Huolellinen suunnittelu ja joustavuus ovat parhaat keinot selvitä stressittä lomamatkasta vauvan kanssa.

Matkailu avartaa, mutta vauvan tai pikkulapsen kanssa se voi joskus myös olla hankalaa. Amerikkalainen Parenting.com listasi joukon vinkkejä, joista voi olla matkalla apua.

Pura matkatavarat heti perille saavuttuasi

Tavaroiden purkaminen on aivan yhtä tärkeää kuin niiden pakkaaminen. Laita tavarat heti perille saavuttuasi paikoilleen, niin saat luotua ympärillesi kodikkaamman ilmapiirin, ja tavaratkin löytyvät helpommin.

Järjestä vaipanvaihdolle oma paikka

Valitse vaipanvaihdolle sopiva paikka, ja vie sinne saman tien kaikki tarvittavat asiat – vaipanvaihtoalusta tai pyyhe, vaipat, kosteuspyyhkeitä ja roskapusseja. Näin sinun ei tarvitse kaivella matkalaukkuja kiireessä, kun tulee aika vaihtaa ensimmäinen vaippa.

Tee leikkinurkkaus

Kerää lapsen lelut ja kirjat tiettyyn paikkaan, josta ne on helppo ottaa käyttöön. Voit vaikka tehdä lapselle kotoisan leikkisopen, jossa leluja säilytetään matkan ajan.

Kerää ruokailutarvikkeet yhteen pisteeseen

Vaikka loma-asunnossa ei olisi keittiötä, vauvan kanssa matkustava tarvitsee usein kaikenlaisia ruokailutarvikkeita. Kerää tuttipullot, vauvanruokapurkit, puurojauheet, ruokalaput ja lusikat yhteen paikkaan, josta ne on helppo ottaa esiin. Varaa mukaan myös tiskausvälineet pullojen ja ruokailuvälineiden puhdistamiseen.

Suunnittele päiväuniajan ohjelma etukäteen

Jos kaipaat itsekin päiväunia, suunnittele päiväohjelma niin, että pääsette nauttimaan nokosista loma-asunnossa. Jos haluat käyttää päiväuniajan hyödyksi, varaa mukaan hyvät rattaat tai vaunut, joissa vauva voi nukkua.

Harkitse kantorepun tai -rinkan ottamista mukaan

Joissakin paikoissa ja lomakohteissa on hankala liikkua rattaiden kanssa, mutta kantorepun tai -rinkan kanssa voi kulkea lähes missä tahansa. Totuta lapsi etukäteen sen käyttöön, niin voit saada lomakohteesta enemmän irti.

Vuokraa auto

Jos vauva viihtyy autossa, vuokraa auto, jossa on turvaistuin, ja tutustu lomakohteeseen autoillen. Päiväunetkin sujuvat monelta vauvalta helposti autossa.

Jaa vahtivuorot

Jos vauva vaatii päiväunia sängyssä, etkä ole itse nokosten tarpeessa, jaa vahtivuorot matkaseuralaisesi kanssa. Ota tämä myös huomioon majoitusta varatessasi – jos päiväuniaikaan on tarpeen palata majapaikkaan, se ei saa sijaita liian syrjässä. Kannattaa myös maksaa hieman lisää parvekkeesta tai pihasta, jotta päiväunivahtikin pääsee nauttimaan ulkoilmasta.

Harjoittele matkasängyn käyttöä

Jos otat mukaan matkasängyn, anna vauvan nukkua siinä muutamana yönä ennen matkaa. Näin sänky on jo tuttu ja turvallinen kapine matkakohteessa.

Varaudu hankaluuksiin

Älä odota kaiken sujuvan saumattomasti. Ensimmäiset päivät saattavat olla haastavia, mutta yleensä vauva tottuu nopeasti uusiin asioihin.

Panosta hotelliin

Lapsiperheen ei yleensä kannata varata kaikkein halvinta ja simppeleintä majoitusvaihtoehtoa. Vauvan kanssa matkaava joutuu pakostakin viettämään hotellissa jonkin verran aikaa, joten sen on syytä olla kaikin puolin toimiva ja viihtyisä. Kannattaa panostaa kunnolliseen kylpyhuoneeseen, hyvään sijaintiin ja huoneen tilavuuteen (vauva tuo mukanaan yllättävän paljon matkatavaraa).

Pidä kiinni rutiineista

Matkoilla olo merkitsee aina jonkin verran muutoksia arkirutiineihin, mutta yritä silti pitää kiinni vauvallesi tärkeistä rutiineista. Ruoka-ajat ja unirytmi on hyvä säilyttää entisellään. Jos aikaero matkakohteen ja kodin välillä on suuri, ei ehkä kannata siirtyä heti matkakohteen aikatauluun, vaan hivuttaa aikatauluja pikku hiljaa oikeaan suuntaan. Jos vauva herää vasta puolen päivän aikaan ja kukkuu keskiyöhön, voi olla järkevämpää mukauttaa siihen omat aikataulunsa sen sijaan, että pakottaisi vauvan yhtäkkiä aivan uudenlaiseen vuorokausirytmiin.

Ota mukaan tärkeimmät tarvikkeet

Jos et ole varma siitä, että matkakohteesta saa samoja purkkiruokia tai esimerkiksi samaa äidinmaidonvastiketta, johon vauva on tottunut, kannattaa pakata niitä mukaan. On suurempi harmi raahata hieman ylimääräistä painolastia menomatkalla kuin yrittää totutella vauva yhtäkkiä uusiin makuihin. Kaiken lisäksi saat näin varattua matkatavaroihin paluumatkalle hyvää tilaa ostoksille ja tuliaisille.   

Jousta omissa aikatauluissa

Vaikka romanttinen illallinen olisikin houkuttelevampaa nauttia vasta auringon laskettua, voi olla helpompaa tehdä se vauvan iltapäivänokosten tai pikkulapsen iltapalan aikaan. Ravintoloissa on lisäksi silloin usein enemmän tilaa, ja meno on rauhallisempaa. Rättiväsyneen lapsen kanssa mikään ei onnistu, joten nukkumaanmenoa ei kannata lykätä liikaa, vaikka mieli tekisi.

Jousta säännöissä

Vaikka taapero ei kotona saisikaan käyttää äidin tai isän kännykkää tai leikkiä ruokapöydässä, voi olla mukavampi nauttia illallisesta ravintolassa, kun lapsella on samalla mielekästä puuhaa. Älypuhelimista ja tablettitietokoneista on tällaisissa tilanteissa paljon apua lapsen viihdyttämisessä. Myös legot ja katselukirjat toimivat usein hyvin.
Sama koskee herkkuja – vaikka kotona välteltäisiinkin herkkujen syömistä, sujuu loma paljon mukavammin, jos ei ole liian tiukkapipoinen niiden nauttimisen suhteen.
Muista, että lomalla on tarkoitus nauttia olosta!

Vierailija

Vinkkejä vauvan kanssa matkailuun

Älkää nyt lapselliset suuttuko, mutta me lapsettomat haluamme joskus viettää oikeaa lomaa - ilman teidän lapsukaistenne iloisia kiljahduksia. Sopivat hotellit olemme jo voineet varata, mutta matkustaminen on tuskallista joskus aivan tolkuttomassa itkussa ja kiljunnassa. Koettakaa ymmärtää meitäkin. Joskus vain ei jaksa mitään ylimääräisiä ääniä.
Lue kommentti

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt