen mittari antaa lukeman jo puolessa minuutissa. Yli kaksivuotiaiden kuumeen voi mitata kainalosta. Korvakuumemittari on kätevä, mutta ei yhtä luotettava: mittarin tulee olla juuri oikeassa asennossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milloin tarvitaan kuumelääkettä?

Kun lapsella on päänsärkyä, selvästi huono olo ja hän vaikuttaa ärtyneeltä, hänen oloaan kannattaa helpottaa särkylääkkeellä. Parasetamoli on turvallisin ja eniten käytetty lääke. Sen annostus on 15 milligrammaa kiloa kohden enintään neljä kertaa vuorokaudessa. Mikstuura on suositeltavin ja suun kautta annosteltu lääke myös vaikuttaa nopeimmin. Kokeile myös uusia poretabletteja ja nesteeseen sekoitettavia hyvänmakuisia tabletteja.

Milloin lapsi on vietävä lääkäriin?

Alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeinen vauva tarvitsee lääkärin hoitoa. Lääkäriin on syytä lähteä myös, jos kuume pysyttelee 40 asteen lukemissa, lapsi oksentaa, ripuloi tai kouristelee toistuvasti, lapsi itkee jatkuvasti ja kieltäytyy kävelemästä tai hengittää vinkuen ja työläästi. Myös yli viisi vuorokautta jatkunut kuume on muista oireista riippumatta syy lähteä lääkäriin.

Milloin on syytä lähteä viipymättä lääkäriin?

Kun lapsi nukahtelee eikä herää heräteltäessäkään, on ilmeetön eikä seuraa ympäristöään.

Lue lisää Duodecimin sivuilta.

Teksti: Lotta Ehrnrooth, Meidän Perhe

Lue myös artikkeli Lapset ja sikainfluenssa ja Vauva.fi:n artikkeli Sikainfluenssa ja vauva.

Tilaa Meidän Perhe-lehti

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla