iStockphoto
iStockphoto

Näin hoidat vauvan ja pienen lapsen kuumetta.

Yleisin syy lapsen kuumeeseen on nuhakuume tai viruksen tai bakteerien aiheuttama muu tulehdus. Kuumeesta puhutaan, kun kehon lämpötila on levossa olevalla lapsella yli 38 astetta.

Kuume sinällään ei ole vaarallista vaan normaali merkki tulehdussairaudesta. Tavanomaisessa virusperäisessä hengitystieinfektioissa kuume kestää useimmiten 3–6 vuorokautta, osalla pidempään. Kuume voi jopa nopeuttaa taudista paranemista. Alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuume on kuitenkin aina syy ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kuumeen kestoa ja kuumemittarin lukemaa tärkeämpää on seurata lapsen yleisvointia. Päiväkoti-ikäisillä on normaalisti muutama kuumevaihe vuosittain nukakuumeiden ja ripulitautien yhteydessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan kuume

Alle kahden kuukauden ikäisen kuume on harvinaisempaa kuin isommalla lapsella, mutta kuumeen syynä on useammin vakava infektio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle kolmen kuukauden ikäisten vauvojen kuumeeseen tulee suhtautua vakavasti, sillä sen ikäiset ovat immuunipuolustuksensa kypsymättömyyden vuoksi erityisen alttiita infektioille.

38 asteen kuume, mitattuna millä tahansa tavalla, on syy lähteä saman tien lääkäriin. Kuumeen syy voi olla tavanomainen virusinfektio, mutta vakavat tulehdukset on syytä saada hoitoon ripeästi. Esimerkiksi RS-virus voi ahtauttaa herkästi pikkuvauvan kapeat ilmatiehyet.

Kolmen kuukauden ikäiset vavat muistuttavat kuumeen hoidon osalta jo isompia lapsia. Alle yksivuotiaiden kuumeen hoidossa on lääkärilläkin silti haasteensa, sillä vauva ei itse kykene kertomaan oireistaan. Lääkärin arvio perustuu vanhempien kertomukseen ja lapsen havannointiin. Pienellä vauvalla oireet, esimerkiksi itkuisuus ja syömättömyys, muistuttavat toisiaan riippumatta siitä, mikä oireet aiheuttaa.

Miten lapsen kuume mitataan?

Kuumeen voi mitata mittarista riippuen kainalosta, suusta, korvasta, otsalta tai peräaukosta. Tärkeää on käyttää kutakin mittaria oikein ohjeen mukaan.

Pikkulapselta kuume kannattaa mitata silloin, kun lapsi nukkuu tai on heräämässä. Touhuaminen voi nostaa taaperon lämpötilaa terveenäkin.

Miten kuumeisen lapsen oloa voi helpottaa?

Viilennä pientä kuumepotilasta pukemalla hänet kevyesti ja avaamalla ikkuna. Ihoa voi viilentää haaleassa vedessä kostutetulla pyyhkeellä. Älä hikoiluta lasta kuumien vällyjen alla.

Tarjoa lapselle viileää juotavaa, sillä kuume lisää nesteen tarvetta. Jos lapsi syö huonosti, hän saa energiaa sokeripitoisista juomista.

Kuumeinen lapsi saa leikkiä normaalisti, jos jaksaa. Raskasta ja rasittavaa liikuntaa tulee kuumeessa kuitenkin välttää. Kuumeistakin lasta voi nukuttaa rattaissa ulkona.

Koska lapselle kuumelääkettä?

Kuumeen alentamista lääkkein suositellaan yleensä vasta, kun kuume ylittää 39 astetta. Jos lapsi on huonovointinen tai ärtynyt, lääkettä voi antaa jo aiemmin. Alle kolmen kuukauden ikäinen kuumepotilas tulee viedä lääkärin hoitoon, jolloin lääkitseminen tapahtuu lääkärin valvonnassa.

Tulehduskipulääkkeet vähentävät kipua ja yleistä epämiellyttävää oloa. Käytetyimpiä lasten kuumelääkkeitä ovat parasetamoli, ibuprofeeni ja naprokseeni. Lapsille tarkoitetut lääkkeet ovat turvallisia, kun niitä annostellaan ohjeiden mukaisesti. Aspiriinia ei tule käyttää pienillä lapsilla infektioiden yhteydessä siihen liittyvän maksavaurioriskin vuoksi.

Lääkkeen annostelu suun kautta mikstuurana tai tabletteina on suositeltavampi vaihtoehto kuin peräpuikot. Suun kautta lääkkeen annostelu on tarkempaa ja tehokkaampaa.

Koska kuumeinen lapsi pitää viedä lääkäriin?

Hyväkuntoista, kuumeista flunssapotilasta voi hyvin seurata kotona, mutta jos lapsi on poikkeuksellisen väsynyt ja sairaan oloinen, hänet kannattaa viedä lääkärin tutkittavaksi jo ensimmäisenä kuumepäivänä.

Vie kuumeinen lapsi lääkäriin:

 • Kun alle kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle nousee kuume.
 • Kun kuume on toistuvasti yli 40 astetta.
 • Kun lapsella on niskajäykkyyttä.
 • Kun lapsi oksentaa tai ripuloi toistuvasti.
 • Kun lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipuja.
 • Lapsi on sekava.
 • Kun kuumeen syy on epäselvä.
 • Lapsen iholle ilmaantuu mustelmia tai verenpurkaumia.
 • Lapsi kieltäytyy kävelemästä.
 • Kun lapsen hengitys vinkuu tai on työlästä.
 • Kun lapsi juo poikkeuksellisen runsaasti ja käy tiheästi pissalla.
 • Kun kuume jatkuu yli viisi vuorokautta. 

Lähteitä:

Infektiosairauksien erikoislääkäri Eeva Salo, HUS Lastenklinikka / Lääkäripäivät 2013
Lääkärikirja Duodecim
HUS: Kun lapsi sairastuu – neuvoja vanhemmille

Lue myös:
Kuumekouristus

Öööhhh...sairaalassakin mitataan kainalosta tai korvasta. Siis ihan keskolassa. Jos epäillään jotain tiettyä sairautta tms. niin silloin voidaan mitata kainalosta JA peräaukosta. Mutta todella harvinaista oli.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla