Älä laita ikkunoiden eteen tai parvekkeelle kalusteita, joihin on helppo kiivetä. Kuva: iStockphoto.
Älä laita ikkunoiden eteen tai parvekkeelle kalusteita, joihin on helppo kiivetä. Kuva: iStockphoto.

Vanhemman tehtävä on yrittää estää pahat tapaturmat. Näillä vinkeillä vältät niistä monta.

1. Millaisia tapaturmia pienille lapsille sattuu?

Kolhuja tulee, kun lapsi opettelee liikkumaan ja tutkii ympäristöään. Pieniä kolhuja ei pidä pelätä, mutta vanhemman tehtävä on oppia ennakoimaan ja estämään vakavat tapaturmat. Lapsen pitää saada liikkua ja harjoitella, vanhemman tehtävä on jaksaa vahtia.

Vakavimmat tapaturmat sattuvat liikenteessä tai kotona niin, että lapsi putoaa tai saa myrkytyksen syötyään jotakin vaarallista.

2. Mitä teen, ettei satu pahasti?

Ihan pienen kanssa tärkeintä on tehdä kodista turvallinen: nostaa pois tavaroita, joihin ryömivä tai seisomaan nouseva vauva yltää. Muista, että vauva maistaa kaikkea – ja yllättää aina. Yhtäkkiä hän yltääkin paikkaan, johon ei ennen yltänyt. Kun taapero alkaa juosta ja kiipeillä, odotettavissa on kiirettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsi matkii, mitä aikuiset tekevät. Eikä hän muista kieltoja.

Sovi selvästi, kuka aikuinen lasta katsoo. Helposti käy esimerkiksi niin, että kumpikin vanhempi luulee toisen pitävän lasta silmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Haluan ennakoida pahat putoamiset. Mitä pitää huomata?

Kävelemään opetteleva lapsi kaatuu, se on ihan tavallista. Joskus paha kaatuminen tai putoaminen voi aiheuttaa murtumia tai esimerkiksi aivotärähdyksen.

Ihan ensin: säilytä lapsen leluja helpoissa paikoissa ja kevyissä laatikoissa niin, että lapsi saa ne itse otettua. Sotkusta viis, näin voit vähentää kiipeilyä. Kiinnitä hyllyt seinään. Painavakin hylly tai lipasto kaatuu, kun siihen kiipeää.

Älä jätä vauvaa yksin hoitopöydälle, sängylle tai sohvalle. Vaikkei vauva osaisi kieriä, hän voi vahingossa potkaista vauhtia ja pudota. Älä jätä lasta myöskään syömään yksin, ettei hän nouse seisomaan syöttötuolissa. Hanki tuoli, joka ei kaadu, jos lapsi tönäisee pöydästä vauhtia. Myös kaupan ostoskärryistä pieni kurkottelija putoaa helposti.

Asenna portaiden ylä- ja alaosaan lapsiportti.

Asenna portaiden ylä- ja alaosaan lapsiportti. Muista laskea pinnasängyn pohja alas ajoissa.

Rattaissa on hyvä pitää lapsella turvavaljaita, ja kun pysäköit vaunut, laita jarru päälle. Jos nukutat vauvaa ulkona, varmista, etteivät vaunut kaadu. Laske vaunukoppa ja turvakaukalo aina lattialle, ja vältät niiden putoamisen.

Älä laita ikkunoiden eteen tai parvekkeelle kalusteita, joihin on helppo kiivetä.

Autossa kannattaa kytkeä päälle lapsilukko, ettei lapsi saa avattua takaovea.

4. Onko tavallista, että lapsi saa myrkytyksen vaikka pesuaineesta?

Hengenvaaralliset myrkytykset eivät ole yleisiä – koska pienten lasten vanhemmat onneksi tajuavat vaaran. Myrkytykset sattuvat lähes aina kotona. Pesuainepakkaukset tai lääkkeet voivat näyttää lapsesta vaikkapa karkeilta.

Säilytä pesuaineet ja lääkkeet ylhäällä tai lukitussa kaapissa. Älä jätä pakkauksia auki.

Säilytä pesuaineet ja lääkkeet ylhäällä tai lukitussa kaapissa. Älä jätä pakkauksia auki.

Pesuaineet kannattaa säilyttää pakkauksessa, jossa ne myydään – silloin sinulla on aina tuoteseloste tallella ja pystyt nopeasti luettelemaan esimerkiksi lääkärille, mitä lapsi on suuhunsa saanut. Jos tupakoit, piilota tupakat hyvin.

Jotkin huonekasvit ovat myrkyllisiä. Tarkista asia.

5. Pelkään, että lapsi tukehtuu ruokaan. Voiko niin käydä?

Hengitystien voi tukkia esimerkiksi ruokapala, karkki, pähkinä tai pieni lelu. Tukehtumisvammat ovat kyllä harvinaisia. Ne ovat silti vakavia, sillä hapenpuute voi vaurioittaa aivoja. Niidenkin välttämiseksi voi onneksi tehdä paljon.

Opeta lapsi istumaan aloillaan syöttötuolissa, kun hän syö. Siivoa pois esimerkiksi napit, helmet, kuulat, kolikot, magneetit (ne ovat myös myrkyllisiä) ja muut pikkuesineet. Opeta isosisaruksille, ettei esille voi jättää leluja, joissa on pieniä osia. Älä anna lapselle unileluja, joista voi irrota osia.

Pistä pois myös muovipussit, äläkä sisusta suljettavilla laatikoilla, joihin lapsi voi mennä sisälle. Kiinnitä kaihdinten narut niin, ettei leikkivä taapero voi kietoutua niihin.

Taaperolta kannattaa ottaa pyöräilykypärä pois, kun hän menee kiipeilytelineeseen. Kypärästä voi jäädä pahasti kiinni.

6. Uskaltaako vauvan ottaa syliin ruokapöytään?

Uskaltaa – mutta kannattaa muistaa, että tavallinen tapaturma on se, että sylissä istuva lapsi kaataa päälleen aikuisen kahvikupin. Palovammat ovat pienen lapsen iholla isoja. Kun kannat kuumaa ruokaa, älä pidä lasta sylissä.

Varaudu siihen, että lapsi kurkottelee pöydille ja liedelle.

Työnnä kattilat ja ruuat pidemmälle pöydän reunalta ja käännä kattiloiden kahvat pois lieden laidalta. Kun lapsi on pieni, pöytäliinaa ei ehkä kannata käyttää: liinasta nykäisemällä putoaa paljon tavaraa.

Lieteen voi ostaa suojan ja keittiön laatikoihin lukot – ja samalta kaupan osastolta löytyvät myös tulpat sähköpistokkeisiin.

Vahdi aina hellaa: jos keittiössä leikkii, liedelle lentää helposti vaikka pallo tai paperilennokki. Laita takan eteen suoja.

7. Mitä muuta minun pitäisi tajuta varoa?

Yksi iso vaaranpaikka on vesi, sillä pieni lapsi voi hukkua ihan muutaman sentin syvyiseen veteen. Tyhjennä vesialtaat ja ammeet sekä ulkona että sisällä, ja vahdi lasta rannalla koko ajan. Pikkulasta ei saa päästää yksin veteen.

Vanhempien kokemus on, että myös sähköjohdot kannattaa panna piiloon niin, ettei niistä vetämällä saa kaadettua päälleen vaikka lamppua. Vessan oven lukko voi myös olla pulma sen ajan, kun lapsi saa sen lukkoon sisäpuolelta muttei osaa avata. Moni irrottaa lukon hetkeksi – tai hankkii lukon, jonka saa myös ulkopuolelta auki.

Vierailija

Hanki myös syöttötuoliin valjaat. Lapsi ehtii nousta seisomaan vaikka sillä aikaa, kun otat ruuan mikrosta tai rätin siivotaksesi sotkut.

Opeta, ettei portaissa tai kylpyhuoneessa juosta. Kulje portaissa harjoittelevan lapsen alapuolella tai pidä koko ajan kiinni. Jarrusukat kylpyhuoneessa tai vaikka uimahallin pesuhuoneessa vähentää kaatumisriskiä.

Vierailija

Juuri olin tulossa sanomaan samaa. Valjaat syöttötuoliin on vilkkaan lapsen kanssa ehdottomat, kun äidilläkään ei ole silmiä selässä. Käytin valjaita myös kaupan ostoskärryissä, kun muuten vilkas poika olisi jo seissyt sillä aikaa kun kurottelin maitoa kaapista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla