Allergiariskin vuoksi kiinteät pitäisi aloittaa aikaisintaan 4, viimeistään 6 kuukauden iässä. Foolihappoa suositellaan jo raskautta suunniteltaessa.

Uusien lapsiperheiden ravitsemussuositusten kommentointiversio on julkistettu.

Muutoksia tulee muun muassa raskausajan foolihappolisän käyttösuosituksiin ja kiinteiden ruokien aloittamiseen. Lisäruokia suositellaan vauvalle aikaisintaan neljän ja viimeistään kuukauden iässä.

Suositukset ovat parhaillaan kommenttikierroksella. Valtion ravitsemusneuvottelukunta hyväksyy suositukset kierroksen jälkeen. Edelliset suositukset ovat vuodelta 2004.

Odottajalle lisää D:tä ja foolihappoa

Raskausajan ruokavaliosta todetaan, että monien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy huomattavasti, vaikka energiaa tarvitaan vain hiukan tavallista enemmän. Siksi raskausaikana on huolehdittava erityisen tarkasti siitä, että ruokavalio on riittävän monipuolinen ja laadultaan hyvä.

Koska suomalaiset saavat ruoasta niukasti D-vitamiinia ja folaattia, kaikille odottaville naisille suositellaan D-vitamiinivalmistetta koko raskauden ajan ja foolihappovalmistetta ennen raskautta ja alkuraskaudessa. D-vitamiinilisää suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Mahdollisten haitallisten vaikutusten vuoksi D-vitamiinin saannin ehdoton yläraja on 100 mikrogrammaa vuorokaudessa, suosituksissa todetaan.

Foolihappolisää suositellaan 400 mikrogrammaa vuorokaudessa. Uutta suosituksissa on, että foolihappoa kehotetaan ottamaan jo kun raskautta suunnitellaan.

Yksilöllisen tarpeen mukaan suositellaan lisäksi mahdollisesti rauta-, kalsium- ja jodilisää.

Jodin puute raskausaikana voi johtaa pahimmillaan sikiön kasvu- ja kehityshäiriöihin. Toisaalta liiallinen raskausajan jodin saantikaan ei ole hyväksi sikiölle.

Parhaita jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kala ja jodioitu ruokasuola. Haitallisen suuria jodimääriä voi saada kuivatusta merilevästä, ravintolisistä ja joistakin lääkkeistä.

Kiinteät ruoat aloitetaan 4–6 kuukauden iässä

Uusissa suosituksissa kannustetaan täysimetykseen ”kuuden, vähintään neljän kuukauden ikään”. Samalla todetaan, että imetyksen lopettamisajankohta on jokaisen perheen oma päätös.

Lapsen yksilöllinen kehitys huomioiden kiinteät ruoat aloitetaan aikaisintaan neljän ja viimeistään kuuden kuukauden iässä. Kuusi kuukautta on suositeltu takaraja, sillä jos kiinteitä aletaan tarjota myöhemmin, se saattaa lisätä allergia-alttiutta. Jos vauva elää pelkällä rintamaidolla yli 6 kuukautta, hän saattaa potea myös sinkin, raudan ja proteiinin puutosta.

Rintaruokituilla lapsilla tutustumisruokien antaminen 4–6 kuukauden iässä tukee suoliston kypsymistä ja sopivan sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille, suosituksissa todetaan.

Tutustumisruoat tarjotaan maisteluannoksina imetyksen jälkeen. Sillä varmistetaan, että maisteluannokset eivät syrjäytä imetystä.

Jos yli nelikuukautinen lapsi tarvitsee rintamaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa tutustumisruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen. Näin suositellaan, jotta rintamaidon eritys ja osittainen imetys jatkuisivat.

Jos vauva saa pelkkää korviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan 4 kuukauden iässä.

Eri makuja tarjotaan heti monipuolisesti. Minkään ruoan maistelua ei ole syytä viivästyttää, ei myöskään niissä perheissä, joissa esiintyy allergioita.

Lähde: THL: Syödään yhdessä -ravitsemussuositukset lapsiperheille (kommentointiversio)

Lue lisää:

Täysimetys puolivuotiaaksi vai kiinteät jo aiemmin? Tutkija vastaa

Sormiruokailun alkeet

Vierailija

Uudet lapsiperheiden ravitsemussuositukset: täysimetys 4–6 kuukautta

Kokoajan nämä muuttuvat.Itse olen imettänyt lapsiani yli vuoden ikään mutta ruokia ollaan maisteltu jo 3 kk iässä.Syöneet kunnolla sormiruokaa jo vuoden iäsä ja tissimaitoa päälle.Ollaan syöty myös hapanmaitotuotteita jo 4-5 kk iässä tai maisteltu lusikankärjellisiä,terveitä lapsia,ei mitään allergioita. Neljäs terve lapsi meillä joten kai sitä on jotain tehnyt oikein kun maalaisjärjellä ja vauvan kiinnostuksen mukaan on menty.
Lue kommentti

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt