Kun vauvasi syntyy, hänellä on todennäköisesti siniset silmät. Mutta tiesitkö miksi?

Vastasyntyneen silmien sinisyys johtuu siitä, että kohdussa vauva on pimeässä.

Samalla tavalla kuin ihokin tummuu auringossa, valon näkeminen käynnistää melaniinintuotannon silmän iiriksessä. Sen seurauksena osalla vauvoista silmien väri muuttuu.

Iiriksen lopullinen väri riippuu siitä, miten paljon melaniiniksi nimettyä pigmenttiä vauva on perinyt vanhemmiltaan. Sama melaniini vaikuttaa myös hiusten ja ihon väriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vauvalla on soluissaan paljon melaniinia, hänen silmistään tulee tummanruskeat. Jos melaniinia on vähemmän, silmistä tulee esimerkiksi vihertävät tai harmaat. Jos melaniinia on vain hitusen, silmät jäävät sinisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavallisesti silmien väri muuttuu pysyväksi, kun vauva on 6–9 kuukauden ikäinen, mutta muutokset ovat yleisiä aina kolmeen ikävuoteen saakka.

Vauva 3/16

Vierailija

No mun tytöllä vaihtui sinisistä vihreiksi vasta 5-vuotiaana. Valokuvat todisteena vielä. Miksiköhän niin myöhään? Ei kasvanut toki pimeässä, eikä laput silmillä:)

Vierailija

Mamma 2013-2014 kirjoitti:
Meillä esikolla oli orvokin siniset simmmut(meillä vanhemmilla on ruskeat nappisimmut)muutuivat sinisestä vihertäviksi ja nyt on suklaan väriset.
Kuopuksella oli taas heti synnyttyään tummat ja tummmuivat kokoajan että nyt on melkein mustanruskeat simmut.

Jessus toi sana simmut raastaa mua. Yhtä ällö kun masuasukki.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla