Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Epidemia-aikana vauvan kanssa kannattaa vältellä ruuhkaisia paikkoja mahdollisuuksien mukaan.

Talven RS-viruskausi on käynnistynyt. Tälle kaudelle ennustetaan ärhäkämpää epidemiaa, ja sitä varten on hyvä tietää vauvoille usein hankalasta vaivasta.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu vuoden 2018 alusta yli 700 RS-virustapausta, joista reilut 200 Uudellamaalla. Tapauksia on yli 70 myös Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueella. (tilanne 14.1.2018)

Sairastuneita on kuitenkin enemmän. Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jota on vaikea erottaa muista flunssista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talvikuukausiin ajoittuva epidemia on yleensä rajumpi joka toinen vuosi. Joinakin vuosina sairastuneita on paljon jo ennen vuodenvaihdetta, mutta epidemia voi myös alkaa vasta kevättalvella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viiteen kysymykseemme RS-viruksesta vastaa Lastenklinikan infektio-osaston ylilääkäri ja Helsingin yliopiston professori Harri Saxén.

1. Mitkä ovat RS-tartunnan oireet, ja miten sen erottaa muista pikkulapsia vaivaavista virustaudeista?

RS-tartunnan tunnusmerkki on tihentynyt hengitys ja hengitysvaikeudet vauvoilla. Tyypillistä on myös syömisvaikeudet: kun nenä on tukossa, ei lapsi jaksa imeä rintaa. Jotkut lopettavat syömisen kokonaan.

Oireet ovat kuten räkätaudissa yleensä, nenän tukkoisuutta ja limaisuutta. Kuumetta ei välttämättä ole tai on vain lämpöilyä.

2. Miksi juuri RS-tartuntaa pelätään niin paljon? Minkäikäiset lapset sairastuvat herkimmin?

Hankalin tilanne on 1-3 kuukauden ikäisillä pikkuvauvoilla, joilla hengitystiet ovat ahtaimmat. Isommilla lapsilla laajemmat hengitystiet helpottavat liman poistumista.

Vauvan hengitysvaikeudet ja syömättömyys ymmärrettävästi pelästyttävät vanhempia. Vauvalla ei yleensä ole kuitenkaan hengenhätää, mutta voimakkaiden oireiden vuoksi kotikonstit eivät riitä.

Pikkuvauvat tarvitsevat usein hoitoa sairaalassa. Siellä hengitysteissä olevaa limaa voidaan imeä pois ja antaa lapselle happea. Sairaalassa voi mennä pari päivää, hankalammissa tapauksissa viikon verran.

3. Miten RS-tartuntaa hoidetaan?

Tärkeintä on saada lapsi juomaan ja syömään ja saada limaa poistettua hengitysteistä.

RS-virustulehdukseen ei virustautien tapaan tepsi antibiootti. Antibiootteja tarvitaan tosin usein jälkitauteihin. Jopa puolet sairaalassa hoidettavista RS-tartunnan saaneista vauvoista saa jälkikomplikaationa korvatulehduksen ja joka kymmenes keuhkokuumeen.

Suonensisäistä vasta-aine-estohoitoa annetaan harvoille, esimerkiksi pikkukeskosille tai tilanteissa, joissa sairastuminen uhkaa vauvan henkeä.

4. Onko mitään uutta hoitomenetelmää luvassa?

Täsmälääkettä RS-viruksen aiheuttamaan tautiin ei vielä ole. Tilanteeseen saattaa tulevaisuudessa tulla parannusta: vapaaehtoisilla aikuisilla on tutkittu lääkettä, ja jos hyvin menee, saattaa se olla markkinoilla ehkä viiden vuoden kuluttua.

Myös RSV-rokote on kehitteillä, mutta sen valmistuminen vienee vielä kauemmin.

5. Miten RS-tartuntaa voi ehkäistä?

Se on hankalaa. Epidemia-aikana ei vauvoja kannata viedä kauppakeskuksiin ja muihin ruuhkaisiin paikkoihin tartuntaa ehdoin tahdoin hakemaan.

Kontakteja sairastuneiden kanssa on hyvä välttää mahdollisuuksien mukaan muutenkin. Perheissä, joissa on isompia sisaruksia, tartuntojen välttäminen on tietenkin vaikeaa. Käsiä kannattaa ainakin pestä usein.

Ajankohtainen RS-virustilanne päivitetty juttuun 15.1.2018.

Leena

Kuusitoista vuotta sitten keskosena syntyneet kaksoseni saivat sen neljän viikon ikäisenä. TK lääkäri sanoi ettei noin pienille ole lääkkeitäkään, menkää kotiin! Vastoin ohjeita veimme heidät kuitenkin isompaan sairaalaan. Siellä saimme heidät hoitoon, aluksi tosin he menivät hetken vielä sairaimmiksi. Pojat olivat tosi huonossa kunnossa, mutta viikon kulutta saimme heidät kotiin.

Varoitan, jos vauva ei syö, viekää se heti lääkäriin. Varsinkin jos vähänkään voi olla mahdollista RS-virustartunta. Meillä ilmeisesti vanhemmat lapset toivat koulureissuiltaan viruksen kotiin. Ennen antibiootteja ja kunnon hoitoja pikkuvauvat kuolivat RS-virukseen. Esimerkiksi enoni on kuollut (ilmeisesti) siihen 8kk ikäisenä. Ainakin oireet olivat samankaltaiset.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Eikös tuota ollu ennen joulua liikkeellä...

Oli, tuttavan lapsi oli sen takia sairaalassa joulun jälkeen. Ja siellä sairaalassa oli muitakin rs-potilaita. Eli ei se todellakaan ole vasta alkamassa, kyllä se on jo päällä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla