Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Syöminenkin on taito, jota pitää treenata, asiantuntija neuvoo.

Puolivuotiaan huuli mutristuu, kun hän saa lusikallisen bataattimuhennosta suuhunsa. Tyrmistynyt pikku ruokailija työntää kielellään oudon mössön ulos.

Ensimmäiset kuukautensa vain maitoa saaneelle vauvalle kiinteämpi ruoka on uusi tuttavuus. Sose ei menekään alas imemällä. On siis opittava syömään: ohjailemaan ruokaa kielellä ja käsittelemään sellaiseksi, että se on helppo niellä. Se vaatii harjoitusta siinä missä muutkin taidot.

Syömään oppiminen liittyy suun motoriikan kehittymiseen, jolla on myöhemmin merkityksensä myös puhetaidon sujumisessa.

– Ensimmäinen vaihe on mutustaminen, jossa vauva liikuttaa alaleukaansa ylös alas. Varsinaisessa pureskelussa hän alkaa käyttää leukaa myös sivuttaissuunnassa. Myös kieli liikkuu suussa puolelta toiselle, puheterapeutti Hannele Kettunen kertoo.

Aluksi vauva saattaa ottaa tarjotun ruoan suuhunsa ja yrittää suoraan niellä sen. Se ei aina kakomatta suju.

– Usein rakeisempaan ruokaan totutellessa lapsi ensin vähän yskii tai yökkii. Tavallisesti se menee nopeasti ohi, Kettunen sanoo.

Rauhassa askel kerrallaan

Lapsella, jolla suun motoriikka kehittyy hitaammin, palamaiseen ruokaan totuttelu voi viedä pidemmän aikaa. Jos vauva toistuvasti saa kokkareita kurkkuunsa, jo ajatus syömisestä alkaa tuntua ikävältä. Silloin on hyvä ottaa askel taaksepäin.

Lapsen omaa tahtia on hyvä kuunnella. Synnynnäinen temperamentti näkyy syömisessä.

Vasta kun paksuhko, mutta vielä tasalaatuinen sose menee sujuvasti alas, voi taas kokeilla varovasti rakeisempaa ruokaa.

Lapsen omaa tahtia on muutenkin hyvä kuunnella. Synnynnäinen temperamentti näkyy syömisessäkin. Innokas vauva kauhoo kaksin käsin lautaselta uusia värejä ja makuja ympäri naamaa. Varautuneempi tutkailee pitkään, tökkii ja nuuhkii ennen kuin tohtii maistaa.

Osa pienistä lapsista on muita herkempiä aistimuksille.

– He reagoivat herkemmin vaikkapa siihen, miltä karkea sose tuntuu suussa. Tai ruoan tuoksu voi olla vauvalle niin voimakas, että hän kuormittuu siitä, Kettunen sanoo.

Kannattaa seurata, millaisista ruoista oma vauva pitää. Pikku hiljaa voi edetä kohti maultaan ja koostumukseltaan erilaisia ruokia.

– Muutosten on hyvä olla vauvalle pieniä ja helppoja. Ruokailuun ei pitäisi liittyä vaativaa ilmapiiriä, vaan sen pitäisi olla mukavaa, Kettunen korostaa.

Saman pöydän ympärillä

Vauvan lisäruoat ovat aluksi pieniä maisteluannoksia maitoaterian päälle. Määristä ei tarvitse kantaa liikaa huolta, sillä kiinteän ruoan ei kuulukaan vielä syrjäyttää maitoa energianlähteenä.

Lapsi syö parhaiten, kun tunnistaa tarjotut raaka-aineet. Perheen ruoasta voi ennen suolaamista ja maustamista erottaa vaikkapa keitettyjä juurespaloja vauvan pieneen kouraan tai riisiä lautaselta napsittavaksi.

Ruoka ei ole vain ruokaa, vaan myös kulttuuria ja iloista yhdessäoloa.

– On merkityksellistä, että lapsi saa omin sormin kokeilla, miltä ruoka tuntuu. Hän saa silloin myös itse säädellä sitä, mihin tahtiin uusiin ruokiin tutustuu, Kettunen sanoo.

Marjat ovat ihanteellista sormiruokaa: vaikkapa puolukoilla vauvan on hyvä testata niin pinsettiotetta kuin hapanta makuakin.

Ja lopulta: ruoka ei ole vain ruokaa, vaan myös kulttuuria ja iloista yhdessäoloa. Kun vauva istuu syöttötuolissaan saman aterian äärellä muiden kanssa, hän oppii samalla luontevan suhtautumisen syömiseen.

Vauva 11/2015

Miksei se syö?

Sekä soseisiin että palamaiseen ruokaan siirtymisessä saattaa tulla mutkia matkaan: lapsi torjuu lusikan kerta toisensa jälkeen tai yökkää aina karkeammat ruoat ulos.

Kun syöminen ei sujukaan toivotusti, vanhempi voi huolestua tai turhautua. Tärkeintä olisi silti pitää ruokailutilanteet rentoina ja myönteisinä. Ruokailu on vuorovaikutustilanne, ja vauva reagoi herkästi vanhemman tunteisiin. Vauvaa ei saa syöttää väkisin, se vain pahentaa ongelmia.

Jatkuvista syömisvaikeuksista kannattaa jutella neuvolassa. Terveydenhoitaja voi antaa lähetteen puheterapeutin arvioon. Jos syy on suun motoristen taitojen viivästymisessä, siihenkin löytyy apukeinoja. Tilannetta kannattaa selvitellä, jos palamaisempi ruoka tuottaa lapselle vaikeuksia vielä yli kymmenen kuukauden iässä.

Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää.  Kuva: Päivi Ristell
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää. Kuva: Päivi Ristell

Kuten kahden aiemmankin lapsen kohdalla, myös nyt arkkitehti ja bloggaaja Maria Nordin aloitti vauvan kanssa vessahätäviestinnän eli vvv:n heti synnytyksen jälkeen.

 – Vessahätäviestinnän periaatteen mukaan vauva on tietoinen kehon toiminnasta jo heti synnyttyään. Tavoite ei ole vaipattomuus, vaan kommunikointi vauvan kanssa.

Marian ja hänen aviomiehensä, muusikko Reino Nordin saivat kolmannen lapsensa noin viikko sitten. Vastasyntyneelä on kulunut koko tähänastisen elämänsä aikana vasta kolme vaippaa, koska sille on tarvetta vain kun poistutaan kotoa. Muuten vauva saa olla ilman vaippaa. Häntä pissitetään lavuaariin tai sitä varten kodista löytyville alustoille.

– Tai vaikka teekuppiin kuten tänä aamuna, Maria naurahtaa.

Vessahätäviestinnässä vanhempi oppii tunnistamaan vauvastaan merkit hädästä kuten vaikkapa vauvan pieni kiljahdus, suun suipistus tai epämukava olo. Sen lisäksi käytetään hyväksi ajoitusta.

– Ja tärkeää on luottaa myös vanhemman intuitioon. Pitää antautua järjen ohi tunteelle ja vaistolle, Maria kertoo.

”Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä.”

Maria kertoo, että vvv tukee varhaista vuorovaikutusta, ja sen on puolestaan todettu tuovan hyötyä hyvinvoinnille ja terveydelle koko elämän ajan. Maria on tehnyt myös Vaipaton vauva -verkkokurssin aiheesta.

– Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä. Kaikki vauvani ovat itkeneet tavanomaista vähemmän ja olleet hyvin tyytyväisiä. Uskon että tämä liittyy siihen, että vauvat ovat tulleet ymmärretyiksi. 

Ja sitten, kesken haastattelun, vauvalle tuleekin hätä, ja Maria juttelee vauvalle hellästi: Onko pisuhätä? Pisu tuli nyt, noin just hienosti. Hyvä pisu.

Vierailija

Maria Nordin: ”Vessahätäviestintä on kommunikointia vauvan kanssa”

Vierailija kirjoitti: Tuo on ihan pimeä. Ei kannata ottaa kuuleviin korviinsa näitä absurdeja kasvatusmenetelmiä. Ihan normaali kasvatusmenetelmä ennen kuin teollisuus alkoi tuottaa vaippaa. Ei ole mitään erikoista tai ihmeellistä tässä. Sinä voisit vähän matkustella ja harrastaa vaikka kirjallisuutta jos maailmakuvasi laajenisi sieltä omasta navasta.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tiesitkö, että elokuun lapset ovat monen eri tutkimuksen mukaan poikkeuksellisia? Ehkä se on pitkän kesän lämpö, joka hellii ja kasvattaa heitä äidin kohdussa.

  1. Elokuiset ovat isoja syntyessään! Tutkimuksen mukaan elokuussa syntyneet vauvat ovat keskimääräistä painavampia. Ja tiedoksi: korkea syntymäpaino on hyvä asia, kunhan se ei johdu äidin raskausajan diabeteksestä, koska esimerkiksi verenpainetaudin yhdeksi syyksi on paljastunut pieni syntymäpaino. Alhainen syntymäpaino ja hitaampi kasvu lisäsivät merkittävästi yli 60-vuotiaiden toimintakyvyn vaikeuksia, osoittaa  American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistu suomalaistutkimus.
  2. Elokuiset kasvavat pidemmiksi. Saman tutkimuksen mukaan kesällä, varsinkin loppukesästä syntyneet ovat myös pidempiä aikuisina. Tutkijat näkevät yhteyden pituuskasvun ja kesäraskauden edesauttaman D-vitamiinin saannin välillä.
  3. Elokuisilla on vähemmän mielenterveyden ongelmia. Elokuussa (ja syyskuussa) syntyneillä todetaan muita harvemmin bipolaarinen mielialahäiriö, kertoo vuonna 2012 julkaistu tutkimus. Tutkijat epäilevät, että myös tässä olisi syynä raskausajan lisääntynyt D-vitamiinin saanti, mutta tätä ei ole vielä pystytty näyttämään toteen.
  4.  Elokuun lapset ovat onnekkaita – tai ainakin tuntevat itsensä sellaisiksi. Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan maalis-elokuussa syntyneet ihmiset kokevat olevansa onnekaampia kuin syys-helmikuussa syntyneet.
  5. Keväällä ja kesällä, eli myös elokuussa, syntyneet ovat tutkimuksen mukaan syksyllä ja talvella syntyneitä positiivisempia.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.