Kun vauvasi syntyy, hänellä on todennäköisesti siniset silmät. Mutta tiesitkö miksi?

Vastasyntyneen silmien sinisyys johtuu siitä, että kohdussa vauva on pimeässä.

Samalla tavalla kuin ihokin tummuu auringossa, valon näkeminen käynnistää melaniinintuotannon silmän iiriksessä. Sen seurauksena osalla vauvoista silmien väri muuttuu.

Iiriksen lopullinen väri riippuu siitä, miten paljon melaniiniksi nimettyä pigmenttiä vauva on perinyt vanhemmiltaan. Sama melaniini vaikuttaa myös hiusten ja ihon väriin.

Jos vauvalla on soluissaan paljon melaniinia, hänen silmistään tulee tummanruskeat. Jos melaniinia on vähemmän, silmistä tulee esimerkiksi vihertävät tai harmaat. Jos melaniinia on vain hitusen, silmät jäävät sinisiksi.

Tavallisesti silmien väri muuttuu pysyväksi, kun vauva on 6–9 kuukauden ikäinen, mutta muutokset ovat yleisiä aina kolmeen ikävuoteen saakka.

Vauva 3/16

Vierailija

Tiesitkö? Valo on syy siihen, että vastasyntyneen silmien väri muuttuu

Mamma 2013-2014 kirjoitti: Meillä esikolla oli orvokin siniset simmmut(meillä vanhemmilla on ruskeat nappisimmut)muutuivat sinisestä vihertäviksi ja nyt on suklaan väriset. Kuopuksella oli taas heti synnyttyään tummat ja tummmuivat kokoajan että nyt on melkein mustanruskeat simmut. Jessus toi sana simmut raastaa mua. Yhtä ällö kun masuasukki.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.