Pikkusisaruksen syntymä on esikoiselle suuri elämänmuutos.

Pikkusisaruksen syntymä on esikoiselle usein suuri elämänmuutos, etenkin, jos hän on ollut kauan perheen ainoa lapsi. Uusi vauva saattaa herättää isoveljessä tai -siskossa mustasukkaisuutta tai kateutta, joka purkautuu kiukutteluna, jopa väkivaltana.

Esikoinen saattaa olla tottunut koko suvun hemmotteluun ja keskipisteenä oloon, etenkin, jos on hän on isovanhempiensa ainoa lapsenlapsi. Erityisesti pienelle lapselle uuden sisaruksen tulo perheeseen voi olla vaikea ymmärtää ja vielä sairaalassa esikoinen saattaa ajatella, että uusi vauva on vain väliaikainen olento, joka ei todellakaan tule asumaan hänen kanssaan saman katon alle.

Parenting.com antaa vinkkejä siihen, kuinka esikoista kannattaisi huomioida, jotta yhteiselo sujuisi mahdollisimman rauhallisesti.

Pohjusta vauvan tuloa
Kerro esikoiselle etukäteen, että vauva on tulossa, ja miten hänestä on tulossa isosisko tai -veli. Keskity positiivisiin puoliin ja siihen, kuinka tärkeä rooli esikoisella tulee olemaan perheessä. Korosta, kuinka uusi vauva tarkoittaa positiivisia asioita myös vanhemmalle sisarukselle. Apuna voi käyttää erilaisia lastenkirjoja, joissa kerrotaan, kuinka hienoa on saada pikkusisko tai -veli.

Anna lahjoja myös esikoiselle
Kun vauva syntyy, tämä saa todennäköisesti lahjoja sukulaisilta ja vanhempien ystäviltä. Varmista, että myös esikoinen saa lahjoja joko sukulaisilta tai vanhemmilta. Onhan myös isosisarukseksi tulo onnittelun aihe. Lahjojen saaminen saa esikoisen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja saattaa viedä huomion pois kaikesta vauvaan liittyvästä hössötyksestä.

Älä syytä vauvaa esikoisen pettymyksistä
Jos esikoinen ei pääse puistoon siksi, että kuopus on päiväunilla, älä koskaan sano tätä esikoiselle. Muuten esikoisesi alkaa syyttämään vauvaa omasta pettymyksestään, mikä ruokkii vain kateutta. Sano sen sijaan, että menette puistoon myöhemmin, ja koita kiinnittää lapsen huomio johonkin muuhun mielenkiintoiseen puuhaan.

Viettäkää aikaa kahdestaan
Jotta esikoinen ei tuntisi itseään ulkopuoliseksi ja hylätyksi, viettäkää aikaa myös kahdestaan. Äiti voi viettää laatuaikaa esikoisen kanssa esimerkiksi vauvan päiväunien aikaan ja isä voi lähteä esikoisen kanssa kahdestaan johonkin. Myös isovanhempien on hyvä viettää aikaa välillä pelkästään esikoisen kanssa.

Etenkin jos esikoinen on itsekin vielä pieni lapsi, kannattaa muistaa myös muutama vauvan turvallisuuden kannalta tärkeä neuvo:

Älä jätä lapsia kahdestaan
Vaikka esikoinen ei tarkoittaisikaan mitään pahaa, saattaa hän äitiä auttaakseen esimerkiksi ruokkia vauvaa jollain sopimattomalla. Älä siis jätä koskaan esikoista kahdestaan vauvan kanssa.

Älä anna vastuuta esikoiselle
Älä epähuomiossakaan sano, että esikoinen on vastuussa jostain vauvaan liittyvästä. Pieni lapsi ei ole riittävän vanha ottamaan vastuuta muista, eikä hänen pidä antaa kuvitella niin.

Ota väkivalta vakavasti
Jos esikoinen lyö tai potkii vanhempiaan, ja vaikka se vaikuttaisi kuinka harmittomalta tahansa, älä hyväksy sitä. Esikoinen saattaa muuten lyödä seuraavaksi vauvaa, ja silloin seuraukset voivat olla jo peruuttamattomat.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt