Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Liika proteiini voi kuormittaa munuaisia.

Se käy helposti: pieni lapsi saa ruuasta liikaa proteiinia. Kun vauva alkaa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa, nousee proteiinin määrä. Vauvan ja taaperon ruuan kanssa kannattaa siis olla tarkka.

Suositus on, että 6–11 kuukauden iässä lapsi saa proteiinista 7–15 prosenttia päivän energiasta. 12–23 kuukauden iässä osuus on 10–15 prosenttia. Määrät löytyvät Lapsiperheiden ruokasuosituksista.

Ruokien tuoteselosteita lukiessa voi arvioida, että kaksivuotiaan ja sitä vanhemman lapsen proteiinin tarve on noin 1 gramma painokiloa kohden päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liika proteiini voi kuormittaa lapsen munuaisia ja altistaa suuremmalle ylipainon riskille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ekstraa vain aikuisille

Proteiinia kertyy helposti liikaa, jos jokaisella aterialla on lihaa ja lehmänmaitotuotteita.

Rasvattomassa lehmänmaidossa proteiinia on 100 grammassa reilut 3 grammaa.

Proteiinirahkoissa määrä puolestaan on yli 8 grammaa – nämä tuotteet on siis tarkoitettu aikuisille.

Lehmänmaidon osuutta lasten ruokavaliossa on vähennetty suosituksissa esimerkiksi Tanskassa. Suomessa suositus on nyt neljä desilitraa päivässä.

vettäjanoon

Suomessa margariinileipä, puuro ja rasvaton maito perustuu maatalouspolitiikkaan, EI terveyttä edistävään ruokavalioon, tieteellisestä tutkimuksesta puhumattakaan. 

Viljavalmisteita (puuro, leipä, näkkileipä, riisi, pasta, makaroni, mysli jne...) ei raavaskaan mies tarvitse kahta annosta enempää päivässä, koska sisältävät paljon hiilihydraatteja ja vähän ravinteita, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla vähintään puolet aterian koosta. 

Terveelliset ravitsemussuositukset yli 2-vuotiaalle ovat:

Päivittäisestä energiasta lähes 40%  pitäisi tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut LUOMU kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Sekä eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan prosessoituja kasviöljyjä (pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen.

Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

Ja juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan. Valio ei edes kerro, miten maito prosessoidaan. Moni pystyy käyttämään ulkomaisia maitotuotteita, mutta suomalaisia ei, joten suomessa maito pilataan joko prosessoinnilla tai lehmien rehu pilaa maidon. Suomessa maito on pelkkää maatalouspolitiikkaa, ei muuta.

Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

Syöthän D-vitamiinia?

Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

Ruokavalio ratkaisee jopa 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä, kasvamisesta (lapset), lihaskunnon kasvattamisesta ja ylläpidosta sekä lihasten palautumisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa. 

Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla kerran pari viikossa terveyden tai painon siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen. Liiku kohtuudella. Ihan arkiliikunta riittää. Muista riittävä uni, lepo sekä rentoutuminen.

Onkohan RUNSAUDENPULA jo

Ihan vaan sattumalta jouduin sivustolle ja luin yllä olleen jutun! Mikä meitä riivaa nykyaikana???  Meillä on suosituksia suositusten perään, taulukoita tms. ja ne on jo kovin rasittavia (ihmisille jotka luulevat että kuolema tulee jos ei niitä noudata, ja ottavat ne TODESTA). Toisaalta ne ovat hyvin koomisia (syö pipareita enint. 10g päivässä jne.) ja useinmitenhän ne ovat aivan jonninjoutavia, naurettavia! Normaali terve ihminen, pienestä isoon ihmiseen, selviää läpi elämän syömällä normaalisti siis silloin kun nälkä , nukkumalla jos nukuttaa ja liikkumalla jos tykkää liikkua= maalaisjärjellä on mentävä, eikä uskomuksilla! Neljä muksua olen syöttänyt ja juottanut ja nukuttanut ilman ainuttakaan liirumlaarum- taulukkoa tai suosituksen suositusta. Mopo on karannut näissä asioissa aikoja sitten, niin on pitkälle menty!!!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla