Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Epidemia-aikana vauvan kanssa kannattaa vältellä ruuhkaisia paikkoja mahdollisuuksien mukaan.

Talven RS-viruskausi on käynnistynyt. Tälle kaudelle ennustetaan ärhäkämpää epidemiaa, ja sitä varten on hyvä tietää vauvoille usein hankalasta vaivasta.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu vuoden 2018 alusta yli 700 RS-virustapausta, joista reilut 200 Uudellamaalla. Tapauksia on yli 70 myös Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueella. (tilanne 14.1.2018)

Sairastuneita on kuitenkin enemmän. Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jota on vaikea erottaa muista flunssista.

Talvikuukausiin ajoittuva epidemia on yleensä rajumpi joka toinen vuosi. Joinakin vuosina sairastuneita on paljon jo ennen vuodenvaihdetta, mutta epidemia voi myös alkaa vasta kevättalvella.

Viiteen kysymykseemme RS-viruksesta vastaa Lastenklinikan infektio-osaston ylilääkäri ja Helsingin yliopiston professori Harri Saxén.

1. Mitkä ovat RS-tartunnan oireet, ja miten sen erottaa muista pikkulapsia vaivaavista virustaudeista?

RS-tartunnan tunnusmerkki on tihentynyt hengitys ja hengitysvaikeudet vauvoilla. Tyypillistä on myös syömisvaikeudet: kun nenä on tukossa, ei lapsi jaksa imeä rintaa. Jotkut lopettavat syömisen kokonaan.

Oireet ovat kuten räkätaudissa yleensä, nenän tukkoisuutta ja limaisuutta. Kuumetta ei välttämättä ole tai on vain lämpöilyä.

2. Miksi juuri RS-tartuntaa pelätään niin paljon? Minkäikäiset lapset sairastuvat herkimmin?

Hankalin tilanne on 1-3 kuukauden ikäisillä pikkuvauvoilla, joilla hengitystiet ovat ahtaimmat. Isommilla lapsilla laajemmat hengitystiet helpottavat liman poistumista.

Vauvan hengitysvaikeudet ja syömättömyys ymmärrettävästi pelästyttävät vanhempia. Vauvalla ei yleensä ole kuitenkaan hengenhätää, mutta voimakkaiden oireiden vuoksi kotikonstit eivät riitä.

Pikkuvauvat tarvitsevat usein hoitoa sairaalassa. Siellä hengitysteissä olevaa limaa voidaan imeä pois ja antaa lapselle happea. Sairaalassa voi mennä pari päivää, hankalammissa tapauksissa viikon verran.

3. Miten RS-tartuntaa hoidetaan?

Tärkeintä on saada lapsi juomaan ja syömään ja saada limaa poistettua hengitysteistä.

RS-virustulehdukseen ei virustautien tapaan tepsi antibiootti. Antibiootteja tarvitaan tosin usein jälkitauteihin. Jopa puolet sairaalassa hoidettavista RS-tartunnan saaneista vauvoista saa jälkikomplikaationa korvatulehduksen ja joka kymmenes keuhkokuumeen.

Suonensisäistä vasta-aine-estohoitoa annetaan harvoille, esimerkiksi pikkukeskosille tai tilanteissa, joissa sairastuminen uhkaa vauvan henkeä.

4. Onko mitään uutta hoitomenetelmää luvassa?

Täsmälääkettä RS-viruksen aiheuttamaan tautiin ei vielä ole. Tilanteeseen saattaa tulevaisuudessa tulla parannusta: vapaaehtoisilla aikuisilla on tutkittu lääkettä, ja jos hyvin menee, saattaa se olla markkinoilla ehkä viiden vuoden kuluttua.

Myös RSV-rokote on kehitteillä, mutta sen valmistuminen vienee vielä kauemmin.

5. Miten RS-tartuntaa voi ehkäistä?

Se on hankalaa. Epidemia-aikana ei vauvoja kannata viedä kauppakeskuksiin ja muihin ruuhkaisiin paikkoihin tartuntaa ehdoin tahdoin hakemaan.

Kontakteja sairastuneiden kanssa on hyvä välttää mahdollisuuksien mukaan muutenkin. Perheissä, joissa on isompia sisaruksia, tartuntojen välttäminen on tietenkin vaikeaa. Käsiä kannattaa ainakin pestä usein.

Ajankohtainen RS-virustilanne päivitetty juttuun 15.1.2018.

Leena

Vauvan vanhempi, ole tarkkana! RS-viruskausi lähenee

Kuusitoista vuotta sitten keskosena syntyneet kaksoseni saivat sen neljän viikon ikäisenä. TK lääkäri sanoi ettei noin pienille ole lääkkeitäkään, menkää kotiin! Vastoin ohjeita veimme heidät kuitenkin isompaan sairaalaan. Siellä saimme heidät hoitoon, aluksi tosin he menivät hetken vielä sairaimmiksi. Pojat olivat tosi huonossa kunnossa, mutta viikon kulutta saimme heidät kotiin. Varoitan, jos vauva ei syö, viekää se heti lääkäriin. Varsinkin jos vähänkään voi olla mahdollista RS-virustartunta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.