Korvatulehduskierre, liimakorva, alipaine? Korvien putkitus voi auttaa, lue miten.

Asiantuntijana lääketieteen tohtori, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Nokso-Koivisto, HYKS.

1. Miksi lapsen korvat putkitetaan?

Yleisimmin korvat putkitetaan toistuvien välikorvan tulehdusten tai liimakorvan takia. Lääkäri alkaa harkita putkittamista, jos lapsella on neljä korvatulehdusta puolessa vuodessa tai viisi vuodessa.

Liimakorva tarkoittaa tilannetta, jossa välikorvassa on eritettä yli kahden kuukauden ajan. Se heikentää lapsen kuuloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välikorvantulehdus on yleensä flunssan jälkitauti. Bakteeripitoinen erite, siis räkä, pääsee nousemaan lapsen nenänielusta korvatorvea pitkin välikorvaan, ja aiheuttaa siellä tulehduksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan korvatorvi on jotakuinkin vaakatasossa. Kun lapsi kasvaa, korvatorven asento muuttuu pystymmäksi, eikä erite pääse nousemaan välikorvaan yhtä helposti.

Tavallinen ikä korvaputkitukselle on puolitoista – kaksi vuotta. Se on räkäikä: lapsen vastustuskyky on vielä heikko, ja moni lapsi aloittaa päivähoidon. Virusinfektioita ja niiden seurauksena korvatulehduksia tulee paljon.

Lääkäri arvioi, mikä on lapsen riski saada korvatulehduksia ja hyötyykö hän putkista.

Korvatulehdusten kierre yleensä rauhoittuu, kun lapsen vastustuskyky kehittyy ja infektiot vähenevät. Samalla, lapsen kasvaessa, korvatorvet alkavat ilmastoitua paremmin nenänielun kautta. Kahden ikävuoden jälkeen pahin on yleensä ohi.

Joskus korva putkitetaan, koska se on alipaineinen. Jos korvatorvi ei toimi hyvin, välikorvaan syntyy alipaine, joka vetää tärykalvon kuopalle. Se voi haitata lapsen kuuloa.

2. Miten korvaputki toimii?

Korvaputki on silikoninen tai metallinen, lankarullan näköinen pieni putki, joka asetetaan tärykalvoon. Tärykalvoon siis tehdään putkelle pieni reikä. Putki tuulettaa korvaa ja yleensä vähentää tulehduksia. Tulehdus etenee parhaiten umpinaisessa tilassa.

Bakteerit ja erite eivät pysty kerääntymään putkitettuun korvaan. Liimakorva ei pääse kehittymään, eikä korvatulehdus ole kivulias, koska erite pääsee korvasta ulos.

Tulehtunut, vuotava putkikorva hoituu yleensä tipoilla, ja lapsi välttää suun kautta otettavan antibioottikuurin.

3. Voiko putkista olla haittaa?

Putket laitetaan nukutuksessa, ja nukutus on aina pieni riski.

Joskus sanotaan, että putkitusta varten lapsi vain humautetaan. Vaikka toimenpide on lyhyt, on nukutus kuitenkin ihan tavanomainen.

Putket pysyvät korvassa noin puoli vuotta ja tulevat itsestään pois. Joskus putki ei irtoa, ja se pitää poistaa uudessa nukutuksessa. Lisäksi putki itsessään voi aiheuttaa tärykalvon pinnalle tulehduksen, jos putken reunan alle pesiytyy bakteeri.

Jos putkia laitetaan monet peräkkäin, tärykalvoon voi jäädä pieni reikä tai tärykalvo voi jäädä putken paikalta ohuemmaksi.

4. Miten selitän taaperolle, mitä putkituksessa tapahtuu?

Kerro lapselle putkituksesta ikätason mukaan: Ensin pitää olla kotona syömättä ja juomatta, sitten menemme sairaalaan, ja saat lääkettä joka nukuttaa. Sitten lääkäri hoitaa korvia.

Lapselle ei kannata puhua leikkaamisesta. Taaperon mielessä leikkaaminen liittyy saksiin.

Nukutuksessa lapsi saa kasvoilleen maskin. Sitä voi harjoitella kotona, lapsi voi vaikka laittaa nallen kasvoille pientä kippoa.

Käytännöt vaihtelevat. Joissakin sairaaloissa lapsi voi kurkistaa heräämöön etukäteen, ja joissakin lapsi saa nukahtaa vanhemman sylissä.

Lapselle ei kannata siirtää omia tunteitaan, että tämä on jännää tai pelottavaa. On hyvä muistaa myös, ettei korvienkaan hoitaminen ole samanlaista kuin omassa lapsuudessa.

5. Pitääkö putkikorva suojata?

Korvaputken aukko on keskimäärin millimetrin. Niin pienestä reiästä vesi ei mene helposti.

Nykyään ohje on, ettei putkikorvia tarvitse suojata vedeltä, ellei lapsi sukella. Roiskeet suihkussa tai kylvyssä tai pään pulahdus pinnan alle ei saa vettä läpi putkesta.

Sukeltaessa, esimerkiksi vauvauinnissa, korvat suojataan siihen tarkoitetuilla tulpilla ja pannalla.

Vauva 2/2015

Lue lisää

Lapsi kuulee huonosti: voisiko se olla liimakorva?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla