Ennen syntymää vauvalle tulee hankittua paljon tarpeellista – ja turhaa.

 

1. Pelasti arjen

Rintakumi. Imetys ei olisi käynnistynyt ilman sitä.

Itkuhälytin. Vauvan voi nukuttaa pihalle vaunuihin ja makuuhuoneeseen, ja samalla voi vaikka siivota.

Laadukkaat, isorenkaiset rattaat, jotka liikkuvat hyvin säällä kuin säällä. Niissä vauvaa on lenkitetty ja nukutettu päiväunille.

Kantoliina. Sain vihdoin ensimmäisen kuukauden kantamisen jälkeen kädet vapaaksi ja koliikkivauva tyyntyi.

Sitteri esikoiselle. Hän viihtyi siinä loistavasti ja seurasi pieniä hetkiä toisten touhuja.

"Imetys ei olisi käynnistynyt ilman rintakumia."

Tukeva hoitopöytä. Se säästi vanhempien selkää ja lapsikin viihtyi.

Lasketaanko äitiyspakkaus tarvikkeeksi? Se oli tärkein.

Turvakaukalo, koska liikumme paljon autolla.

Turvakaukaloon hankittu lämpöpussi helpotti vauvan pukemista talvikuukausina ja oli näppärä kauppareissuilla.

2. Jäi pölyttymään

Koliikkukeinu, sillä vauvallemme ei tullut koliikkia.

Leikkimatto, refluksitautiselle vauvalle kuin vankila.

Sitteri. Pyöri jaloissa keräämässä pölyä.

"Leikkimatto oli refluksitautiselle vauvalle kuin vankila."

Pinnasängystä tuli pelkkä varasto, sillä vauva nukkuu kaikki yöt isin ja äidin vieressä.

Tuttipullojen desinfiointilaite. Ei edes sairaalassa desinfioida pulloja.

3. Olisinpa älynnyt hankkia!

Vaipat. Mies lähti kiireesti ostamaan niitä, kun tulimme laitokselta kotiin.

Imetystyyny. Niskani menivät ihan jumiin ensimmäisen viikon aikana. Tyynyn avulla imetys helpottui.

Liivinsuojat. Voi sitä valuvan maidon määrää. Huh.

Rintapumppu pelasti monelta rintatulehdukselta, koska maito pakkautui.

Patjakiila. Parantaa refluksikon yöunien laatua, ja kaikki saavat nukkua paremmin.

Vauva 4/2016

Vierailija

Turhaa vai tarpeellista vauvalle? "Ostin koliikkikeinun, ei tullut koliikkia"

Meillä turhia: - Pinnasänky (lapsi nukkui siinä ehkä muutamana yönä, muulloin aina vieressä) - Tutit (ei kelvanneet) - Tuttipullot ja rintapumppu (ei vain tullut tarvetta käyttää kertaakaan. Tosin olivatkin vain varalta lainassa, joten ei tullut turhaan ostettua). - Imetystyyny (ei jotenkin sopinut minulle ja tuntui omasta mielestäni normityynyjä hankalammalta. Lainassa tosin tämäkin oli.) - Vauvaöljy (vieläkään en tiedä mihin sitä olisi voinut käyttää.) - Kestovaipat (tämä hävettää tunnustaa,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää.  Kuva: Päivi Ristell
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää. Kuva: Päivi Ristell

Kuten kahden aiemmankin lapsen kohdalla, myös nyt arkkitehti ja bloggaaja Maria Nordin aloitti vauvan kanssa vessahätäviestinnän eli vvv:n heti synnytyksen jälkeen.

 – Vessahätäviestinnän periaatteen mukaan vauva on tietoinen kehon toiminnasta jo heti synnyttyään. Tavoite ei ole vaipattomuus, vaan kommunikointi vauvan kanssa.

Marian ja hänen aviomiehensä, muusikko Reino Nordin saivat kolmannen lapsensa noin viikko sitten. Vastasyntyneelä on kulunut koko tähänastisen elämänsä aikana vasta kolme vaippaa, koska sille on tarvetta vain kun poistutaan kotoa. Muuten vauva saa olla ilman vaippaa. Häntä pissitetään lavuaariin tai sitä varten kodista löytyville alustoille.

– Tai vaikka teekuppiin kuten tänä aamuna, Maria naurahtaa.

Vessahätäviestinnässä vanhempi oppii tunnistamaan vauvastaan merkit hädästä kuten vaikkapa vauvan pieni kiljahdus, suun suipistus tai epämukava olo. Sen lisäksi käytetään hyväksi ajoitusta.

– Ja tärkeää on luottaa myös vanhemman intuitioon. Pitää antautua järjen ohi tunteelle ja vaistolle, Maria kertoo.

”Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä.”

Maria kertoo, että vvv tukee varhaista vuorovaikutusta, ja sen on puolestaan todettu tuovan hyötyä hyvinvoinnille ja terveydelle koko elämän ajan. Maria on tehnyt myös Vaipaton vauva -verkkokurssin aiheesta.

– Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä. Kaikki vauvani ovat itkeneet tavanomaista vähemmän ja olleet hyvin tyytyväisiä. Uskon että tämä liittyy siihen, että vauvat ovat tulleet ymmärretyiksi. 

Ja sitten, kesken haastattelun, vauvalle tuleekin hätä, ja Maria juttelee vauvalle hellästi: Onko pisuhätä? Pisu tuli nyt, noin just hienosti. Hyvä pisu.

Vierailija

Maria Nordin: ”Vessahätäviestintä on kommunikointia vauvan kanssa”

Vierailija kirjoitti: Tuo on ihan pimeä. Ei kannata ottaa kuuleviin korviinsa näitä absurdeja kasvatusmenetelmiä. Ihan normaali kasvatusmenetelmä ennen kuin teollisuus alkoi tuottaa vaippaa. Ei ole mitään erikoista tai ihmeellistä tässä. Sinä voisit vähän matkustella ja harrastaa vaikka kirjallisuutta jos maailmakuvasi laajenisi sieltä omasta navasta.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tiesitkö, että elokuun lapset ovat monen eri tutkimuksen mukaan poikkeuksellisia? Ehkä se on pitkän kesän lämpö, joka hellii ja kasvattaa heitä äidin kohdussa.

  1. Elokuiset ovat isoja syntyessään! Tutkimuksen mukaan elokuussa syntyneet vauvat ovat keskimääräistä painavampia. Ja tiedoksi: korkea syntymäpaino on hyvä asia, kunhan se ei johdu äidin raskausajan diabeteksestä, koska esimerkiksi verenpainetaudin yhdeksi syyksi on paljastunut pieni syntymäpaino. Alhainen syntymäpaino ja hitaampi kasvu lisäsivät merkittävästi yli 60-vuotiaiden toimintakyvyn vaikeuksia, osoittaa  American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistu suomalaistutkimus.
  2. Elokuiset kasvavat pidemmiksi. Saman tutkimuksen mukaan kesällä, varsinkin loppukesästä syntyneet ovat myös pidempiä aikuisina. Tutkijat näkevät yhteyden pituuskasvun ja kesäraskauden edesauttaman D-vitamiinin saannin välillä.
  3. Elokuisilla on vähemmän mielenterveyden ongelmia. Elokuussa (ja syyskuussa) syntyneillä todetaan muita harvemmin bipolaarinen mielialahäiriö, kertoo vuonna 2012 julkaistu tutkimus. Tutkijat epäilevät, että myös tässä olisi syynä raskausajan lisääntynyt D-vitamiinin saanti, mutta tätä ei ole vielä pystytty näyttämään toteen.
  4.  Elokuun lapset ovat onnekkaita – tai ainakin tuntevat itsensä sellaisiksi. Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan maalis-elokuussa syntyneet ihmiset kokevat olevansa onnekaampia kuin syys-helmikuussa syntyneet.
  5. Keväällä ja kesällä, eli myös elokuussa, syntyneet ovat tutkimuksen mukaan syksyllä ja talvella syntyneitä positiivisempia.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.